Mellon
22-01-11, 17:00
Kunnevi ikke hatt en tråd om de ulike ingridiensene som blir brukt i baking, som erstatning for mel og slikt. Forklaringer på hva de enkelte tinge brukes til. Her er de jeg vet
JBK (johannesbrødkjernmel): Det smaker ingenting, men gjør supper og sauser tykkere og gir bedre konsistens til brød og annet bakverk laget av glutenfritt mel. Du trenger ofte kun en liten mengde for å få bedre sammenbinding og saftigere, glutenfrie bakverk. Johannesbrødkjernemel er et smaksnøytralt, glutenfritt bindemiddel og fortykningsmiddel. Det er laget av frøene som sitter inni fruktbelgene fra Johannesbrødtreet (Ceratonia siliqua), som dyrkes i landene rundt Middelhavet.
Soyamel: Soyamel er rikt på høyverdig protein, flerumettet fett og inneholder også mange vitaminer og mineraler. Soyamel er*laget av ristede soyabønner som er malt. Sammen med andre melsorter gir det bakevarer med god smak og bra konsistens.Soyamel kan brukes til å jevne sauser, som erstatning for hvetemel. Siden Soyamel er så næringsrikt, er det også en god idé å bruke dette melet for å høyne proteinverdien i for eksempel vegetarburgere, pannekaker, vafler og i bakevarer som kaker, rundstykker og brød.
Det er det jeg har så langt, andre som kan bidra? I formasjonen er tatt fra http://www.helseogkost.no/
Fiberhusk
Enhet: 300g
http://forum.lavkarbo.no/butikk/img/product/image.html?id=1510401 Inneholder pulveriserende Psyllium frøskaller, og er et must når du skal bake glutenfri bakst. Deigen blir smidigere og bakverket blir saftigere, og smuler mindre:) 0kh.
Glutenmel
http://www.lavkarbo-torget.no/index....product&id=112 (http://www.lavkarbo-torget.no/index.php?do=product&id=112)
Gluten er et protein som finnes i de vanlige kornsortene, særlig i hvete, og som gjør at deigen blir elastisk. Glutenmel hjelper deg å få god konsistens på dine brød selv om de er svært grove.
Næringsinnhild Glutenmel pr 100 gr:
karbohydrater 20 gr
proteiner 75 gr
1 ts på 5 gr med glutenmel inneholder 1 gr karbohydrater, og hele 3,8 gr proteiner.
Det gjør det ypperlig til å bruke i frokostpannekaker eller vaffelrøre for å få det til å henge bedre sammen, samtidig som det øker proteininntaket betraktelig!
Kokosnøttmel
Kokosnøttmel inneholder de høyeste andelene av kosttilskudd fiber i forhold til andre måltider. 38,5% av mel er laget av fiber. Dette er derfor perfekt for å regulere magen. Du trenger vanligvis 10g fiber i hvert måltid for å få tarmfunksjonen i gang og for å unngå magesmerter og hard mage. Kokosnøttfiber daglig gir derfor en god fordøyelse og en flat mage. 10 gram fiber utgjør bare 30 kalorier.
Kokosnøttfiber renser også innvollene og gir motstandskraft og vitalitet. Fiberene fra kokosnøtten assisterer i å aksellerere prosessen med å fjerne giftige substanser og senke kolesterolet.
Aman Pranas kokosmel er en perfekt kilde til 0 gluten og gir i tillegg en god smak av kokos og er perfekt til smootheis eller i mange typer retter.
Kokosnøttmelet har også MCT som øker mineralopptaket i kroppen. En god helse starter i tamen og med næringsopptaket.
4g karbo/100 gram
Sojamehl brukes som erstatning for mel. Det er glutenfritt og inneholder 3,1 g karbohydrater pr 100 g vare.
Fåes i de fleste helsekostbutikker og i enkelte velassorterte dagligvarebutikker.
Mandelmel er finmalte avskallede mandler. Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke Mandelmel. Mandelmel oppfører seg litt annerledes enn hvetemel, fordi det mangler gluten. I gjærbakst kan du erstatte 10-20% av hvetemelet med Mandelmel. I annen bakst kan du erstatte opptil 100% av melet. Innheholder 4 g karbohydrater
Gluten er et protein som finnes i de vanlige kornsortene, særlig i hvete, og som gjør at deigen blir elastisk. Glutenmel hjelper deg å få god konsistens på dine brød selv om de er svært grove, og hjelper også til med heving av gjærdeiger. Glutenmel inneholder 20 g karbohydrater.
Pofiber er et kostfiber, laget av tørkede fibre fra poteter. Den inneholder relativt lite karbohydrater, 12 g, og egner seg godt søm strøbrød.
I likehet med Fibrex fåes den hos enkelte velassorterte dagligvarebutikker, og kan også bestilles fra Allergimat.no (http://allergimat.no/)
Fibrex er et fiber, laget av sukkeroefiber. Fibrex er naturlig fri for gluten og er derfor en naturlig fiberkilde for glutenfri diett. Den høye vann-lagringskapasiteten gjør Fibrex til et utmerket råstoff i bakervarer og i matlaging for å få opp fiberinnholdet. Kan også med fordel anvendes som strøbrød. Brød kan få forlenget holdbarhet. Bland Fibrex i Müsli og du har høyere fiberinnhold. Inneholder 5,5 g karbohydrater.
BakePro er et protein som er spesielt utviklet for å kunne bake og lage mat med.Det tåler varme opp til 200° C. BakePro har en proteinprosent på 80 g, fett 4 g og karbohydrater 6 g. Ca 25% av tørringrediensene kan byttes ut med BakePro.
BakePro fåes hos gymgrossisten.com (http://www.gymgrossisten.com/), og kan også kjøpes i enkelte helsekostbutikker i Sverige.
Tatt noe her fra bloggen http://minlavkarbomat.blogspot.com/
JBK (johannesbrødkjernmel): Det smaker ingenting, men gjør supper og sauser tykkere og gir bedre konsistens til brød og annet bakverk laget av glutenfritt mel. Du trenger ofte kun en liten mengde for å få bedre sammenbinding og saftigere, glutenfrie bakverk. Johannesbrødkjernemel er et smaksnøytralt, glutenfritt bindemiddel og fortykningsmiddel. Det er laget av frøene som sitter inni fruktbelgene fra Johannesbrødtreet (Ceratonia siliqua), som dyrkes i landene rundt Middelhavet.
Soyamel: Soyamel er rikt på høyverdig protein, flerumettet fett og inneholder også mange vitaminer og mineraler. Soyamel er*laget av ristede soyabønner som er malt. Sammen med andre melsorter gir det bakevarer med god smak og bra konsistens.Soyamel kan brukes til å jevne sauser, som erstatning for hvetemel. Siden Soyamel er så næringsrikt, er det også en god idé å bruke dette melet for å høyne proteinverdien i for eksempel vegetarburgere, pannekaker, vafler og i bakevarer som kaker, rundstykker og brød.
Det er det jeg har så langt, andre som kan bidra? I formasjonen er tatt fra http://www.helseogkost.no/
Fiberhusk
Enhet: 300g
http://forum.lavkarbo.no/butikk/img/product/image.html?id=1510401 Inneholder pulveriserende Psyllium frøskaller, og er et must når du skal bake glutenfri bakst. Deigen blir smidigere og bakverket blir saftigere, og smuler mindre:) 0kh.
Glutenmel
http://www.lavkarbo-torget.no/index....product&id=112 (http://www.lavkarbo-torget.no/index.php?do=product&id=112)
Gluten er et protein som finnes i de vanlige kornsortene, særlig i hvete, og som gjør at deigen blir elastisk. Glutenmel hjelper deg å få god konsistens på dine brød selv om de er svært grove.
Næringsinnhild Glutenmel pr 100 gr:
karbohydrater 20 gr
proteiner 75 gr
1 ts på 5 gr med glutenmel inneholder 1 gr karbohydrater, og hele 3,8 gr proteiner.
Det gjør det ypperlig til å bruke i frokostpannekaker eller vaffelrøre for å få det til å henge bedre sammen, samtidig som det øker proteininntaket betraktelig!
Kokosnøttmel
Kokosnøttmel inneholder de høyeste andelene av kosttilskudd fiber i forhold til andre måltider. 38,5% av mel er laget av fiber. Dette er derfor perfekt for å regulere magen. Du trenger vanligvis 10g fiber i hvert måltid for å få tarmfunksjonen i gang og for å unngå magesmerter og hard mage. Kokosnøttfiber daglig gir derfor en god fordøyelse og en flat mage. 10 gram fiber utgjør bare 30 kalorier.
Kokosnøttfiber renser også innvollene og gir motstandskraft og vitalitet. Fiberene fra kokosnøtten assisterer i å aksellerere prosessen med å fjerne giftige substanser og senke kolesterolet.
Aman Pranas kokosmel er en perfekt kilde til 0 gluten og gir i tillegg en god smak av kokos og er perfekt til smootheis eller i mange typer retter.
Kokosnøttmelet har også MCT som øker mineralopptaket i kroppen. En god helse starter i tamen og med næringsopptaket.
4g karbo/100 gram
Sojamehl brukes som erstatning for mel. Det er glutenfritt og inneholder 3,1 g karbohydrater pr 100 g vare.
Fåes i de fleste helsekostbutikker og i enkelte velassorterte dagligvarebutikker.
Mandelmel er finmalte avskallede mandler. Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke Mandelmel. Mandelmel oppfører seg litt annerledes enn hvetemel, fordi det mangler gluten. I gjærbakst kan du erstatte 10-20% av hvetemelet med Mandelmel. I annen bakst kan du erstatte opptil 100% av melet. Innheholder 4 g karbohydrater
Gluten er et protein som finnes i de vanlige kornsortene, særlig i hvete, og som gjør at deigen blir elastisk. Glutenmel hjelper deg å få god konsistens på dine brød selv om de er svært grove, og hjelper også til med heving av gjærdeiger. Glutenmel inneholder 20 g karbohydrater.
Pofiber er et kostfiber, laget av tørkede fibre fra poteter. Den inneholder relativt lite karbohydrater, 12 g, og egner seg godt søm strøbrød.
I likehet med Fibrex fåes den hos enkelte velassorterte dagligvarebutikker, og kan også bestilles fra Allergimat.no (http://allergimat.no/)
Fibrex er et fiber, laget av sukkeroefiber. Fibrex er naturlig fri for gluten og er derfor en naturlig fiberkilde for glutenfri diett. Den høye vann-lagringskapasiteten gjør Fibrex til et utmerket råstoff i bakervarer og i matlaging for å få opp fiberinnholdet. Kan også med fordel anvendes som strøbrød. Brød kan få forlenget holdbarhet. Bland Fibrex i Müsli og du har høyere fiberinnhold. Inneholder 5,5 g karbohydrater.
BakePro er et protein som er spesielt utviklet for å kunne bake og lage mat med.Det tåler varme opp til 200° C. BakePro har en proteinprosent på 80 g, fett 4 g og karbohydrater 6 g. Ca 25% av tørringrediensene kan byttes ut med BakePro.
BakePro fåes hos gymgrossisten.com (http://www.gymgrossisten.com/), og kan også kjøpes i enkelte helsekostbutikker i Sverige.
Tatt noe her fra bloggen http://minlavkarbomat.blogspot.com/