View Full Version : Transfett
Dette vet jeg om transfett:
1. Det bør jeg ikke spise.
2. Det fins i margarin.
Dette vet jeg ikke om transfett:
1. Hva er det egentlig, og hvorfor er det ikke bra?
2. Fins det i noe annet enn margarin?
3. Kan man finne ut av en varedeklarasjon om det er transfett i et produkt? Hvordan er det i så fall merket?
Det er nok noen som vet dette også her inne på forumet, tenker jeg!
Jeg vet at det finnes transfett i omtrent 99% av alle kjekstyper på markedet..
Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).
Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m.
Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt... :cool:
Transfett er negativt for kreft og hjerte-kar sykdom, uten at jeg klarer å forklare hvorfor.
Aiai... angrer på mye gamle synder her altså... Elsket potetgull jeg før... ble noen pakker i uka med Sørlands chips eller Familien Stangs før:rolleyes:
I tillegg til det brukte jeg mest margarin på brødet når jeg var liten... Visste ikke bedre.
Gode tråder med gode spm du har startet Karin!
Aiai... angrer på mye gamle synder her altså... Elsket potetgull jeg før... ble noen pakker i uka med Sørlands chips eller Familien Stangs før:rolleyes:
I tillegg til det brukte jeg mest margarin på brødet når jeg var liten... Visste ikke bedre.
Gode tråder med gode spm du har startet Karin!
Takk skal du ha Friflex!
Men jeg ser jo at dette er noe jeg bør vite noe om. Nå er jeg ikke i markedet for potetgull og kjeks for tiden, men hva med f eks ferdigkjøpte dressinger? Bruker av og til partydressing fra Idun, jeg..
Super info, MHM! :ja:
Og ja.. Støtter dette! Du er virkelig en fantastisk kilde til kunnskap om kosthold, kjære MHM!
Jeg har sett at transfett er blitt omtalt som "Mutant child of technology". Det er vel den verste fettypen som finnes...
...poenget mitt var uansett at: Alt vegetabilsk fett som ikke er flytende ved romtemperatur er høyst tvilsomt. Egentlig bør alle produkter som inneholder "vegetabilsk olje" eller "vegetabilsk fett" unngås. Disse er som regel oljer av dårlig kvalitet uansett om de inneholder transfett eller ikke.
På Eat kurset jeg gikk, lærte vi at transfett ikke kunne brukes som energi da kroppen ikke "kjente igjen" fettet.
På Eat kurset jeg gikk, lærte vi at transfett ikke kunne brukes som energi da kroppen ikke "kjente igjen" fettet.
hmm, så da er det bare å spise fritt da? Eller mente de at det gikk direkte som fettlagring? :snill:
Aiai... angrer på mye gamle synder her altså... Elsket potetgull jeg før... ble noen pakker i uka med Sørlands chips eller Familien Stangs før:rolleyes:
Sørlands chips eller Familien Stangs inneholder faktisk ganske sunt fett (peanøttolje) mens "vanlig" potetgull er fritert i palmeolje, og er mer tvilsomt.
Sørlands chips eller Familien Stangs inneholder faktisk ganske sunt fett (peanøttolje) mens "vanlig" potetgull er fritert i palmeolje, og er mer tvilsomt.
:rolleyes: Ser din kostholdsfilosofi er 70% karbo,hva mener du egentlig med det?????
Lavkarbo er vel toppen 10 % karbo.
Og har du sjekka disse oljene,for den olja som tåler høyest temperatur er hverken palmeolje eller peanøttolje,men rapsolje,
Anbefaler å lese disse artiklene!
Nytt nå:
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=116524
Helseminister Sylvia Brustad vurderer å innføre en maksgrense for transfett i norsk kosthold.
Her er et lite utdrag fra denne artikkelen:
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=116409
Forekomsten av transfett er urovekkende høy i både hurtigmat, popcorn, kjeks og småkaker, viser rapporten forskeren har publisert i New England Journal of Medicine.
* 5 gram transfett om dagen øker risikoen for hjerte- og karlidelser med 25 prosent.
* Sannsynligheten for plutselig død stiger ved høyt inntak av stoffet.
* I tillegg ser risikoen for å utvikle diabetes ut til å øke.
I en artikkel i samme utgave av New England Journal of Medicine hevder amerikanske forskere at tusener av alvorlige sykdomstilfeller kan hindres om bruken av transfett reduseres.
Forskerne hevder at så lite som 2 gram transfett om dagen kan være skadelig, og anbefaler derfor at fettstoffet ikke brukes i det hele tatt.
FAKTA TRANSFETT
Transfettsyrer dannes industrielt ved delvis herding av umettede fettsyrer i plante- og fiskeoljer. I denne prosessen får fettet nye egenskaper som kan gi enkelte varer økt holdbarhet og bedre konsistens.
Margarin var inntil midten av 1990-tallet den største kilden for transfettsyrer i kostholdet, men på grunn av helsefaren ble stoffet fjernet.
Transfett øker det farlige og senker det gode kolesterolet.
Stoffet finnes også i små mengder i melkefett og fett fra storfe.
...og det er akkurat hva MHM har fortalt oss hele tiden !
Flott mofe !
Håper inderlig at Sylvia Brustad får gjort noe med dette - for dette med transfett vet nok folk flest lite om.
De vet kanskje at "transfett er farlig" - men ikke at det finnes overalt i det "normale" norske kostholdet, og at det er sånn som MHM sier, at det ikke står transfett, men andre ting;
Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt...
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.