View Full Version : Råtner frukt?
Jeg lurer på om noen vet hvor påstanden om at frukt råtner i magesekken/tarmen kommer fra? At man derfor må spise frukt FØR et måltid og ikke ETTER? Dersom noen har kilder, lenker eller litteratur så blir jeg glad :)
Jeg synes det høres søkt ut jeg, for pH og miljø i magesekken skulle vel strengt tatt ikke innby til særlig med forråtnelse. Men kanskje jeg tar feil?
akkurat det det samme har jeg hørt..og jeg har også hørt at man ikke skal spise salat ved siden av varm mat..pga forråtnelse i magesekken som skaper dårlig miljø!Hm..noen som har hørt dette og?Noen sier man skal spise salat før..eller etter varm mat pga dette....anyone???
Jeg lurer på om noen vet hvor påstanden om at frukt råtner i magesekken/tarmen kommer fra? At man derfor må spise frukt FØR et måltid og ikke ETTER? Dersom noen har kilder, lenker eller litteratur så blir jeg glad :)
Jeg synes det høres søkt ut jeg, for pH og miljø i magesekken skulle vel strengt tatt ikke innby til særlig med forråtnelse. Men kanskje jeg tar feil?
Leste et "gammelt" innlegg; ikke for sent å kommentere dette vel?
Jeg var fem dager på Finnskogtoppen Helsesenter for 3 år siden. Der ble vi fortalt dette. Ikke nettopp at frukt råtner i magesekken og derfor må spises før annen mat, men at frukt blir fortere fordøyd og derfor går fortere gjennom tarmsystemet enn mye annen mat. Dette kan forårsake mye luft i tarmene...med litt ekstra "go'lukt" fra ferdig fordøyd frukt. Spiser vi frukt først, slipper vi en ekkelt "fruktforstoppelse" med påfølgende "golukt" fra tarmsystemet....
Frukt først og annen mat etterpå og det problemet skulle være løst...:cool:
Hadde nesten glemt dette :eek:
Denne filosofien er å finne i "spis deg glad" av... tror etternavnet er Diamond..
En skal spise frukten først fordi den tar ca 20 minutter på å forlate magesekken, mens annen mat tar opp til tre timer... Derfor mener de frukten vil ligge på toppen å råtne..
Jeg tenker litt sånn at,- hva gjør magesekken når den får maten ned? Elter maten og blander den med magesyre.. Så hva blir da forskjellen?
Hovedbudskapet i den boken er jo at det er lurt å starte dagen med frukt å få "vasket" tarmene..:)
Hovedbudskapet i den boken er jo at det er lurt å starte dagen med frukt å få "vasket" tarmene..:)
En liten avsporing kanskje. Jeg har begynt på Southbeachboken. Mener det sies motsatt der. Ikke begynn dagen med frukt. Er det rart vi blir forvirret?
Fedonisten
28-04-04, 21:48
En liten avsporing kanskje. Jeg har begynt på Southbeachboken. Mener det sies motsatt der. Ikke begynn dagen med frukt. Er det rart vi blir forvirret?
- og for å lage enda mer forvirring; I Kina - mer riktig å si etter Kinesisk filosofi anbefales det å spise etter følgende inndeling;
Spis som en Keiser til frokost
Spis som en Minister til lunsj
Spis som en Offentlig tjenestemann til middag
Spis som en arbeider til kvelds
Med andre ord at hovedmåltidet er frokost - og at måltidene skal bli mindre og mindre og lettere og lettere utover dagen....
Jeg prøvde en gang for noen år siden å leve etter prinsippet "Kun frukt frem til 12", men ble frarådet det av min massør på den tiden fordi det ga for mye indre kulde.
Tusen forskjellige veier til Rom kan det virke som, ja.......
En liten avsporing kanskje. Jeg har begynt på Southbeachboken. Mener det sies motsatt der. Ikke begynn dagen med frukt. Er det rart vi blir forvirret?
Den boken har jeg såvidt hørt om... Er ikke det en lavkarbo-mer protein diett i samme sjangeren som her da?
Denne spiseteorien i Spis deg lad, er jo en stor dikotomi til disse diettene vi har her inne...
Hører gjerne mer om hva Southbeachdietten går ut på... :)
- og for å lage enda mer forvirring; I Kina - mer riktig å si etter Kinesisk filosofi anbefales det å spise etter følgende inndeling;
Spis som en Keiser til frokost
Spis som en Minister til lunsj
Spis som en Offentlig tjenestemann til middag
Spis som en arbeider til kvelds
Med andre ord at hovedmåltidet er frokost - og at måltidene skal bli mindre og mindre og lettere og lettere utover dagen....
Jeg prøvde en gang for noen år siden å leve etter prinsippet "Kun frukt frem til 12", men ble frarådet det av min massør på den tiden fordi det ga for mye indre kulde.
Tusen forskjellige veier til Rom kan det virke som, ja...
Mange veier, men NÅ er vi jo kommet på den rette da...:p
(*Hører den "There is only one road I`m walking" av Celine Dion i hodet mitt*)
Jeg også drev med det å spise kun frukt frem til 12... Duverden så sukkeravhengig jeg ble...:p
Kom halveis i soutbeach boken og lånte den bort. Kan ikke dette spesielt godt da.
Dette er et konsept laget av en hjertelege som ikke er dietist da kostholdsrådene til hjertepasienter ikke virket. Virker ganske litt Fedon men har litt Atkinspreg. Det er en introduksjonsfase som er streng og varer 2-4 uker. Deretter kan en tilbakeføre en del varer gradvis. Tenken her er at en ikke kan spise alt men kan unne seg litt av det som betyr noe for en. GI kommer inn når det gjelder klassifisering av karbohydrater.
Tror dette er mest beregnet på nettopp hjertepasienter og langsiktighet. De fleste det snakkes om har gått ned 10-15 kilo men over lang tid.
For meg virker det fornuftig som en langsiktig tankegang, ikke revolusjonerende men i samme filosofi som mange andre. Likevel interessant å lese en annen vinkling og ikke minst nye oppskrifter.
Egentlig vet jeg ikke mye om den heller, kjenner et par stykker som går på den. Induksjonen eller Fase 1 er nærmest lik Atkins. Den sier ikke ut til å virke annerledes enn andre dietter av denne tyåen. Fant dette på nettet for å supplere den fine infoen Maz kom med:
The South Beach Diethttp://secure.agoramedia.com/images/tm1.gif is not low-carb. Nor is it low-fat. The South Beach Diethttp://secure.agoramedia.com/images/tm1.gif teaches you to rely on the right carbs and the right fats and enables you to live quite happily without the bad carbs and bad fats. Here's how you'll do it:
Phase 1: Banishing Your Cravings (http://secure.agoramedia.com/southbeach/learnpop_3phase.html#phase1)
Phase 2: Reintroducing Carbs (http://secure.agoramedia.com/southbeach/learnpop_3phase.html#phase2)
Phase 3: A Diet for Life (http://secure.agoramedia.com/southbeach/learnpop_3phase.html#phase3)
Phase 1: Banishing Your CravingsBack to Top (http://secure.agoramedia.com/southbeach/learnpop_3phase.html#top)
What you'll eat: During Phase 1, you'll eat normal-size helpings of meat, chicken, turkey, fish, and shellfish. You'll have plenty of vegetables, eggs, cheese, and nuts. You'll have salads with real olive oil in the dressing. You'll have three balanced meals a day, and it will be your job to eat so that your hunger is satisfied.
Nothing undermines a weight-loss plan more than the distressing sensation that you need more food. No sane eating program expects you to go through life feeling discomfort. You'll be urged to have snacks in the midmorning and midafternoon, whether you want to or not. You'll have dessert after dinner. You'll drink water, of course, plus coffee or tea if you wish.
What you won't eat: For the first 14 days you won't be having any bread, rice, potatoes, pasta, or baked goods. No fruit, even. Before you panic: You'll begin adding those things back into your diet again in two weeks. But for right now, they're off-limits. No candy, cake, cookies, ice cream, or sugar for two weeks, either. No beer or alcohol of any kind. After this phase, you'll be free to drink wine, which is beneficial for a variety of reasons. Not a drop during the first two weeks, however.
Now, if you're the kind of person who lives for pasta or bread or potatoes, or if you believe that you can't get through a day without feeding your sweet tooth (three or four times), let me tell you something: You're going to be shocked at how painlessly two weeks will pass without these foods. The first day or two may be challenging; but once you weather that, you'll be fine.
It's not that you'll have to fight your urges—the cravings will virtually disappear during the first week. I say this with such confidence only because so many overweight people who have already succeeded on this program tell me so. The South Beach Diethttp://secure.agoramedia.com/images/tm1.gif may be new to you, but it has existed for several years—long enough to have helped hundreds of people lose weight easily and keep it off.
Phase 2: Reintroducing CarbsBack to Top (http://secure.agoramedia.com/southbeach/learnpop_3phase.html#top)
How you'll change: Beneath the surface even bigger changes are happening. You won't be able to see it, but you'll have also started changing your body chemistry. In these first two weeks you'll have corrected the way your body reacts to the very foods that made you overweight.
There's a switch inside you that had been turned on. Now, simply by modifying your diet, you'll have turned it off. The physical cravings that ruled your eating habits will be gone, and they'll stay away for as long as you stick with the program. The weight loss doesn't happen because you're trying to eat less. It will happen because you'll be eating fewer of the foods that created those old bad urges—fewer of the foods that caused your body to store excessive fat.
What you'll eat now: As a result of that change, you should continue to lose weight after the 14-day period ends; even though you will have started adding some of those banished foods back into your life. You'll still be on a diet, but if it's bread you love, you'll have bread. If it's pasta, you'll reintroduce that. Rice or cereal, too. Potatoes. Fruit will definitely be back. Chocolate? If it makes you feel good, sure.
You will have to pick and choose which of these indulgences you permit yourself. You won't be able to have all of them all the time. You'll learn to enjoy them a little differently than before—maybe a little less enthusiastically. But you will enjoy them again soon.
You'll remain in Phase 2 and continue losing weight until you reach your goal. How long it takes depends on how much you need to lose. Once you hit your target, you'll switch to an even more liberal version of the program, which will help you to maintain your ideal weight.
Phase 3: A Diet For LifeBack to Top (http://secure.agoramedia.com/southbeach/learnpop_3phase.html#top)
This is the stage that lasts the rest of your life. When you get to this point, you'll notice that this plan feels less like a diet and more like a way of life. You'll be eating normal foods, after all, in normal-size portions. You can then feel free to forget all about the South Beach Diethttp://secure.agoramedia.com/images/tm1.gif, as long as you remember to live by its few basic rules.
The final change: As you're losing weight and altering how your body responds to food, a third change will be taking place. This one will significantly alter your blood chemistry, to the long-term benefit of your cardiovascular system. You will improve invisible factors that only cardiologists and heart patients worry about. Thanks to this final change, you will substantially increase your odds of living long and well—meaning you will maintain your health and vitality as you age.
You may start on the South Beach Diethttp://secure.agoramedia.com/images/tm1.gif hoping just to lose weight. If you adopt it and stay with it, you will surely accomplish that much—plus all the benefits of a healthy diet and a thinner body. Are you ready to lose weight and get heathly?
Frukt kan umulig råtne i magesekken. Med mindre den frukten befinner seg inne i et lik. Miljøet i magesekken er så bakteriefiedlig at svært få bakterier, om noen i det hele tatt,overlever. Saltsyra tar knekken på det meste. Og skal noe råtne må det være bakterier til stedet og optimale forhold for at de skal utvikle seg. Men optimale bakterieforhold finner man ikke i magesekken. Igjen pga av saltsyra. En annen ting. For at ting skal råtne kreves tid.. Og så vidt jeg vet kreves det mer enn 20 minutter. Ja faktisk mer enn 3 timer også.. og da særlig med tanke på at forholdene i magesekken er langt fra optimale for bakterievekst.. Så den påstanden har ikke grobunn i virkeligheten og er bare noe forbanna sprøyt..
Kanskje misforståelsen baserer seg på at det er i tarmene frukten kan "råtne"? Eller heller gjære, kanskje.
Mat kan ha lang passeringstid gjennom tarmen... opptil en uke... :eek:
Da er det kanskje noe i det at det er lurt å spise frukt og annen mat hver for seg. Men jeg vil tro dette, som mye annet, er individuelt.
Jeg synes det Anne skrev dengang da virker ganske logisk. :)
Ja, i tarmene er det bakterier så det holder og optimale forhold.. så der kan nok fruktrestene forvandles til gass og mindre gode lyder ja..
Takk Fjonken....Jeg ble ærlig talt litt kvalm jeg, Trodde ikke frukt/mat råtnet inne i meg, kalles det ikke fordøyelse da ? Men er jo nokså "trygg" i og med at jeg går på ketolysekuren , frukt er nokså fraværende der.
Tror det kalles fordøyelse ja Grethe. :)
Denne teorien fra den boken (som ikke er en lavkarbobok heller) er jo gammel, og forfatterne har moderert seg siden den gang og funnet ut at de tok feil i mye. Men problemet er jo at bøkene selges fortsatt, og teoriene svirrer...
Alt blandes og eltes jo i magesekken, så det går nok så fint så. Jeg har frukt i salaten min med god samvittighet.
(det var en veeeeldig gammel tråd som var kommet opp her... )
(det var en veeeeldig gammel tråd som var kommet opp her... ):ja:
Men jeg har faktisk hørt disse tingene flere steder.
Jeg har heller ikke problemer med dette (nå spiser jeg sjelden frukt, bare bær), men har man problemer med fordøyelsen kan det vel være verdt å prøve...
Hva med en annen myte/ eller sannhet :confused: - at svin/skinke er det typen kjøtt som bruker lengst til på å fordøye - ca 3 døgn mener jeg at jeg leste et sted??? Betyr det i såfall at den ligger igjen i magesekken?
jeef-micro
24-05-06, 18:36
Hva med en annen myte/ eller sannhet :confused: - at svin/skinke er det typen kjøtt som bruker lengst til på å fordøye - ca 3 døgn mener jeg at jeg leste et sted??? Betyr det i såfall at den ligger igjen i magesekken?
Svinekjøtt er jo det magreste kjøttet (ikke at det har så mye å si for lavkarbere) men grisen er et dyr som ikke skiller ut noen stoffer (husker ikke hvilke) gjennom nyrene, så de har en del stoffer i kjøttet sitt, som feks storfe vil kvitte seg med, og på den måten er vel svinekjøtt "mere usunt" enn storfe...
men jeg tror ikke kjøttet ligger tre døgn i magesekken nei...
Det jeg vet om anatomi er at nyrene er renseorgan nr 1 uansett dyreart.. Dernest renses endel via lungene og endel via tarmene.. Grisen må jo kvitte seg med avfallet akkurat som vi må. Den kan ikke lagre avfall i kjøttet.. Da vil cellene dø av forgiftning og dermed også grisen dø av forgiftning.
Jeg tror det er en myte at svinekjøtt er tyngre fordøyelig enn annet kjøtt. I prinsippet består svinekjøtt av akkurat det samme som oksekjøtt.. Nemlig bindevev, fettvev og tverrstripet muskelvev..
Og måten dette blir fordøyd i menneskekroppen tror jeg er helt lik uansett hvor kjøttet kommer fra.. Kroppen vår og fordøyelsen vår har ikke flere ulike programmer for hvordan det skal fordøye kjøtt.. Kjøtt er kjøtt uansett.. og fett er fett.. Det behandles på akkurat samme vis uansett hvilket dyr det kommer fra..
Et tillegg.. En normal fordøyelsesprosess tar 4 timer fra maten tas inn til den er ferdig fordøyd.. Under normale forhånd altså.. Det finnes selvfølgelig individuelle forskjeller.. Men kjøtt ligger ikke 3-4 timer i magesekken nei. I snitt tar det 1-2 timer å løse maten opp til magesuppe.. før den blir sendt videre til spalting og næringsopptak i tykktarmen.. Dette går også ganske fort.. max 1 time.. men tida i tynntarmen kan bli lang.. Der tas vann og mineraler opp.. Under diare tar den prosessen kort tid.. Men under fortoppelse kan det ta dager og uker.. Men normalt .. 1-2 timer her og.. Og totalen blir da 4-5 timers fordøyelse...
Veldig oppklarende og fornuftig skrevet Fjonken, du er allerde i ferd med å bli en skikkelig kostholdsekspert, og jeg tror du kommer til å gjøre det fantstisk på studiene dine :)
Jeg tror også det med svin er en myte, og nå er det jo generelt endel myter rundt svin da.
jeef-micro
25-05-06, 16:00
Jeg husker ikke hva det stoffet grisen ikke kvitter seg med heter sånn i farten, men jeg vet jeg har lest om det, og at det er noe der som ikke skilles ut via grisens nyrer, og dette er naturlig for grisen, så det blir for den ikke et avfallsstoff...
Interesant.. Kan du finne ut mer om dette? En link eller noe? Dette har jeg nemlig aldri hørt om tidligere. Dersom grisen lagrer stoffer som andre dyregrupper kvitter seg med må jeg finne ut av hva slag stoff dette dreier seg om. Avfall vil normalt føre til celledød dersom dyret ikke kvitter seg med det. Hvorfor dauer ikke grisen da?
jeef-micro
25-05-06, 17:00
Interesant.. Kan du finne ut mer om dette? En link eller noe? Dette har jeg nemlig aldri hørt om tidligere. Dersom grisen lagrer stoffer som andre dyregrupper kvitter seg med må jeg finne ut av hva slag stoff dette dreier seg om. Avfall vil normalt føre til celledød dersom dyret ikke kvitter seg med det. Hvorfor dauer ikke grisen da?
det blir jo ikke avfall for grisen da... han tåler stoffet... skal se om jeg finner igjen kost og ernæringsboka mi jeg...
Flott.. da får du løpe å finne boka da.. Mens jeg venter.. :D
jeef-micro
25-05-06, 23:51
Flott.. da får du løpe å finne boka da.. Mens jeg venter.. :D
du får finne på litt småtteri mens du venter, for jeg har bøkene mine fra videregående hjemme hoss mamma og pappa... og der er jeg ikke hver dag :p
Søke på nett?
Jeg har jo lest noe slikt et eller annet sted, men det var en eller annen forumtråd. Husker ikke om det var her.
Jeg har søkt rundt men fant ingenting.. Mulig andre finner mer enn meg.
jeef-micro
26-05-06, 09:28
jeg prøvde også å søke, men det kom bare opp oppskrifter på mat med svinekjøtt i.. . sikkert lettere å finne stoff når jeg finner ut hva de greiene heter...
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.