View Full Version : Hvorfor er palmeolje farlig?


Mat er min medisin
24-11-10, 20:02
Jeg har vært veldig bestemt på at palmeolje er svært usunt.

Men nå begynner jeg og lure på om det virkelig er så usunt. Først var det faren for transfett, men dette skal vistnok være under kontroll.
Nå går de fleste argumenterer ut på at palmeolje inneholder veldig mye mettet fett som igjen gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette stemmer jo ikke. I følge alt vi tror på skulle jo palmeolje av denne grunn være veldig sunt.

Palmeoljen inneholder svært mye palmetinsyre, som er en mettet fettsyre. Smør, ost, melk og kjøtt inneholder palmitinsyre.
Palmitinsyre er også den fettsyren som fettet kroppen lagrer overskuddsenergi i består av.
Jeg er overbevist om at mettet fett er det sunneste alternativet av fettypene og begynner derfor å slite med min overbevisning i forhold til palmeolje og er mildt sakt forrvirret.

Kan dere opplyse meg? Hvorfor er palmeolje farlig?

nellie
24-11-10, 20:13
Jeg har aldri hørt at det er farlig med palmeolje, bortsett fra at det gjerne brukes i potetgullfritering. All olje er jo "farlig" når det varmes opp til de gradene. Også er det vel noen miljømessige greier?

Furine
24-11-10, 20:27
Halve indonesia er vel svidd vekk for å lage palmeoljeplantasjar. Ikkje bra..

nellie
24-11-10, 20:31
Derfor:)

Mat er min medisin
23-01-11, 11:26
Jeg har hele veien trodd at palmeolje var veldig usunt og noe helt annet enn kokosolje.
Jeg gikk i den samme fellen som så mange andre, og tok denne påstanden for god fisk uten å kontrollere kildene.

Etter å ha sjekket opp hva personer jeg stoler på, som Dag Viljen Poleszynski og Dr. Mercola, har å si om palmeolje har jeg endret mening totalt. Helsesystemet har demonisert denne oljen pga innholdet av mettet fett og lagt til grunn sine feilaktige teorier om at mettet fett fører til økt kolesterol som igjen gir hjerte-kar sykdom. Jeg har trodd at palmeolje inneholdt transfett (noe som fortsatt er farlig) men fakta er at andre vegetabilske oljer er mer ustabile og oksiderer lettere enn palmeolje siden transfettsyrer dannes ved delvis herding av umettede fettsyrer. I morgen er det ut å kjøpe en god palmeolje!

Under følger ett innlegg fra Dag Viljen Poleszynski om palmeolje sakset fra:

http://forum.lavkarbo.no/showpost.php?p=227210&postcount=6:

Sitat start "Hei!

Jeg ser at du skriver om palmeolje og at Lipidklinikken regner dette som særlig skadelig.

Dag Viljen Poleszynski

Denne påstanden er ikke basert på forskning.

Palmeolje inneholder helsebringende fettsyrer (39 % oljesyre, som det er mye av i olivenolje), 9 prosent linolensyre (essensiell omega-6-fettsyre) og en stor andel korte og mellomlange fettsyrer. Dessuten inneholder palmeolje store mengder antioksidanter i form av betakaroten, andre karotenoider, vitamin E og tokotrenioler.

Oljen er varmebestandig og egner seg godt til steking. I land som tradisjonelt bruker mye kokos- og palmeolje, er hjerte- og karsykdom og også kreft så godt som ukjent. Kokosfett inneholder vel 92 % mettede fettsyrer, som bl.a. motvirker infeksjoner (sopp, virus, bakterier), stimulerer stoffskiftet, motvirker kreft og en rekke andre sykdommer.Det er også galt at palmeolje (og kokosfett) øker kolesterolnivået og derfor bidrar til hjertesykdom. De som spiser mye fett i maten, har ofte lavt kolesterolnivå, og hvis det er høyere enn anbefalt, består det av fraksjoner som er mindre aterogene fordi blodets triglyceridnivå som regel er meget lavt hvis man spiser mye fett (og lite høyglykemiske, betennelsesfremmende karbohydrater).

Til steking er det mest skadelig å bruke olje som inneholder mye omega-6-fettsyrer (dvs. soya-/solsikke og saflorolje) fordi slike oljer lett blir oksidert. Raffinerte oljer med minimalt med antioksidanter er enda verre.

Palmeolje har mye antioksidanter og mettet fett som ikke så lett ødelegges av varme.Vi har publisert en rekke artikler i Mat&Helse om dette temaet, jf. www.matoghelse.no.

Vennlig hilsen Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.Fagredaktør Mat&Helse " sitat slutt.

Gracella
23-01-11, 12:52
Derfor:)
Det har jeg også hørt, så da stemmer det vel?? ;)

nellie
23-01-11, 12:54
Ja, jeg har aldri hørt om at palmeolje skal være så mye verre enn andre planteoljer..

Men synes nå ikke at det at halve indonesia har blitt brent bort, for denne oljen, er noen liten bagatell..

ada-emilie
23-01-11, 13:44
Men hva med utvinningsprosessen? Noen som vet hvor mye MCT den inneholder? Kokosolje inneholder jo 50%.

Mat er min medisin
23-01-11, 15:11
Vi er vel ikke noe bedre her i Norge, vi har sikkert ødelagt ti ganger mer i jakten på vår olje, enn idonesia har ødelagt regnskog for sin olje.

Og det er jo faktisk miljøvernerne som er skyld i at regnskogen forsvinner, da mesteparten av palmeoljen brukes til biologisk drivstoff...

nellie
23-01-11, 15:14
Two wrongs make a right?

Zincite
23-01-11, 16:02
Her (http://www.matoghelse.no/mat/2008/02/14/roed-palmeolje.aspx) er en av de gamle artiklene om rød palmeolje som stod i Mat&helse :) Det står litt om miljø, plantasjer og produksjon der også.

Marqs
07-05-11, 11:06
Takk for mye nyttig informasjon. Jeg har som mange andre fått inntrykk av at palmeoljen er dårlig for ens helse (tetter blodårer). Etter å ha blitt introdusert til LCHF blir dette igjen et vesentlig spørsmål - hvilket fett vil man ha, hvilke vil man ikke ha. Så helt enkelt høres det ut som JA til palmeolje. Enig?
Har også hørt om den miljømessige siden av palmeolje, og denne er vel ikke helt god, slik jeg har forstått det.
Det blir sagt at det er mye p.g.a. drivstoffbruk; pussig nok kjører jeg selv bilen min på planteolje (og oftest palmeolje) men da gatekjøkkens brukte, gamle olje. Så jeg er ikke grunnen til miljøproblemet, jeg brenner bare oljen istedenfor avfallselskapet. Men dette ble en avsporing..
Som sagt, takk for info om palmeoljen. Søker grunnlag for hva jeg skal tenke om den.

kamp
07-05-11, 13:17
Jeg tenker at chips fritert i palmeolje egentlig er bedre enn i raps/solsikke olje fordi de oljene oksidere når de varmes, særlig ved frityr?

Er det noe forskning som viser at flerumettet fettsyrer blir ødelagt?

Jeg har lest mye om det i det siste men jeg får ikke helt taket på hvorfor myndighetene "nekter" å innse det. Er det ingen forskning på det?

mitt liv
24-03-13, 14:41
palmeolje er veldig usunt og fører fort til kreft, men jeg lurte på hvorfor folk tar det oppi kosmetikk, mat o.s.v . Man blir fort syke , og palmetrær ødelegger reinskoger og kroppen vår.:o

kamp
24-03-13, 16:47
Kn du komme med forskning som viser dette?

Photobscura
24-03-13, 18:46
Halve indonesia er vel svidd vekk for å lage palmeoljeplantasjar. Ikkje bra..
Derfor er palmeolje (eller rettere sagt utvinningen) farlig. Jeg tror heller ikke det er usunt, sammenlignet med smør og kokosfett er det vel på det jevne for en som spiser lite karbohydrater!
Det blir sagt at det er mye p.g.a. drivstoffbruk; pussig nok kjører jeg selv bilen min på planteolje (og oftest palmeolje) men da gatekjøkkens brukte, gamle olje. Så jeg er ikke grunnen til miljøproblemet, jeg brenner bare oljen istedenfor avfallselskapet. Men dette ble en avsporing..
Stemmer. Det meste av planteoljer som brukes i f.eks. biodiesel er gammel, brukt planteolje.
Bioteanol, derimot. Det er laget av cellulose og sukker. Totalt unyttig som mat, kjempemessig som drivstoff. Men, igjen en avsporing.

Uansett vil jeg personlig like lite spise palmeolje som jeg vil spise kyr fra Brasil, og det går ikke ut på om det er sunt eller ikke.

langaard
24-03-13, 20:08
Derfor er palmeolje (eller rettere sagt utvinningen) farlig. Jeg tror heller ikke det er usunt, sammenlignet med smør og kokosfett er det vel på det jevne for en som spiser lite karbohydrater!

Stemmer. Det meste av planteoljer som brukes i f.eks. biodiesel er gammel, brukt planteolje.
Bioteanol, derimot. Det er laget av cellulose og sukker. Totalt unyttig som mat, kjempemessig som drivstoff. Men, igjen en avsporing.

Uansett vil jeg personlig like lite spise palmeolje som jeg vil spise kyr fra Brasil, og det går ikke ut på om det er sunt eller ikke.
Hvorfor ikke kyr fra Brasil:confused:

Kanutten
24-03-13, 20:15
Hvorfor ikke kyr fra Brasil:confused:

Og kyr fra Brasil som er så gode på smak! Indrefileet fra Gilde er rent sjansespill; noen ganger smaker det godt og andre ganger skikkelig høgg!!

Photobscura
24-03-13, 20:25
Hvorfor ikke kyr fra Brasil:confused:
Kanskje fordi kvegdrift er den største årsaken til avskoging og utarming av Amazonas?