View Full Version : Farlig?


sterk
16-07-10, 20:43
http://women.webmd.com/guide/high-protein-low-carbohydrate-diets

http://www.sideroad.com/Weight_Loss/low-carb-diet-danger.html


Er dette utdatert informasjon jeg ikke behøver bekymre meg for?

What Are the Risks Linked to High Protein, Low-Carb Diets?
High protein, low-carb diets can cause a number of health problems, including:

Kidney failure. Consuming too much protein puts a strain on the kidneys, which can make a person susceptible to kidney disease.

High cholesterol . It is well known that high protein diets (consisting of red meat, whole dairy products, and other high fat foods) are linked to high cholesterol. Studies have linked high cholesterol levels to an increased risk of developing heart disease, stroke, and cancer.
Osteoporosis and kidney stones. High protein diets have also been shown to cause people to excrete more calcium than normal through their urine. Over a prolonged period of time, this can increase a person's risk of osteoporosis and kidney stones.

Cancer. One of the reasons high protein diets increase the risks of certain health problems is because of the avoidance of carbohydrate-containing foods and the vitamins, minerals, fiber, and antioxidants they contain. It is therefore important to obtain your protein from a diet rich in whole grains, fruits, and vegetables. Not only are your needs for protein being met, but you are also helping to reduce your risk of developing cancer.

Unhealthy metabolic state (ketosis). Low-carb diets can cause your body to go into a dangerous metabolic state called ketosis since your body burns fat instead of glucose for energy. During ketosis, the body forms substances known as ketones, which can cause organs to fail and result in gout, kidney stones, or kidney failure. Ketones can also dull a person's appetite, cause nausea and bad breath. Ketosis can be prevented by eating at least 100 grams of carbohydrates a day.

Vintergumman
16-07-10, 23:47
Short answer - ja.

På denne dietten skal det noe til å klare å spise så mye protein at du skader nyrene. Hold deg til rundt 1-2g per (optimal) kroppsvekt så er du heelt sikker på å unngå det. Jeg har lest noen andre spørre om det på forumet, men de fikk samme svar. Ikke noe å bekymre seg over.

Man kan oppleve en økning i kolesterolet i startfasen, men Hexeberg rapporterte selv i den spørsmål-svar sekvensen hun hadde nylig på dagbladet.no at hun hadde flere pasienter på lavkarbo som endte opp med å forbedre sine kolesterolverdier betydelig.

Hva som fører til kreft endrer seg fra år til år. Ærlig talt, det siste jeg hørte var at å sitte noen timer hver dag førte til kreft.... Ja, jeg har hørt at mye rødt kjøtt kan føre til endetarmskreft, men jeg venter fortsatt på noen gode studier på det.

Ketosen du oppnår under ketolysedietten er ikke skadelig. Det de snakker om er den tilstanden som kun kan oppnåes av folk med diabetes1.

Jeg linker ikke til noen vitenskaplige artikler her eller noe. Dette er ting jeg har lært av å lese på forumet her inne iløpet av en mnd. Og merker at jeg lærer MYE. Kan dog ikke nekte for at ketose gir en helt horribel ånde :(

kennygirl
17-07-10, 00:01
Jeg leste en plass (husker ikke hvor) at lavkarbokosthold faktisk forebygger kreft :)

Smugspiser
17-07-10, 01:33
Ikke at jeg er en ekspert i dag, men jeg har nett sittet og lest en del om at det faktisk ikke finnes studier/forskning som klarer å få høyt kolesterol til å kobles direkte til hjerte og kar sykdommer. Og at kroppen selv regulerer kolesterol nivået etter hvor mye kolesterol den får gjennom mat. Og dersom den ikke får nok i mat, produseres dette, slik at nivået er nogenlunde stabilt. Var ihvertfall det jeg tolket det som.

Kitt
17-07-10, 12:43
Dersom du leser alle trådene startet av Pål, vil jeg tro du fort finner ut at det ikke er noe som helst å bekymre seg for!

Blant disse feks! (http://forum.lavkarbo.no/search.php?searchid=4889527)

Queen of Wands
17-07-10, 13:05
Kan dog ikke nekte for at ketose gir en helt horribel ånde :(

Sist jeg sjekket var jeg fremdeles i ketose, men den dårlige ånden har gått over for lenge siden, i alle fall merker jeg ikke noe selv. ;) At appetitten (eller rettere sagt SUGET etter mat) går ned stemmer for meg i alle fall, noe som er BRA, ikke dårlig, for folk med problemer med å begrense seg...

Zincite
17-07-10, 14:08
De fleste her strever vel mer mot mere fett og holder proteinandelen omtrent som andre :)

I forhold til nyrer kan du også lese her (http://www.kostdoktorn.se/njurar-annu-en-lchf-myt-dor) på svenske kostdoktorn. Den ligger under kategorien Myter om LCHF (http://www.kostdoktorn.se/kategori/kostdebatt/myter-om-lchf?mod=visa-kategorier).

Photobscura
17-07-10, 15:50
Proteinandelen vi får i oss er som regel ikke særlig større enn hva statens ernæringsråd anbefaler, heller.
Om dette hadde stemt, så hadde ikke mennesket overlevd som rase.
Ketoseånden forsvinner hos de fleste etter en tid. Og når ble det en dårlig ting å brenne fett i stedet for sukker?

Veggpryd
18-07-10, 08:37
Huff, det ser ut til at det vil ta laaang tid før disse mytene blir avlivet. Det er så utrolig mange som plager seg selv med disse gamle mytene... sukk.

Olli123
19-07-10, 21:54
http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_research_related_to_low-carbohydrate_diets

Meta-analytic summaries

Meta-analysis is a method to succinctly summarize and combine the results from multiple individual studies. The following meta-analyses of low carbohydrate diets are limited to randomized controlled trials that directly compare low carbohydrate diets to other diets. Some of the studies listed above are randomized controlled trials and are included in these meta-analyses.
A meta-analysis of randomized controlled trials by the Cochrane Collaboration in 2002 concluded[56] that fat-restricted diets are no better than calorie restricted diets in achieving long term weight loss in overweight or obese people.
A more recent meta-analysis that included randomized controlled trials published after the Cochrane review[57][58][59] found that "low-carbohydrate, non-energy-restricted diets appear to be at least as effective as low-fat, energy-restricted diets in inducing weight loss for up to 1 year. However, potential favorable changes in triglyceride and high-density lipoprotein cholesterol values should be weighed against potential unfavorable changes in low-density lipoprotein cholesterol values when low-carbohydrate diets to induce weight loss are considered."[60]
An even more recent meta-study of randomized controlled studies that compared low-carbohydrate diets to low-fat/low-calorie diets found that measurements of weight, HDL cholesterol, triglyceride levels and systolic blood pressure were significantly better in groups that followed low-carbohydrate diets. The authors also found a higher rate of attrition in groups with low-fat diets. They conclude that "Evidence from this systematic review demonstrates that low-carbohydrate/high-protein diets are more effective at 6 months and are as effective, if not more, as low-fat diets in reducing weight and cardiovascular disease risk up to 1 year." They also call for more long-term studies.[61]