View Full Version : Sakset fra Dagbladet i dag.....


Pianoman
24-02-05, 22:43
Rødt kjøtt og meieriprodukter øker faren for hjertesykdommer

Skjulte hjertefeller
VELG PROTEINKILDER BEVISST: Vegetabilske proteiner kan også inneholde substanser som kan være gunstig for kroppens hormonproduksjon.
----------------------------------------
Karbohydrater ble utropt til fjorårets store syndere. Mange, også her til lands, har istedenfor hevet seg over et proteinrikt kosthold.
Nå viser det seg imidlertid at det ikke er det samme hvor disse proteinene kommer fra.

Lite forskning på langtidseffekter
En amerikansk undersøkelse har fulgt 30.000 kvinner i nesten 15 år.

Den viser at de som ofte erstattet karbohydratkilder med rødt kjøtt og meieriprodukter, hadde 30 større sjanse for å dø av hjertesykdommer.

Studiedeltakerne som byttet ut karbohydratene med proteiner fra grønnsakskilder lyktes på sin side å redusere faren for disse sykdommene.

Proteinrike dietter har blitt svært populære og anbefales av mange ernæringseksperter. Det til tross for at det har blitt gjort veldig lite forskning på langtidseffektene av et slikt kosthold.

Sunne kilder
Det er foreløpig uklart hvorfor protein som kommer fra grønnsaker er bedre for hjerte- og karsystemet enn proteiner fra dyreprodukter.

Ansvarlig for forskningen, Linda E. Kelemen ved Mayo Clinic College, tror at de sunne proteinene kan ha annerledes sammensetting, inneholde andre mineraler eller antioksidanter som er spesielt gunstig for kroppen.

- Å holde fast på et høyere proteininntak uten å skille mellom kildene for proteinet kan øke risikoen for å dø av hjertesykdommer, sier Keleman til Reuters.

Keleman anbefaler mennesker som bevisst spiser mye proteiner heller å prøve å finne frem til de vegetabilske kildene som tofu, nøtter og peanøttsmør.

Hun råder også folk til å bytte ut det røde kjøttet med sunnere typer som kylling eller fisk.

HP
24-02-05, 23:20
Spennende tema det der :ja:

Men det er desverre ikke en enkel problemstilling.

Men en ting er sikkert, det er viktig å være bevisst på sammensetningen av maten sin intill den blir en god vane :)

Skorpia
09-03-05, 01:01
Tja,men vi spiser da vitterlig ganske mye vegetabilske proteiner i tillegg til rødt kjøtt.
Min mor har vært vegetarianer i 40 år,men det har ikke hindret henne i å nesten miste synet(ikke gangsynet) Hun spiser fisk hver dag og masse gr.saker. Men hun har allikevel fått makula degene et eller annet,dvs. at blodgjennomstrømningen til øyet ikke er bra nok. I tillegg har hun hatt hjertesvikt de siste 20 år. Hun har kanskje røyka i et års tid(rundt 1945) ellers vært røykfri. Og et energimenneske som kan ta pusten fra en.Sykla gjerne noen mil om dagen hvis hun kunne få tak på noe hun kunne spare et par kroner på,

Hun er nå 80 år,og det er trist å merke hvordan hodet forfaller når hun ikke lengre kan lese se og løse kryssord for å holde ting i omløp.
Etter synet ble dårlig,har hun også blitt mye mer passiv.

Nei,tror jeg foretrekker et kosthold som holder blodtrykket nede og allergien borte.
Skulle synet få problemer,skal jeg prøve akupunktur 2000. Prøvde å foreslå det for min mor nylig,men hun har tydelig mistet interessen for nye ting,hun snakker bare om blåbær da(det skal også være godt for synet) Uff nå ble det mye prat..................

Iset
09-03-05, 09:50
Men..... Hva med alle de tusenvis av menneskene på Atkins og tilogmed KWASNIEWSKI som har kunnet fremvise fantastiske blodprøveresultater etter en kur med 70 % fett, både fra kjøtt og meieriprodukter??
Blodtrykket, kolesterolet og alle andre verdier har sunket, noe som jo DRASTISK senker faren for hjertesykdommer......

Begod
09-03-05, 11:44
Dette er sansynligvis enda en undersøkelse som ikke ser på det totale kostholdet til hver enkelt person som er med i undersøkelsen,men bare på det aktuelle temaet nemlig protein. Ergo har den liten eller ingen verdi for oss lavkarbodister.

Hvis man kombinerer masse rødt kjøtt med masse høy gi karbs og slenger en dose mettet fett på toppen ,så er det ingen bombe at risikoen for hjerte og kar sykdommer går opp.