Pianoman
24-02-05, 22:43
Rødt kjøtt og meieriprodukter øker faren for hjertesykdommer
Skjulte hjertefeller
VELG PROTEINKILDER BEVISST: Vegetabilske proteiner kan også inneholde substanser som kan være gunstig for kroppens hormonproduksjon.
----------------------------------------
Karbohydrater ble utropt til fjorårets store syndere. Mange, også her til lands, har istedenfor hevet seg over et proteinrikt kosthold.
Nå viser det seg imidlertid at det ikke er det samme hvor disse proteinene kommer fra.
Lite forskning på langtidseffekter
En amerikansk undersøkelse har fulgt 30.000 kvinner i nesten 15 år.
Den viser at de som ofte erstattet karbohydratkilder med rødt kjøtt og meieriprodukter, hadde 30 større sjanse for å dø av hjertesykdommer.
Studiedeltakerne som byttet ut karbohydratene med proteiner fra grønnsakskilder lyktes på sin side å redusere faren for disse sykdommene.
Proteinrike dietter har blitt svært populære og anbefales av mange ernæringseksperter. Det til tross for at det har blitt gjort veldig lite forskning på langtidseffektene av et slikt kosthold.
Sunne kilder
Det er foreløpig uklart hvorfor protein som kommer fra grønnsaker er bedre for hjerte- og karsystemet enn proteiner fra dyreprodukter.
Ansvarlig for forskningen, Linda E. Kelemen ved Mayo Clinic College, tror at de sunne proteinene kan ha annerledes sammensetting, inneholde andre mineraler eller antioksidanter som er spesielt gunstig for kroppen.
- Å holde fast på et høyere proteininntak uten å skille mellom kildene for proteinet kan øke risikoen for å dø av hjertesykdommer, sier Keleman til Reuters.
Keleman anbefaler mennesker som bevisst spiser mye proteiner heller å prøve å finne frem til de vegetabilske kildene som tofu, nøtter og peanøttsmør.
Hun råder også folk til å bytte ut det røde kjøttet med sunnere typer som kylling eller fisk.
Skjulte hjertefeller
VELG PROTEINKILDER BEVISST: Vegetabilske proteiner kan også inneholde substanser som kan være gunstig for kroppens hormonproduksjon.
----------------------------------------
Karbohydrater ble utropt til fjorårets store syndere. Mange, også her til lands, har istedenfor hevet seg over et proteinrikt kosthold.
Nå viser det seg imidlertid at det ikke er det samme hvor disse proteinene kommer fra.
Lite forskning på langtidseffekter
En amerikansk undersøkelse har fulgt 30.000 kvinner i nesten 15 år.
Den viser at de som ofte erstattet karbohydratkilder med rødt kjøtt og meieriprodukter, hadde 30 større sjanse for å dø av hjertesykdommer.
Studiedeltakerne som byttet ut karbohydratene med proteiner fra grønnsakskilder lyktes på sin side å redusere faren for disse sykdommene.
Proteinrike dietter har blitt svært populære og anbefales av mange ernæringseksperter. Det til tross for at det har blitt gjort veldig lite forskning på langtidseffektene av et slikt kosthold.
Sunne kilder
Det er foreløpig uklart hvorfor protein som kommer fra grønnsaker er bedre for hjerte- og karsystemet enn proteiner fra dyreprodukter.
Ansvarlig for forskningen, Linda E. Kelemen ved Mayo Clinic College, tror at de sunne proteinene kan ha annerledes sammensetting, inneholde andre mineraler eller antioksidanter som er spesielt gunstig for kroppen.
- Å holde fast på et høyere proteininntak uten å skille mellom kildene for proteinet kan øke risikoen for å dø av hjertesykdommer, sier Keleman til Reuters.
Keleman anbefaler mennesker som bevisst spiser mye proteiner heller å prøve å finne frem til de vegetabilske kildene som tofu, nøtter og peanøttsmør.
Hun råder også folk til å bytte ut det røde kjøttet med sunnere typer som kylling eller fisk.