View Full Version : Sukkerarter-sukkeralkoholer


nepse12
09-01-12, 19:41
hvis det står står f-eks 50 g karbohydrater (hvorav sukkerarter 0,5g og sukkeralkoholer 48 g) er dette da greit og spise?

Kitt
09-01-12, 19:53
I utgangspunktet skal det være det, men det kommer litt an på hva disse sukkeralkoholene heter også!
Og om du tåler dem uten å få blodsukkerstigning. Eller bli dårlig i magen!:eek:

Yrla
09-01-12, 20:35
Hvilke sukkeralkoholer er det? Om det er sukrin er det ok.http://www.diabetes.no/Sukkeralkoholer.b7C_wljOZV.ips
Dissse er ikke ok:
sorbitol
xylitol
maltitol
mannitol
laktitol
isomalt

nepse12
09-01-12, 20:39
vet ikke hvilke sukkeralkoholer det er, hvor står det?

nepse12
09-01-12, 20:51
d står maltitol, men hva vil d si? hvor mange karbo er det i den da?

VistaX
09-01-12, 21:21
Les mer om maltitol her (http://lowcarbdiets.about.com/od/nutrition/a/maltitol.htm) ;)

nepse12
09-01-12, 21:29
skjønte det ikke helt, hvor mange karbo vil det si det er i den da?

Yrla
09-01-12, 22:12
Maltitol bør du unngå.

langaard
09-01-12, 23:07
Maltitol bør du unngå.
Når det er sagt, så er det noen som tåler maltitol helt fint:)

Yrla
10-01-12, 00:38
De som tåler det. Hvordan da? De som får vondt i magen fordi tarmbakteriene i tykktarmen nærer seg av maltitolen eller de som tar opp sukkeret i kroppen og ikke får vondt i magen?

langaard
10-01-12, 00:49
De som tåler det. Hvordan da? De som får vondt i magen fordi tarmbakteriene i tykktarmen nærer seg av maltitolen eller de som tar opp sukkeret i kroppen og ikke får vondt i magen?
Det finnes faktisk de som tåler maltitol helt fint:)

Yrla
10-01-12, 01:04
Jeg ser du skriver det der oppe også.

Alynna
10-01-12, 01:49
Jeg har også lurt på om de som tåler maltitol og ikke "dør" av diare, tåler det fordi de har bedre evne til å ta opp maltitolen i tynntarmen, før det lager gassverk lenger nede, - ergo de opplever blodsukkertigning.

Jeg vet ikke, men om det er noen leger som kan svare, så hadde jeg blitt glad.

Maltitol har en veldig høy GI....

Alynna
10-01-12, 02:01
Maltitol er veldig akseptert her inne på lavkarbo.no, men folk på mange andre lavkarboforum er negative til det. Jeg tror det har en del å gjøre med at legen Torkil Andersen, som står bak en del norske lavkarboprodukter, er ganske liberal mtp synet på maltitolens virkning på kroppen, og dette synet blir spredt videre her inne.

Jeg må innrømme at jeg har ingen anelse om maltitol hemmer vektnedgang, men jeg vil tro at det i alle fall har mer hemmende effekt enn aspartam, sukralose og slikt som kun lager søt smak i munnen, men som ikke har kalorier, og ikke oppfører seg litt som sukker i fordøyelsessystemet.

smgj
10-01-12, 08:45
Helt for min egen del så kan jeg iallfall si at helt uavhengig(?) av den fysiske virkningen av diverse søtstoffer så merker jeg at mye søtt (for min del med unntak av frukt og bær, for det meste) bidrar til å opprettholde lysten på (mer) søtt.

Det er mulig at søtstoff med høyere insulinvirkning er verre i og med at det i tillegg gir blodsukkersvingninger? Sånn av egen erfaring så fungerer sukrin på den måten at den gir liten eller ingen "mer-lyst"... og på den måten kan jeg ha julegodteri i kjøleskapet ennå uten å ha lyst på. Så da kan jeg jo egentlig la være? Fordi det jeg har lyst på lett fører meg ut i en negativ søtsakspiral, mens det jeg trygt kan spise - har jeg egentlig ikke lyst på?
Det er også mulig at det er de søtstoffene som gir insulinvirkning som hodet mitt oversetter som "lyst"... (Jeg har ikke eksperimentert særlig med aspartam/splenda/sukralose fordi jeg er særs skeptisk på hvordan de virker i en kropp som er noe skakkjørt fra før...)

Yrla
10-01-12, 08:59
Jeg har også lurt på om de som tåler maltitol og ikke "dør" av diare, tåler det fordi de har bedre evne til å ta opp maltitolen i tynntarmen, før det lager gassverk lenger nede, - ergo de opplever blodsukkertigning.

Jeg vet ikke, men om det er noen leger som kan svare, så hadde jeg blitt glad.

Maltitol har en veldig høy GI....Jeg også lurte på det før, så jeg ble glad da jeg fikk det bekreftet, men om det var fra en lege akkurat vet jeg ikke. Det er jo logisk også, siden sukkeret må ende en plass. Ender det ikke i tykktarmn så må det jo ha forsvunnet fra tynntarmen inn i kroppen.

Litt på siden: jeg merker blodsukkerstigning(blir hyper) ved inntak av tagatose appelsinsjokolade. Den inneholder mer karbohydrater enn den mørke tagatosesjokoladen. Så nå er det kun den mørke på meg. Men den er egentlig best også.