View Full Version : Kan lavkarbo kombineres med et kosthold uten melkeprodukter, gluten og gjær?


MayBritt80
26-04-12, 19:31
Hei jeg er ei jente på 32 år som har fått påvist pco og som utredes for me nå. Jeg har et kosthold uten gluten, gjær og melk. Lurer på om dette lar seg kombinere med lavkarbo, for jeg har ca 30kg for mye etter to tette fødsler. Vet lavkarbo er en flott måte og gå ned i vekt på for mange venninner som har prøvd dette og lykkes, men har aldri turt prøve pga mine allergier. Kan dette kombineres? Spør her for det virker som det er mange her med mye kunnskap om lavkarbo.
Håper på svar

Rin
26-04-12, 19:45
Å kombinere lavkarbo med glutenfritt, gjærfritt og melkefritt er helt problemfritt! :heia:

Når du velger et kosthold som i all hovedsak er basert på kjøtt, fisk, egg, grønnsaker og sunt fett, så sier det seg selv at det ikke er mye gluten eller gjær på tale. :) Mange liker å bruke fete meieriprodukter, men de er jo på ingen måte nødvendige.

Lykke til!
(Jeg har ME, og har gått ned over 30 kg bare ved kostholdsendring - så det er fullt mulig. :ja:)

synsegulla
26-04-12, 21:15
Så flink du er Rin! Jeg lurte også på det samme, dvs om jeg skulle prøve å kutte ut melkeprodukter også. Sukker og all gluten er allerede borte fra kosten. Men jeg er usikker på hvor variert mat jeg kan lage da. Må lese meg opp litt. Spennende tråd dette :)

smgj
26-04-12, 22:05
Hvis man ikke lager "norsk" mat, men henter inspirasjonen utenlands så er det mye man kan lage. Mye melk/fløte kan erstattes med kokosmelk/-fløte.

MayBritt80
26-04-12, 22:10
Å kombinere lavkarbo med glutenfritt, gjærfritt og melkefritt er helt problemfritt! :heia:

Når du velger et kosthold som i all hovedsak er basert på kjøtt, fisk, egg, grønnsaker og sunt fett, så sier det seg selv at det ikke er mye gluten eller gjær på tale. :) Mange liker å bruke fete meieriprodukter, men de er jo på ingen måte nødvendige.

Lykke til!
(Jeg har ME, og har gått ned over 30 kg bare ved kostholdsendring - så det er fullt mulig. :ja:)
jeg bruker jo jytte mel eller maizenna i sauser og slik, også spiser jeg glutenfritt og laktosefrie knekkebrød. Men godt og se at det lar seg kombinere, Hvor mange gram karb spiser du om dagen? og hva regnes som sunt fett? Så godt og vite at det er håp for meg :) Brukte du mange år på og gå ned så mye eller?

MayBritt80
26-04-12, 22:13
Hvis man ikke lager "norsk" mat, men henter inspirasjonen utenlands så er det mye man kan lage. Mye melk/fløte kan erstattes med kokosmelk/-fløte.

Jeg bruker havrefløte og rismelk jeg da, er det noe jeg kan fortsette og bruke i lavkarbo eller er det for mye karbs?

smgj
26-04-12, 22:34
Jeg bruker havrefløte og rismelk jeg da, er det noe jeg kan fortsette og bruke i lavkarbo eller er det for mye karbs?
Kommer an på hvor strikt du vil være. Jeg - som 100% mot telling ;) - vil anbefale deg å telle et par-tre dager sånn at du får en viss føling med hvor dine karbohydrater kommer fra. (Det kommer jo an på hvor mye du bruker, hvor ofte osv. Og hvilken lavkarboretning du ønsker "å bekjenne" deg til. )

Helt generelt så er kokosmelk/-fløte et bedre valg på et lavkarbokosthold siden det inneholder bra fett og lite karbohydrater. Det er jo derfor det kalles lavkarbo... ikke sant. ;)

MayBritt80
26-04-12, 22:42
Kommer an på hvor strikt du vil være. Jeg - som 100% mot telling ;) - vil anbefale deg å telle et par-tre dager sånn at du får en viss føling med hvor dine karbohydrater kommer fra. (Det kommer jo an på hvor mye du bruker, hvor ofte osv. Og hvilken lavkarboretning du ønsker "å bekjenne" deg til. )

Helt generelt så er kokosmelk/-fløte et bedre valg på et lavkarbokosthold siden det inneholder bra fett og lite karbohydrater. Det er jo derfor det kalles lavkarbo... ikke sant. ;)

Har ikke så innmarig mye kunnskap om lavkarbo så aner ikke hvilken retning jeg vil bekjenne meg ;) Men noe som passer til allergier som jeg har, altså melkeallergi, glutenallergi og gjærallergi. Også spiser jeg masse grønnsaker og lite rødt kjøtt, erstattet en del ting med linser kikerter og bønner, er det noe jeg kan fortsette og bruke i lavkarbo? Hva er sunt fett? Det ble mange spørsmål på en gang :)

smgj
27-04-12, 09:05
Har ikke så innmarig mye kunnskap om lavkarbo så aner ikke hvilken retning jeg vil bekjenne meg ;) Men noe som passer til allergier som jeg har, altså melkeallergi, glutenallergi og gjærallergi. Også spiser jeg masse grønnsaker og lite rødt kjøtt, erstattet en del ting med linser kikerter og bønner, er det noe jeg kan fortsette og bruke i lavkarbo? Hva er sunt fett? Det ble mange spørsmål på en gang :)
Med det utgangspunktet vil jeg anbefale deg å se på primal blueprint/paleo - du finner info i linken i signaturen min. Kort sagt er det en lavkarboretning som legger vekt på at vi skal spise den maten kroppene våre har tilpasset seg gjennom tusenvis av år med utvikling. Dvs at alle de nye "matoppfinnelsene" de siste 1000 år ser man på med skepsis. Generelt så utelater man alt korn, vurderer melk&melkevarer i hvert enkelt tilfelle (og helst upasturisert) og unngår alle tilsetningsstoffer. Vekten ligger på rent kjøtt/fisk/fugl/skalldyr/egg og grønnsaker i alle varianter. Litt nøtter, frukt, bær og frø. Man vektlegger mettet eller enumettet fett. Flerumettet fett skal komme fra råvaren (som fisk eller oliven) og ikke fra flaske. Man bruker i lite grad oljer og når man bruker oljer så bør de være kaldpresset. (Du finner ut mer om hvorfor flerumettete, industriframstilte oljer ikke er bra etter hvert.)
Poenget er altså at man tror at det tryggeste for helsa er å spise mat som vi har tilpasset oss over lang tid, framfor "ny" mat som man ikke kan lage på kjøkkenet.

MayBritt80
27-04-12, 11:38
Med det utgangspunktet vil jeg anbefale deg å se på primal blueprint/paleo - du finner info i linken i signaturen min. Kort sagt er det en lavkarboretning som legger vekt på at vi skal spise den maten kroppene våre har tilpasset seg gjennom tusenvis av år med utvikling. Dvs at alle de nye "matoppfinnelsene" de siste 1000 år ser man på med skepsis. Generelt så utelater man alt korn, vurderer melk&melkevarer i hvert enkelt tilfelle (og helst upasturisert) og unngår alle tilsetningsstoffer. Vekten ligger på rent kjøtt/fisk/fugl/skalldyr/egg og grønnsaker i alle varianter. Litt nøtter, frukt, bær og frø. Man vektlegger mettet eller enumettet fett. Flerumettet fett skal komme fra råvaren (som fisk eller oliven) og ikke fra flaske. Man bruker i lite grad oljer og når man bruker oljer så bør de være kaldpresset. (Du finner ut mer om hvorfor flerumettete, industriframstilte oljer ikke er bra etter hvert.)
Poenget er altså at man tror at det tryggeste for helsa er å spise mat som vi har tilpasset oss over lang tid, framfor "ny" mat som man ikke kan lage på kjøkkenet.

Okei da skal jeg sjekke ut det :) Høres ut som noe som kan passe for meg, iogmed det ikke er store mengder med fett som jeg ser andre som går på lavkarbo spiser, litt redd fettet jeg, men bruker kaldpresset olivenolje og lager dressinger og slik med. Og har mye grønnsaker og fisk i kostholdet allerede så dette virker som noe som passer for meg :) Tusen takk for tips:D

Lemen
27-04-12, 12:01
Bare et lite apropos; gjær i lavkarbokosthold er omtrent helt umulig da gjær trenger sukker/ mel for å heve. :)

Rin
27-04-12, 12:09
jeg bruker jo jytte mel eller maizenna i sauser og slik, også spiser jeg glutenfritt og laktosefrie knekkebrød. Men godt og se at det lar seg kombinere, Hvor mange gram karb spiser du om dagen? og hva regnes som sunt fett? Så godt og vite at det er håp for meg :) Brukte du mange år på og gå ned så mye eller?

Jeg har lagt meg på det som kalles "ekstrem" lavkarbo, er i ketose og spiser som regel under 20 gram karbohydrater om dagen. (Men er oppe i 50 iblant også - har oppdaget at så lenge det er karbohydratkilder jeg tåler, går det helt fint.) Så jeg spiser ikke bønner, linser og sånt - men jeg støtter smgj sine anbefalinger om paleo/steinalderkosthold. :)

Vektnedgangen har tatt ca to år. Det er veldig individuelt hvor raskt man mister kiloene sine, så det er vanskelig å bruke andre mennesker som målestokk - men det er greit å prøve å unngå stress og hastverk, altså...

Sunt fett finner du mye informasjon om her på forumet - ganske flåsete kan man si at det er "nesten alt, minus transfett". :cool:

Yrla
27-04-12, 14:47
Det er masse deilig du kan lage av nøttemel og frø. proteinpulver kan også brukes i bakst/snop.

Veggpryd
28-04-12, 17:33
Så finnes det noen kokebøker med oppskrifter uten gluten, sukker og melk. F.eks. Friskere Fremtid (http://www.friskerefremtid.no/) av Terje Sandberg har mange spennende og gode oppskrifter. :)

Alynna
28-04-12, 18:21
Er det melk (o.l.) eller meieriprodukter i det store og hele du må unngå? Tenker ost, smør...

Gjær og gluten finnes knapt på denne dietten, i alle fall om man tenker på det som går under lchf/atkins/ketolyse osv...

Noen har glutenmel i baksten sin, men det kan jo fint byttes ut med annet proteinmel, eller så kan man bare droppe å lage akkurat de få tingene, uansett.

Jeg bruker forresten mye kokos og soyamelk, litt hvert til sitt bruk.

MayBritt80
28-04-12, 22:03
Er det melk (o.l.) eller meieriprodukter i det store og hele du må unngå? Tenker ost, smør...

Gjær og gluten finnes knapt på denne dietten, i alle fall om man tenker på det som går under lchf/atkins/ketolyse osv...

Noen har glutenmel i baksten sin, men det kan jo fint byttes ut med annet proteinmel, eller så kan man bare droppe å lage akkurat de få tingene, uansett.

Jeg bruker forresten mye kokos og soyamelk, litt hvert til sitt bruk.

Gjelder ost og smør også ja, så bruker soyaost og rismelk, smør uten salt og melk. ellers går det i olivenolje og rapsolje :) Til baking har jeg brukt jytte mel og maismel men hvis det ikke er gluten i proteinmelet kan jeg jo bytte ut med det,:)

MayBritt80
28-04-12, 22:04
Så finnes det noen kokebøker med oppskrifter uten gluten, sukker og melk. F.eks. Friskere Fremtid (http://www.friskerefremtid.no/) av Terje Sandberg har mange spennende og gode oppskrifter. :)

Takk veggpryd den skal jeg sjekke om jeg finner og kjøpe meg den :) Den kan brukes på lavkarbo kost?

shailene
29-04-12, 00:17
Gjelder ost og smør også ja, så bruker soyaost og rismelk, smør uten salt og melk. ellers går det i olivenolje og rapsolje :) Til baking har jeg brukt jytte mel og maismel men hvis det ikke er gluten i proteinmelet kan jeg jo bytte ut med det,:)
Glutenmel i lavkarbo-oppskrifter kan byttes ut med litt mindre mengde fiberhusk/psyllium husk, det bruker du kanskje allerede? Er visst vanlig å bruke i glutenfri bakst. Med proteinpulver blir det ikke helt det samme. Andre meltyper i vanlige/glutenfrie oppskrifter kan byttes ut med kokosmel (best i søt bakst), eller avfettet mandelmel og diverse fibermel (jeg liker å kombinere mandelmel og pofiber) :)

Runegutt
29-04-12, 15:54
Hei jeg er ei jente på 32 år som har fått påvist pco og som utredes for me nå. Jeg har et kosthold uten gluten, gjær og melk. Lurer på om dette lar seg kombinere med lavkarbo, for jeg har ca 30kg for mye etter to tette fødsler. Vet lavkarbo er en flott måte og gå ned i vekt på for mange venninner som har prøvd dette og lykkes, men har aldri turt prøve pga mine allergier. Kan dette kombineres? Spør her for det virker som det er mange her med mye kunnskap om lavkarbo.
Håper på svar


Du bør se litt på de forskjellige kostretningene her inne.
Vil du gå ned relativt greit og enkelt, så er et ketogent kosthold ganske greit. Om det heter Ketolyse, LCHF eller Atkins Induksjon spiller mindre rolle.

HP har laget en fin liste over tillatte matvarer på Atkins induksjon. Den kan være et greit utgangspunkt. Stryk det du ikke kan spise så er du i gang:
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=419

Hvis det er et kosthold for livet du tenker deg, så er Lindberg omtrent der vi ender til slutt. Lindberg er mindre fett og mer karbohydrater.
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1475
Tenker du Lindberg, så bør du skaffe deg boka "Kost i ballanse"

Håper svarene mine er såpass forståbare at du ser nytten i dem.

maynard
29-04-12, 21:33
Ei venninne av meg lever lavkarbo uten melkeprodukter, gluten, egg, tomat, svinekjøtt ++ pga diverse allergier. Det går helt fint. Som hun sier det, hun er dømt til å spise sundt resten av livet og det er faktisk ikke så ille ;)

MayBritt80
29-04-12, 23:45
Glutenmel i lavkarbo-oppskrifter kan byttes ut med litt mindre mengde fiberhusk/psyllium husk, det bruker du kanskje allerede? Er visst vanlig å bruke i glutenfri bakst. Med proteinpulver blir det ikke helt det samme. Andre meltyper i vanlige/glutenfrie oppskrifter kan byttes ut med kokosmel (best i søt bakst), eller avfettet mandelmel og diverse fibermel (jeg liker å kombinere mandelmel og pofiber) :)

Fiberhusk og pofiber bruker jeg en del av ja, syns ikke det blir så tørt da når jeg bruker det, også linfrø solsikkefrø og sesamfrø. Men mandelmel har jeg ikke prøvd det må prøves :) Får man det i helsekost butikk eller?

MayBritt80
29-04-12, 23:46
Ei venninne av meg lever lavkarbo uten melkeprodukter, gluten, egg, tomat, svinekjøtt ++ pga diverse allergier. Det går helt fint. Som hun sier det, hun er dømt til å spise sundt resten av livet og det er faktisk ikke så ille ;)

Høres bra ut :) Da er det håp for meg og da med andre ord hehe ;)

MayBritt80
29-04-12, 23:48
Du bør se litt på de forskjellige kostretningene her inne.
Vil du gå ned relativt greit og enkelt, så er et ketogent kosthold ganske greit. Om det heter Ketolyse, LCHF eller Atkins Induksjon spiller mindre rolle.

HP har laget en fin liste over tillatte matvarer på Atkins induksjon. Den kan være et greit utgangspunkt. Stryk det du ikke kan spise så er du i gang:
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=419

Hvis det er et kosthold for livet du tenker deg, så er Lindberg omtrent der vi ender til slutt. Lindberg er mindre fett og mer karbohydrater.
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1475
Tenker du Lindberg, så bør du skaffe deg boka "Kost i ballanse"

Håper svarene mine er såpass forståbare at du ser nytten i dem.

Det var de apsolutt Runegutt :) Skal sjekke ut begge deler :)

Yrla
30-04-12, 00:25
Runegutt, vi må ikke ende på fedon, vi kan spise uten bønner og frukt i kostholdet livet ut.

shailene
30-04-12, 07:06
Fiberhusk og pofiber bruker jeg en del av ja, syns ikke det blir så tørt da når jeg bruker det, også linfrø solsikkefrø og sesamfrø. Men mandelmel har jeg ikke prøvd det må prøves :) Får man det i helsekost butikk eller?
Ja, syns også pofiber og fiberhusk gir bedre konsistens, mer som ekte hvetedeig :) Mandelmel får du på helsekost, ja. Vær obs på at det finnes forskjellige typer, den som er avfettet fungere best som erstatning for vanlig mel.

MayBritt80
30-04-12, 18:54
Ja, syns også pofiber og fiberhusk gir bedre konsistens, mer som ekte hvetedeig :) Mandelmel får du på helsekost, ja. Vær obs på at det finnes forskjellige typer, den som er avfettet fungere best som erstatning for vanlig mel.

Da skal jeg se etter det i helsekoseten i morgen skal dit og kjøpe tagatesse, det er visst lavkarbo vennlig sukker etter det jeg skjønte?

shailene
30-04-12, 18:59
Da skal jeg se etter det i helsekoseten i morgen skal dit og kjøpe tagatesse, det er visst lavkarbo vennlig sukker etter det jeg skjønte?
Ja, tagatesse er bra hvis du ikke liker sukrin. Er tagatesse som er mest likt sukker ihvertfall, men det kan gi litt magetrøbbel og har bittelitt karbo i seg.

MayBritt80
01-05-12, 16:45
Ja, tagatesse er bra hvis du ikke liker sukrin. Er tagatesse som er mest likt sukker ihvertfall, men det kan gi litt magetrøbbel og har bittelitt karbo i seg.

Så sukrin er bedre da enn tagatesse? Vet ikke om jeg liker sukrin for har aldri prøvd det, men hørte ei venninne si det var veldig søt smak på det??

Yrla
01-05-12, 16:47
Tagatesse har dobbelt så søt smak som sukker og sukrin har kun 75% av søtheten til sukker. Sukrin har lavest GI og kalorier ja.

shailene
01-05-12, 21:45
Så sukrin er bedre da enn tagatesse? Vet ikke om jeg liker sukrin for har aldri prøvd det, men hørte ei venninne si det var veldig søt smak på det??
Tagatesse smaker mye bedre enn sukrin da, nesten helt likt sukker, og oppfører seg mer likt sukker. Det er vel derfor mange foretrekker det. Sukrin gir ofte en ganske ubehagelig smak og følelsen i munnen, knaser ofte litt for at det ikke alltid løser seg helt opp.. Med tanke på karbohydrater og bivirkninger er vel sukrin bedre. Pluss at tagatesse inneholder litt av det samme stoffet som er i Splenda, så de som reagerer på Splenda må være obs på det. Så du får nesten selv veie for og imot, jeg foretrekker iallefall tagatesse selv om jeg får litt magevondt hvis jeg spiser for mye av det.

Yrla
01-05-12, 22:07
Sukrin knaser ja, sukrinmelis er ok da. Jeg har blitt så vant til sukrin at jeg tåler at det knaser om jeg ikke har sukrinmelis, det blir jo godt. grunnen til at jeg ikke kjøper tagatesse er at det inneholder like mye isomalt som tagatose og gir en del kalorier i motsetning til sukrin.Isomalt søter bare halvparten av det sukker gjør og har halvparten av kaloriene, dvs det i praksis er som sukker med unntak av GI som er lavere enn sukker. http://www.lavkarbo-torget.no/index.php?do=product&id=255
http://www.caloriecontrol.org/sweeteners-and-lite/polyols/isomalt

shailene
01-05-12, 22:12
Sukrin knaser ja, sukrinmelis er ok da. Jeg har blitt så vant til sukrin at jeg tåler at det knaser om jeg ikke har sukrinmelis, det blir jo godt. grunnen til at jeg ikke kjøper tagatesse er at det inneholder like mye isomalt som tagatose og gir en del kalorier i motsetning til sukrin.Isomalt søter bare halvparten av det sukker gjør og har halvparten av kaloriene, dvs det i praksis er som sukker med unntak av GI som er lavere enn sukker. http://www.lavkarbo-torget.no/index.php?do=product&id=255
http://www.caloriecontrol.org/sweeteners-and-lite/polyols/isomalt
Har dårlig erfaring med sukrinmelis til glasurer, karameller/fudge, sjokolade og slikt, der knaser melisen også. Går greit der det er en del væske, men det funker ikke likt vanlig melis til alle formål, hvis ikke det er jeg som har gjort noe feil.

Yrla
01-05-12, 22:15
i sjokoladen derimot har de ikke isomalt derfor har jeg unnet meg den http://www.lavkarbohuset.no/produkt/sjokolade-snacks/damhert/tagatose-mork-sjokolade-85-g