Hvor høy temperatur tåler rapsolje, før den blir til transfett (om jeg har forstått det rett?) ?
Enumettede oljer (olivenolje, rapsolje, peanøtt olje) tåler temperaturer opp til ca. 200*c før fettet blir ødelagt. Avocado olje skal ifølge produsenten tåle 235*C -
Flerumettete oljer (alle andre) skal ikke ha så mye over 90-100*c før fettet blir dårlig.
Lindberg sier:
Olivenolje, rapsolje, peanøttolje eller avokadoolje som hovedsaklig inneholder enumettet fett, tåler steking på lav temperatur relativt bra, men ikke frityrsteking.
Skal du steke på høy temperatur - eller frityrsteke - er klarnet smør, kakaosmør, kokosfett, palmeolje og palmekjerneolje å foretrekke.
En eller annen kineser på BBC Food woker i ground nut oil...hva er det på norsk?
Supert, Nille - jeg trodde det var 160, nemlig.
Hvordan blir det når man vil lage fondue? Vi spiste dette så mye da jeg var liten, og det er jo så sinnnnsykt godt.. Men hvilken olje skal man da bruke?
Fedon Lindberg har lang tradisjon på bruk av oljer, blant annet fra sitt hjemlige "Middelhavskjøkken". Her er hans oljetips:
Unngå helst frityrsteking. Det er bedre med langtidssteking i ovnen - på 100-120 grader. Hvis du likevel en gang i blant frityrsteker, bruk helst elektrisk frityrmaskin, og unngå helst temperatur over 150 grader.
Legger du hvitløk eller løk i stekepannen sammen med oljen eller stekefettet, beskytter du fettet mot oksidasjon. Det skyldes at hvitløk og løk inneholder svovelholdige antioksidanter.
Ta litt vann i stekepannen sammen med fettet. Når vannet bobler, kan ser du at pannen er varm nok og kan begynne stekingen. Fettguide.
Til kald bruk: Mest kaldpresset olivenolje, rapsolje, små mengder linfrøolje (som god kilde for omega 3). Til koking og steking på lav temperatur (under 100 grader): Kaldpresset olivenolje, rapsolje. Til steking på middels høy temperatur (under 150 grader, kortvarig opp til 180-200 grader, f. eks. ved woking): Kaldpresset olivenolje, rapsolje, klarnet smør. Til steking på høy temperatur (over 150 grader over lengre tid, herunder frityrsteking): Kokosfett (delfiafett), palmeolje, klarnet smø.
Åja. Dette var en fin link!
Jeg steker nemli bare i ekte meierismør - fordi jeg mener jeg leste i mat og helse her en gang at man ikke skulle steke i olivenolje.. Men da er altså det greit? Ja :) Strålende.
Åssen er det med smør?
Åja. Dette var en fin link!
Jeg steker nemli bare i ekte meierismør - fordi jeg mener jeg leste i mat og helse her en gang at man ikke skulle steke i olivenolje.. Men da er altså det greit? Ja :) Strålende.
Åssen er det med smør?
Hvis jeg har noe valg, så steker jeg helst i smør - det tåler høyere temperaturer. :)
delfiafett!? Det har jeg ikke tenkt på! Er det greit å bruke å steke feks kjøtt i da? Eller setter det smak?:confused:
:eek: ÅÅÅÅÅnei, du må ikke bruke Delfiafett. Det er ødelagt varmebehandlet kokosfett, og hvem vet hva de har stappet oppi det. Transfett er det iallefall..... fyfyfyfyfett !
Skal du bruke kokosfett bør du bruke Cocosa !! Helt sant !!