mofe
15-06-05, 13:34
Fra http://gammel.viover60.no/helse/art.2000/sotsaker.html
Hvorfor bruke kunstig søtningsstoff?
Den som gjerne vil holde seg slank eller har problemer med å holde vekten, bør fortrinnsvis ikke bruke sukker. Sukker legger man på seg av. Rett og slett. Det blir tatt opp i kroppen og gjort om til energi. Når det sies slik, høres det ut som om du blir piggere av sukker, men det gjør du ikke. I dette tilfellet betyr energi rett og slett kalorier.
Velger du kunstig søtningsstoff i stedet for sukker, holder du deg slankere, fordi det praktisk talt ikke inneholder kalorier.
Diabetikere bør diskutere med en diettetiker hva de skal bruke. Det finnes en del forskjellige søtningsmidler på markedet, og vi reagerer forskjellig på dem.
Hva er forskjellen på søtningsstoffene?
Syntetiske søtningsmidler fåes i så vel tablett, pulver og flytende form, og de brukes både hver for seg og i kombinasjon. De eldste er sakkarin og cyclamat. For ti år siden sank bruken av disse surrogatsukkerene fordi man fryktet at de kunne være kreftfremkallende. I 60- og 70-årene ble de sogar forbudt på det amerikanske markedet. Nå er de å få igjen, dog med en advarsel på etiketten.
Akkurat nå er aspartam mest populært. Smaken ligger nærmere opp til den ordentlige sukkersmaken enn både sakkarin og cyclamat. Videre finnes det "alkoholaktige" søtningsmidler som sorbitol og xylitol. De inneholder kalorier, om enn i begrenset mengde.
Stevia er et naturlig alternativ. Det lages av blad fra en syd-amerikansk plante av krysantemumslekten. Som ekstrakt søter det 300 ganger mer enn sukker. Det inneholder ikke kalorier og tåler oppvarming (men smaker ikke godt i kaffe). Man får kjøpt det i helsekostbutikker.
Sist, men ikke minst, er sukkrose, glukose, fruktose, maltose og laktose naturlige søtningsstoffer.
Er kunstige søtningsmidler sunnhetsfarlige?
I senere år er det bevist at verken sakkarin eller cyclamat er kreftfremkallende. Sorbitol og xylitol kan gi mage- og tarmproblemer i form av diaré. Maksimalt 400 milligram per dag skulle imidlertid være en trygg dagsdose. Den som spiser og drikker normalt, kommer ikke over denne grensen.
Meget grundige medisinske undersøkelser av aspartam konkluderer enstemmig med at heller ikke dette stoffet er helsefarlig, dersom det brukes i fornuftige doser. Med fornuftig, mener vi under 40 gram per dag per kilo legemsvekt. Med utgangspunkt i denne normen, som er satt opp av Verdens helseorganisasjon (WHO), skulle et menneske på 60 kilo kunne drikke 133 aspartam-søtede kopper med kaffe eller te per døgn!
Hva er ulempene ved kunstige søtningsmidler?
Aspartam mister evnen til å søte når det brukes i sure næringsmidler og ved langsom oppvarming til kokepunktet. Dermed er det uhensiktsmessig til koking. Dessuten inneholder det fenylalanin, en aminosyre som noen mennesker ikke kan bruke fordi de blir syke av den.
Søtningsmidler med sakkarin og syklamat kan brukes som sukkererstatning i matlaging. Det kan også stevia, men ikke alle liker smaken av det. Sorbitol og xylitol, som egner seg for kokkelering, inneholder kalorier.
Er kunstige søtningsmidler farlige for tennene?
Nei. Det er derimot vanlig sukker. Bakterieveksten i munnen omsettes til syre av sukkeret, syren angriper glasuren på tennene og utvikler karies. Kunstige søtningsmidler inneholder ikke sukker. Xylitol, som brukes i tyggegummi, har til og med en karieshemmende virkning. Også stevia skal ha den samme egenskapen.
Blir jeg mer opplagt av kunstig søtningsstoff eller av sukker?
Å spise sukker blir man verken i piggere eller trøttere av. Heller ikke kunstige søtningsstoffer har noen effekt her. En god regel er vanligvis å spise noe hver annen time for å holde blodsukkerinnholdet oppe, ellers blir du lett sliten. Det kan gjerne være noe søtt, men like gjerne noe salt.
I følge reklamen skal man få et energikick av å spise druesukker. Det inneholder glukose, en sukkerform som tas direkte opp i blodet og som derfor faktisk kan gi blodsukkerinnholdet en impuls. Det i sin tur kan føre til at man føler seg mer opplagt, men med normale funksjoner blir også denne effekten raskt korrigert igjen.
Finnes det ideelle syntetiske søtningsmiddelet?
Ennå ikke. Fabrikanter er på leting, for etterspørselen er enorm. Konsumenter, fremfor alt de amerikanske, er svært utålmodige etter å få et produkt som smaker mer som sukker, som er trygt , som klarer seg bedre under oppvarming, er kalorifritt og som kan brukes i all mat.
Ingen har ennå funnet det.
Hvorfor bruke kunstig søtningsstoff?
Den som gjerne vil holde seg slank eller har problemer med å holde vekten, bør fortrinnsvis ikke bruke sukker. Sukker legger man på seg av. Rett og slett. Det blir tatt opp i kroppen og gjort om til energi. Når det sies slik, høres det ut som om du blir piggere av sukker, men det gjør du ikke. I dette tilfellet betyr energi rett og slett kalorier.
Velger du kunstig søtningsstoff i stedet for sukker, holder du deg slankere, fordi det praktisk talt ikke inneholder kalorier.
Diabetikere bør diskutere med en diettetiker hva de skal bruke. Det finnes en del forskjellige søtningsmidler på markedet, og vi reagerer forskjellig på dem.
Hva er forskjellen på søtningsstoffene?
Syntetiske søtningsmidler fåes i så vel tablett, pulver og flytende form, og de brukes både hver for seg og i kombinasjon. De eldste er sakkarin og cyclamat. For ti år siden sank bruken av disse surrogatsukkerene fordi man fryktet at de kunne være kreftfremkallende. I 60- og 70-årene ble de sogar forbudt på det amerikanske markedet. Nå er de å få igjen, dog med en advarsel på etiketten.
Akkurat nå er aspartam mest populært. Smaken ligger nærmere opp til den ordentlige sukkersmaken enn både sakkarin og cyclamat. Videre finnes det "alkoholaktige" søtningsmidler som sorbitol og xylitol. De inneholder kalorier, om enn i begrenset mengde.
Stevia er et naturlig alternativ. Det lages av blad fra en syd-amerikansk plante av krysantemumslekten. Som ekstrakt søter det 300 ganger mer enn sukker. Det inneholder ikke kalorier og tåler oppvarming (men smaker ikke godt i kaffe). Man får kjøpt det i helsekostbutikker.
Sist, men ikke minst, er sukkrose, glukose, fruktose, maltose og laktose naturlige søtningsstoffer.
Er kunstige søtningsmidler sunnhetsfarlige?
I senere år er det bevist at verken sakkarin eller cyclamat er kreftfremkallende. Sorbitol og xylitol kan gi mage- og tarmproblemer i form av diaré. Maksimalt 400 milligram per dag skulle imidlertid være en trygg dagsdose. Den som spiser og drikker normalt, kommer ikke over denne grensen.
Meget grundige medisinske undersøkelser av aspartam konkluderer enstemmig med at heller ikke dette stoffet er helsefarlig, dersom det brukes i fornuftige doser. Med fornuftig, mener vi under 40 gram per dag per kilo legemsvekt. Med utgangspunkt i denne normen, som er satt opp av Verdens helseorganisasjon (WHO), skulle et menneske på 60 kilo kunne drikke 133 aspartam-søtede kopper med kaffe eller te per døgn!
Hva er ulempene ved kunstige søtningsmidler?
Aspartam mister evnen til å søte når det brukes i sure næringsmidler og ved langsom oppvarming til kokepunktet. Dermed er det uhensiktsmessig til koking. Dessuten inneholder det fenylalanin, en aminosyre som noen mennesker ikke kan bruke fordi de blir syke av den.
Søtningsmidler med sakkarin og syklamat kan brukes som sukkererstatning i matlaging. Det kan også stevia, men ikke alle liker smaken av det. Sorbitol og xylitol, som egner seg for kokkelering, inneholder kalorier.
Er kunstige søtningsmidler farlige for tennene?
Nei. Det er derimot vanlig sukker. Bakterieveksten i munnen omsettes til syre av sukkeret, syren angriper glasuren på tennene og utvikler karies. Kunstige søtningsmidler inneholder ikke sukker. Xylitol, som brukes i tyggegummi, har til og med en karieshemmende virkning. Også stevia skal ha den samme egenskapen.
Blir jeg mer opplagt av kunstig søtningsstoff eller av sukker?
Å spise sukker blir man verken i piggere eller trøttere av. Heller ikke kunstige søtningsstoffer har noen effekt her. En god regel er vanligvis å spise noe hver annen time for å holde blodsukkerinnholdet oppe, ellers blir du lett sliten. Det kan gjerne være noe søtt, men like gjerne noe salt.
I følge reklamen skal man få et energikick av å spise druesukker. Det inneholder glukose, en sukkerform som tas direkte opp i blodet og som derfor faktisk kan gi blodsukkerinnholdet en impuls. Det i sin tur kan føre til at man føler seg mer opplagt, men med normale funksjoner blir også denne effekten raskt korrigert igjen.
Finnes det ideelle syntetiske søtningsmiddelet?
Ennå ikke. Fabrikanter er på leting, for etterspørselen er enorm. Konsumenter, fremfor alt de amerikanske, er svært utålmodige etter å få et produkt som smaker mer som sukker, som er trygt , som klarer seg bedre under oppvarming, er kalorifritt og som kan brukes i all mat.
Ingen har ennå funnet det.