View Full Version : Hvordan tilbereder man jordskokk?


FrkMarge
26-09-11, 16:51
Overskriften sier vel alt... MÅTTE bare kjøpe i dag etter å ha lest så mye om dem her inne:p.
Tenkte å plante noen få og ha resten til middag i dag... Men hvordan?:confused:

TigerTove
26-09-11, 16:55
Vi koker dem bare til de er møre og skreller dem. Nydelig med smør på :)

Evt kan du lage jordskokkpurrè eller jordskokkchips.

FrkMarge
26-09-11, 16:56
Evt kan du lage jordskokkchips.:confused: Hvordan lager jeg det?

arnakristin
26-09-11, 16:57
Hei,
Du finner noen forslag her, http://forum.lavkarbo.no/showpost.php?p=1050255&postcount=7

Kanutten
26-09-11, 17:03
Jeg var å så etter jordskokk i dag. Men de jeg fant var knapt større enn ei ingefærrot så jeg gadd ikke... :( Vil så gjerne teste ut jeg også. :ja:

marjusen
26-09-11, 17:17
Dem jeg lager bare vasker jeg godt og skjærer opp i skiver med skallet på. Så steker jeg dem i litt oliven olje. Krydrer med godt krydder og nyyytes

TigerTove
26-09-11, 19:01
:confused: Hvordan lager jeg det?
Vask og skjær i tynne skiver, stek i ovnen på olje på :) mener å ha sett oppskrift på det her inne.

smgj
26-09-11, 19:04
Jordskokkmos:
Kok møre i litt melk og mos ned. Smak til med salt og pepper. Tilsett ev. fløte om den er tørr.

ireile79
28-09-11, 12:14
Noen som har prøvd å lage den som grateng, ala fløtegratinert jordskokk??
Og hva smaker det egentlig som.... :)

smgj
28-09-11, 12:22
Denne
http://www.frukt.no/kokeboka/supper/jordskokksuppe/

Hopper over helmelken og bruk i stedet fløte. Valnøttoljen er ikke nødvendig. Varier med stekt kantarell i stedet for kruspersille (jeg liker kantarell bedre).

Garantert nydelig.

TigerTove
28-09-11, 12:36
Og hva smaker det egentlig som.... :)
Litt nøttete, som det indre i stilken på blomkål eller brokkoli. Deilig!

FrkMarge
28-09-11, 22:10
Dem jeg lager bare vasker jeg godt og skjærer opp i skiver med skallet på. Så steker jeg dem i litt oliven olje. Krydrer med godt krydder og nyyytesLaget dette idag, med stort helle egentlig :)
Stekte dem i rikelig med rapsolje jeg da (var det jeg hadde) og hadde slat og pepper på. Alle syntes de var knallgode:D

Men HVORDAN får man dem til å holde seg sprø??? De ble ganske så blaute etter bare 5 min ute av panna.
Jeg har aldri laget chips før, så jeg kan ikke hemmelighetene.:confused:

nightly
28-09-11, 22:50
Noen som har prøvd å lage den som grateng, ala fløtegratinert jordskokk??
Og hva smaker det egentlig som.... :)

JA! Og det er helt utrolig nydelig! Syns faktisk det er bedre enn fløtegratinerte poteter:D

Men her er det ikke å oppdrive lenger.. Ikke meny engang har de!:mad:
Er det ikke nå sesongen begynner da?

smgj
29-09-11, 08:16
Er det ikke nå sesongen begynner da?
Litt tidlig ennå, ,egentlig. Gi det 1-1 1/2 måneder så bør de være å finne.

nightly
29-09-11, 10:11
Litt tidlig ennå, ,egentlig. Gi det 1-1 1/2 måneder så bør de være å finne.


Men de hadde jo i haugevis i august.. Fine store norske jordskokker, mens nå i sept har de hatt noen små franske greier, som knapt er lengre enn 4-5 cm.. Og nå er de også borte..

Får håpe du har rett da, for jeg savner de! :)

smgj
29-09-11, 10:18
Men de hadde jo i haugevis i august.. Fine store norske jordskokker, mens nå i sept har de hatt noen små franske greier, som knapt er lengre enn 4-5 cm.. Og nå er de også borte..

Får håpe du har rett da, for jeg savner de! :)
:eek: Norske - i august? Jaja... mine er ikke utvokst ennå. Vi spiser dem fra oktober "til bøtta er tom" sånn ca i januar/februar... (Høster dem og legger dem i en bøtte med tørr torvstrø i garasjen siden de tåler frost helt fint.)

men seriøst - om dere liker jordskokk og har en jordflekk så er det en veldig enkel sak å ha selv, altså.

Imse
29-09-11, 10:19
Gratinert jordskokk er kjempegodt!

Det er ellers vanskelig å sprøsteke jordskokk, da den mangler stivelse( kabohydratene) som gjør poteter sprø feks. Derfor gratinerer jeg de eller lager mos..

Jeg har bare sett de tynne jordskokkene i butikken, skulle gjerne hatt den varianten som ser mere ut som potet, lettere å skrelle. Jeg leter desperat, for jeg skal sette jordskokk i høst håpet jeg.. Den kan settes i kald jord, og kommer opp om våren og er ivsstnok fryktelig vanskelig å utrydde.

smgj
29-09-11, 10:31
Den kan settes i kald jord, og kommer opp om våren og er ivsstnok fryktelig vanskelig å utrydde.

Du bør spørre på hageselskapet sitt forum, eller på www.hagegal.no/hagefora (http://www.hagegal.no/hagefora) - der er det sikkert noen som vil selge/bytte. Jeg har hatt den hvite, runde men den "vil ikke" så mye som den røde lille, så jeg har knapt nok hvit igjen - og vet heller ikke under hvilken stilk... :o

Den er vanskelig å utrydde fordi at "en liten knortete rotstilk "alltid" blir igjen og kommer opp neste år. :D

ireile79
29-09-11, 12:45
Finnes de å fåes kjøpt i vanlig matbutikk eller må man på et gårdsutslag??

smgj
29-09-11, 12:47
Finnes de å fåes kjøpt i vanlig matbutikk eller må man på et gårdsutslag??
Meny og litt større matbutikker har pleid å ha her på Østlandet iallfall. Mitt inntrykk er at det er en grønnsak som holder på å bli mer kjent og dermed også mer vanlig. :)

FrkMarge
29-09-11, 20:18
jeg kjøpte min i ferdigpakkede plastposer på meny. brune poser med ca 1 kg i (har kastet posen)

nightly
30-09-11, 18:46
:eek: Norske - i august? Jaja... mine er ikke utvokst ennå. Vi spiser dem fra oktober "til bøtta er tom" sånn ca i januar/februar... (Høster dem og legger dem i en bøtte med tørr torvstrø i garasjen siden de tåler frost helt fint.)

men seriøst - om dere liker jordskokk og har en jordflekk så er det en veldig enkel sak å ha selv, altså.


Jaaa... Mener på det.. De var store og fine, i 500g skitten-rosa plastposer, med gammelengelsk sort skrift på..
Men nå ble jeg usikker.. Nei jeg har sikkert bomma, men da aner jeg ikke hvorfra de kom altså:o

FrkMarge
30-09-11, 20:51
Jaaa... Mener på det.. De var store og fine, i 500g skitten-rosa plastposer, med gammelengelsk sort skrift på..
Men nå ble jeg usikker.. Nei jeg har sikkert bomma, men da aner jeg ikke hvorfra de kom altså:o
Samme posen jeg kjøpte det sikkert. Sånn fin skjønnskrift på den :p

smgj
30-09-11, 21:10
Jaaa... Mener på det.. De var store og fine, i 500g skitten-rosa plastposer, med gammelengelsk sort skrift på..
Men nå ble jeg usikker.. Nei jeg har sikkert bomma, men da aner jeg ikke hvorfra de kom altså:o
Eh - det kan godt hende det, altså. Jeg ble bare overrasket. Jordskokkåkrene her nede er iallfall ikke høstet ennå. (Kjører forbi et par på e6 -faktisk.)

Carisma
30-09-11, 23:06
Jaaa... Mener på det.. De var store og fine, i 500g skitten-rosa plastposer, med gammelengelsk sort skrift på..
Men nå ble jeg usikker.. Nei jeg har sikkert bomma, men da aner jeg ikke hvorfra de kom altså:o

Oppskrifta på posen var på dansk, så jeg gjetter på at de var danske.
Sambo mente forøvrig han heller ville slikke på plenen enn å spise jordskokk igjen.. :o. Jeg syntes derimot det var kjempegodt.

Carisma
30-09-11, 23:08
Jeg har bare sett de tynne jordskokkene i butikken, skulle gjerne hatt den varianten som ser mere ut som potet, lettere å skrelle. .

De trenger ikke skrelles, bare skrubbes godt.

Imse
01-10-11, 12:10
De trenger ikke skrelles, bare skrubbes godt.
Oj, det var jo bra, men det er lettere å lage grateng av de runde når man skal skive de. Men kanskje jeg skal prøve de til mos?

Og de som var på butikken nå var fra israel, så til hagen tror jeg at jeg venter til de norske kommer.