Eller er de med tiden blitt utarmet akkurat som jorda de vokser i??
Jeg traff en bonde/gartner i dag og han sa det at det er minimalt med næring igjen i grønnsaker som masseproduseres. OG at folk trenger nok kosttilskudd i tillegg for å få i seg nok av det de trenger av vitaminer og mineraler.
ER det virkelig blitt slik??
HER (http://www.sarasverden.com/2011/04/28/forskning-vesentlig-mindre-naering-i-dagens-gr%C3%B8nnsaker-og-frukt/) står det noe om det..
Mer HER (http://www.fritthelsevalg.org/htmlsite/resultdet.asp?id=313&type=2)... og HER... (http://www.fritthelsevalg.org/htmlsite/aktuelt.asp?id=87&flag=2)
Jeg er ikke overrasket. Husk at vi er tilpasset jeger/sanker-livsstil... de generasjonene som har kommet etter er bare en "blipp" av utviklingen som har gjort oss til det vi er i dag. Så vi trenger nok mye mer vitaminer/mineraler enn vi får i dag.
I dagens landbruk så
- dyrker vi på de samme jordene som foreldrene våre, besteforeldrene, oldeforeldrene og tippoldeforeldrene våre dyrket på
- vi bruker knapt nok husdyrgjødsel (som tross alt er en "mineralrik" gjødsel)
- vi bruker kunstgjødsel som kalles "fullgjødsel", men som inneholder mest NPK og som forsurer jorda og som i sin tur medfører behov for kalking
- vi bedriver IKKE lenger dyrkingsrotasjon (ikke alle planter krever det samme av gjorda, derfor brukte man tradisjonelt dyrkingsrotasjon for å få "mer" utav åkeren)
- og vi sprøyter for å unngå ugressene som stortrives i store monokulturer...
Hva får vi? Jo - vi får mat som er vann, farge og sukker/fiber... satt veldig på spissen. Siden økologisk dyrking unngår en del av problemene med moderne landbruk så får vi styggere, mindre holdbar, men mer næringsrik mat der. ( Og nei - de er ikke lette å finne.)
Jeg er ikke overrasket. Husk at vi er tilpasset jeger/sanker-livsstil... de generasjonene som har kommet etter er bare en "blipp" av utviklingen som har gjort oss til det vi er i dag. Så vi trenger nok mye mer vitaminer/mineraler enn vi får i dag.
I dagens landbruk så
- dyrker vi på de samme jordene som foreldrene våre, besteforeldrene, oldeforeldrene og tippoldeforeldrene våre dyrket på
- vi bruker knapt nok husdyrgjødsel (som tross alt er en "mineralrik" gjødsel)
- vi bruker kunstgjødsel som kalles "fullgjødsel", men som inneholder mest NPK og som forsurer jorda og som i sin tur medfører behov for kalking
- vi bedriver IKKE lenger dyrkingsrotasjon (ikke alle planter krever det samme av gjorda, derfor brukte man tradisjonelt dyrkingsrotasjon for å få "mer" utav åkeren)
- og vi sprøyter for å unngå ugressene som stortrives i store monokulturer...
Hva får vi? Jo - vi får mat som er vann, farge og sukker/fiber... satt veldig på spissen. Siden økologisk dyrking unngår en del av problemene med moderne landbruk så får vi styggere, mindre holdbar, men mer næringsrik mat der. ( Og nei - de er ikke lette å finne.)
Sant det......