View Full Version : Stemmer det?


ada-emilie
07-06-10, 10:47
Jeg fant denne påstanden i en artikkel : "Ved lavt blodsukker tar det tid å omdanne fett(fra fettlageret vårt) tilbake til sukker, slik at det meste av fettet blir urørt."

lifejack
07-06-10, 11:13
Det er riktig at fett er en "tregere" måte å få energi på enn karbohydrater. Det er derfor glykogenlagrene brukes opp først under trening/fysisk aktivitet. Men det er vel hele poenget med ketolyse/atkins o.l. Her gjør man kroppen i stand til å gå rett til fettcellene for energi istedenfor glykogenlagrene (siden disse ofte er borte/veldig små hos mennesker på disse diettene), og dermed blir fett en raskere/enklere energikilde for disse menneskene, selv om dette ikke er tilfelle for den delen av befolkningen på "vanlig" kosthold. Hm, dette ble litt knotete, men jeg håper det kom noe fornuftig ut av det likevel:)

ada-emilie
08-06-10, 10:18
Ja, skjønner hva du mener. Det tar tid fordi kroppen først bruker av sukkerlageret. Jeg oppfatter mer i det sitatet. Jeg trekker dette ut av sitatet: at om man spiser mange raske karbohydrater vil man forbrenne mindre fett fordi man vil bruke av det sukkeret man spiser og når sukkernivået faller i blodet vil kroppen ifølge sitatet bremse fettforbrenningen. Den venter på mer sukker, sikkert, av gammel vane. Men en mer vitenskapelig forklaring på at kroppen bremser fettforbrenningen ved lavt blodsukker skulle jeg likt å visst.

Photobscura
08-06-10, 10:23
Hvor er den påstanden tatt fra? Jeg stusser særlig på det med at 'fett blir omdannet til sukker' ...

ada-emilie
08-06-10, 10:26
Fett må jo omdannes til sukker for å brukes som energikilde.

Photobscura
08-06-10, 10:36
Fett må jo omdannes til sukker for å brukes som energikilde.
Så vidt meg bekjent omdannes ikke fett til sukker. Men noe glukose frigjøres jo når fett brytes ned til frie fettsyrer, ellers ville vel alle som spiser nullkarbo dødd av hypoglykemi. Men først og fremst er det ketoner som blir dannet av fettet (de frie fettsyrene, omdannes i leveren) som blir vår primære energikilde når det er lite nok karbohydrater. Kanskje det er litt tidlig på morgenen for meg, men jeg skjønner ikke helt påstanden din. Og så er ikke kjemi mitt fag, heller. Hehe.
Kanskje om et par kopper kaffe? :p

Kitt
08-06-10, 10:40
Fett må jo omdannes til sukker for å brukes som energikilde.
Og hvor kommer ketonene inn i bildet her???:confused::confused::confused:
Omdannes fett til sukker, er vi jo like langt. Da trenger vi insulin for å bruke det og ketolyse/lavkarbo har ikke noe for seg i det hele tatt!!!:confused::confused::confused:

Kan du kanskje forklare deg litt bedre, så vi skjønner hva du mener uten alt for mange:confused:

Photobscura
08-06-10, 10:48
Sånn som jeg husker det, er det jo bare én liten bestanddel av fett (eller triglyserider) som kan omdannes til glukose, og det er glyserol som frigjøres når fett brytes ned. Hoveddelen, altså de frie fettsyrene transporteres til leveren og blir til ketoner.
Men jeg lurer fortsatt på hvilken artikkel sitatet kommer fra :)

ada-emilie
08-06-10, 10:53
Trodde kroppen kun kunne bruke glukose jeg; at ketoner ble omdannet til glukose før de ble brukt . (Når jeg skrev sukker mente jeg glukose, Kitt.)

Gerd
08-06-10, 10:54
Sitat fra ketolyseboka side 26/27:

" Fett i forhold til karbohydrater"
" Fett kan ikke omdannes til karbohydrater i betydelig mengde. Det lar seg gjøre, men det koster et sukkermolekyl å danne et nytt sukkermolekyl fra fett. Dermed blir nettoresultatet lik null. Når et oveskudd av sukker i kosten omdannes til fett, er det tale om 'envegskjøring'. Er sukkeret først blitt til fett, må det forbrennes som fett. " Sitat slutt.

Kitt
08-06-10, 10:56
Jeg skjønte det, men det spiller ingen rolle om du kaller det sukker eller glukose!
Kroppen bruker glukose og sender ut insulin som svar på mengde glukose. Om ketoner ble omdannet til glukose, ville jo ikke ketolyse hatt noen effekt fordi alle ketonene ville blitt til glukose som ville trigget utskillelse av insulin! Og dermed gitt signal om fettlagring, ikke fettforbrenning!

Skjønner du hva jeg ikke skjønner at du ikke skjønner? Eller.....?

ada-emilie
08-06-10, 10:58
Sitatet er tatt fra en artikkel av en for meg ukjent forfatter om kosthold jeg fant både litt gammeldags men også ikke så dum. Har ikke artikkelen nå.

ada-emilie
08-06-10, 11:05
Ok, da har jeg misforstått noe helt vesentlig med dette kostholdet jeg da. Det var jo greit å få oppklart:) Forbrenner virkelig kroppens celler ketoner?Bekreft det en gang til, please. Ser da at jeg har en del lesning å gjøre fremover. Har visst fortsatt gammel kunnskap å bli kvitt som surrer det til for å forstå klart.

Photobscura
08-06-10, 11:05
Ketoner er et brennstoff i seg selv. Det blir ikke omdannet til glukose. Kitt forklarer det i grunn ganske greit :).

ada-emilie
08-06-10, 11:07
Tusen takk for at jeg har lært noe nytt idag. Det betyr at det sitatet i artikkelen er tullball. Ikke rart jeg hang meg opp i det da!

Photobscura
08-06-10, 11:08
Bare hyggelig :D. Det kan være forvirrende før man får tak i det! Og det svirrer fortsatt en del forvirringer rundt der påvirket av gammel kunnskap, hvor det blandes fritt i begrepene; sultketose, kosindusert ketose og ketoacidose, hvorav alle tre er vidt forskjellige ting ;).

Kitt
08-06-10, 11:32
Ok, da har jeg misforstått noe helt vesentlig med dette kostholdet jeg da. Det var jo greit å få oppklart:) Forbrenner virkelig kroppens celler ketoner?Bekreft det en gang til, please. Ser da at jeg har en del lesning å gjøre fremover. Har visst fortsatt gammel kunnskap å bli kvitt som surrer det til for å forstå klart.

Tusen takk for at jeg har lært noe nytt idag. Det betyr at det sitatet i artikkelen er tullball. Ikke rart jeg hang meg opp i det da!
Ikke rart om du har vært litt forvirret, nei! Mange begreper å holde styr på i tillegg til at en del gammel kunnskap viser seg å ikke være kunnskap, men feilinformasjon!:wacko:

Håper du har fått ting litt på stell i dag og kan sluke en masse ny kunnskap med nye øyne!:D

Vettel
08-06-10, 13:43
Må si jeg trodde det samme jeg.
At fett ble omdannet til glucose/sukker/whatever for så sendes ut til *hva nå enn som trenger det*. Men kun når man lever strikt LCHF.

Hihi! God å forklare, eller?? ;)

Men nå er jeg en av de som ikke er så nøye på HVORFOR, men at det virker, hehe! (eneste er når jeg begir meg inn i diskusjoner på andre nettfora, og jeg ikke klarer og forklare meg! grrr!)

lifejack
08-06-10, 17:25
Bare hyggelig :D. Det kan være forvirrende før man får tak i det! Og det svirrer fortsatt en del forvirringer rundt der påvirket av gammel kunnskap, hvor det blandes fritt i begrepene; sultketose, kosindusert ketose og ketoacidose, hvorav alle tre er vidt forskjellige ting ;).

Hihi, den likte jeg:D

Photobscura
08-06-10, 17:29
Hihi, den likte jeg:D
Knis. Jeg sa det var tidlig på morran for meg ;).

lifejack
08-06-10, 18:09
Tror forresten jeg fant den artikkelen, men har dessverre ikke sånne fancy dataskills, så her kommer hele url'en:
http://nhi.no/livsstil-og-helse/kosthold/overvekt/sunt-kosthold-1148.html :)

lifejack
08-06-10, 18:10
*Sitatet er hentet fra avsnittet om karbohydrater

Kitt
09-06-10, 19:28
Tror forresten jeg fant den artikkelen, men har dessverre ikke sånne fancy dataskills, så her kommer hele url'en:
http://nhi.no/livsstil-og-helse/kosthold/overvekt/sunt-kosthold-1148.html :)

*Sitatet er hentet fra avsnittet om karbohydrater

Jeg sendte dem en "Ris og ros" - mail, jeg og sånn gikk det:

Tipset er sent av Kitt

Tilbakemelding gjelder følgende side: http://nhi.no/livsstil-og-helse/kosthold/overvekt/sunt-kosthold-1148.html

--
"Overskudd av sukker omdannes til fettvev, som også er en kalorireserve, men ved lavt blodsukker tar det tid å omdanne fett tilbake til sukker, slik at det meste av fettet blir urørt."

Dette er direkte feilinformasjon, da fett ikke kan omdannes til sukker, kun til ketoner som overhodet ikke har noen innvirkning på insulinutskillelse og fettlagring!!!

Vet artikkelen er gammel, men den ligger nå ute på nett og da bør den være korrekt så langt det lar seg gjøre!


Hei!

Du har helt rett, fett kan ikke omdannes til sukker. Dette var feilinformasjon, og setningen er nå fjernet.

Mange takk for tilbakemeldingen!


Med vennlig hilsen

Ingard Løge
Spesialist allmennmedisin
Redaktør NEL

Borghild
09-06-10, 19:39
:D Hvordan gir jeg deg grønn prikk.

Kitt
09-06-10, 19:45
:D Hvordan gir jeg deg grønn prikk.
Du trykker på vektskålenhttp://forum.lavkarbo.no/lk-stil/buttons/reputation.gif under avataren min!:flau:

Syns det var kjempebra, og kjapt svar i tillegg! Nytter å si i fra, gitt!:D

ada-emilie
09-06-10, 20:09
Så kuult, Kitt! He he:):)

Kitt
09-06-10, 20:11
Så kuult, Kitt! He he:):)
Er litt stolt av den der, altså!:D
Jeg fikset det, liksom!*høy og mørk og sånn*

ada-emilie
11-06-10, 15:47
Ja men det er bra!:)

plastbox
12-06-10, 02:22
Slenger på litt ekstra info, selv om folk kanskje ikke har noen interesse av å lese det. :P

Ved lavt blodsukker (under 4mmol/L) utskilles hormonet glukagon fra alpha-cellene i bukspyttkjertelen. Disse sier til leveren at den skal frigi lagret glukose for å få opp blodsukkeret, og til fettcellene at de skal frigi ketoner og frie fettsyrer som begge kan brukes direkte som drivstoff (alternativt til glukose).

På et ketogent kosthold tilfører man så lite karbohydrater (->glukose/"blodsukker") at leverens sukkerlager går tomt. Alikevel frigjøres noe insulin (basal-insulin) døgnet rundt for å frakte proteiner og andre næringsstoffer inn i f.eks. muskelceller. Insulin senker som kjent blodsukkeret, som må holdes stabilt på en eller annen måte om man ikke skal dø. Dette oppnåes ved at leveren omgjør nok proteiner til glukose til å veie opp for basal-insulinet. Derfor er det viktig med nok proteiner, og proteiner til hvert måltid. Får man ikke nok kvalitetsproteiner i kosten vil kroppen ty til proteiner lagret i musklene og "tære på seg selv".

Kroppen tror alikevel at den "sulter", og fortsetter å produsere glukagon. I tillegg produserer man ikke bolus-insulin (insulin for å veie opp for karbo-inntak), som er positivt fordi insulin blokkerer effekten av glukagon.

Så, på en ketogen diett har man hele tiden en positiv balanse av glukagon i blodet. Glukagon gjør at fettcellene frigjør fettsyrer og ketoner som et alternativ til glukosen man med et vanlig kosthold ville fått i seg. Ketoner fører ikke til blodsukkerøkning, altså fortsetter utskillingen av glukagon og frigjøring av ketoner langt utover det nivået vi trenger til vårt daglige energiforbruk, ergo de raske fett-vekt tapene og aceton-ånden og den tidvis skarpe kroppslukten.

Borghild
12-06-10, 06:39
Kjempebra innlegg plastbox! :D

Biggie Small
12-06-10, 23:47
Det er mer i den artikkelen som ikke holder vann f.eks. at mettet fett gir avleiringer i blodårene og fører til hjerteinfarkt.

Også denne paragrafen virker som om den ikke har basis i forskning:

Gode matvaner
Små, hyppige (3-5) måltid gjør at kroppen kan forbrenne kaloriene uten å lagre dem som fett. Unngå "tomme" kalorier og sukkerrike matvarer. Drikk mye vann. Spis lite fett, mye grønnsaker og annen fiberrik kost. Reduser bruken av stekefett, anvend om nødvendig matolje. Kanskje høres dette kjedelig ut, husk da at det er sunt å være litt usunn en gang iblant!
_

BiSm

plastbox
13-06-10, 01:56
"Gamleteorien" for vekttap er vel å spise ofte og lite så kroppen alltid har tid til å bruke opp energien du tilfører den før den kan lagres. Dette fungerer i teorien forutsatt at du er aktiv hele dagen og spiser akkurat rett mengde energi. Ulempen er at om man følger etablerte kostråd og spiser lavfett så spiser man automatisk høykarb, og med bortimot 5-6 måltider om dagen (som tradisjonelle slankekurer anbefaler) vil man alltid ha forhøyede verdier av fettlagrende, glukagon-blokkerende insulin i blodet.

Lavfett/høykarb er uansett ikke, og har aldri vært rett kost for oss.