114->92-95
10-02-06, 09:42
Debatterer høyfett-kosthold på et annet forum: Jeg lurer på om det er noen som vet hvor lenge en gjennomsnittlig eskimo levde før vårt vestlige kosthold gjorde vårt inntog? Når de først døde, hva døde de av?
Man får jo inntrykk av eskimoer var verdens sunneste folkeslag, men var de det?
Jeg er ingen eskimoekspert, men mener å ha lest at ureskimoene led av endel mangelsykdommer pga liten tilgang på annet enn kjøtt og fisk. C-vitamin mangel var utbredt og derfor var blant annet tannstellet dårlig. Skjørbuk vet dere. Men det er også en av grunnene til at naturfolk som eskimoer utnytter absolutt alt på dyret. Noen deler av dyret er rikere på vitaminer og mineraler enn andre. Men uten tilstrekkelige vegetariske resursser vil de likevel ikke få dekket alt de trenger.
En annen ting en bør merke seg er at tilgangen på resursser varierer med årstid og jaktlykke. I en diskusjon om høyfett/lavkarb, ureskimoer og moderne kosthold bør man ha i bakhodet at dagens tilgang på matressursser er helt anderledes. Vi lider ikke sultedøden. Det kunne de gamle eskimoene.
Kanskje du finner noen svar her? http://www.nfhm.org/artikler/eskimo.pdf
Hvor har du det fra at Eskimoene hadde dårlige tenner?:confused: dette er første gangen jeg har lest det. Eskimoene er jo først og fremst kjent for sine gode tenner på grunn av sin sukkerfrie kosthold. Eskimoene og samene fikk tak i de næringstoffene de trengte ved å spise innmat og bær.
Jeg er ingen eskimoekspert, men mener å ha lest at ureskimoene led av endel mangelsykdommer pga liten tilgang på annet enn kjøtt og fisk. C-vitamin mangel var utbredt og derfor var blant annet tannstellet dårlig. Skjørbuk vet dere. Men det er også en av grunnene til at naturfolk som eskimoer utnytter absolutt alt på dyret. Noen deler av dyret er rikere på vitaminer og mineraler enn andre. Men uten tilstrekkelige vegetariske resursser vil de likevel ikke få dekket alt de trenger.
En annen ting en bør merke seg er at tilgangen på resursser varierer med årstid og jaktlykke. I en diskusjon om høyfett/lavkarb, ureskimoer og moderne kosthold bør man ha i bakhodet at dagens tilgang på matressursser er helt anderledes. Vi lider ikke sultedøden. Det kunne de gamle eskimoene.
Eskimoene er jo først og fremst kjent for sine gode tenner på grunn av sin sukkerfrie kosthold.
Tja, gode tenner er mer enn kariesfrie tenner. Eskiomene har/hadde svært liten forekomst av karies, samme som vi hadde i Norge for 100 år siden (før farinet kom). Men de har likevel hatt dårlige tenner på andre felt, spesielt gingivitt, tannkjøttbetennelse som fører til at tennene etterhvert faller ut. Så alt er relativt....
For øvrig en meget bra link Albertine.
Hva er det som kan være årsaken til tannkjøttbetennelse da? Infeksjon?
C-vitaminet fekk dei frå binyrer frå byttedyra dei nedla:)
Debatterer høyfett-kosthold på et annet forum: Jeg lurer på om det er noen som vet hvor lenge en gjennomsnittlig eskimo levde før vårt vestlige kosthold gjorde vårt inntog? Når de først døde, hva døde de av?
Man får jo inntrykk av eskimoer var verdens sunneste folkeslag, men var de det?
Nå har jeg omsider lest hele rapporten og levealderen var intill 100 år. det må en jo si er veldig høyt for en befolkning uten helsevesen.
Kluet med eskimodiett er at de hadde for mye Omega3 i forhold til Omega6.3:1 Altså motsatt problem som i Norge 1:12. 1:1-1:4 er ideelt. Dette førte til at eskimoene var plaget av blødninger.
Smittsomme sykdommer var hyppige når det var skipsanløp.
Ellers stod det i rapporten at rapsolje hadde bedre forholdstall mellom O3 og O6 enn olivenolje. så jeg holder meg til rapsoljen;)
Det stod også i rapporten at margariner ikke lengre inneholder transfett. Transfett er blitt byttet ut med palmeolje eller kokosolje. Bør vi friskmelde margarinen nå eller er det noe galt med palmeoljen?
C-vitaminet fekk dei frå binyrer frå byttedyra dei nedla:)
Hvor får vi kjøpt binyrer og hvordan tilbreder man det:confused:
Litt utenfor tema her, griper bare tak i dette med oljen......
Det stod også i rapporten at margariner ikke lengre inneholder transfett. Transfett er blitt byttet ut med palmeolje eller kokosolje. Bør vi friskmelde margarinen nå eller er det noe galt med palmeoljen?
Margarin inneholder vegetabilske oljer og vegetabilsk fett. MHM hadde spurt de som produserer Melange om de kunne bekrefte at margarinen deres ikke inneholder transfett. Det kunne de IKKE bekrefte gitt ! Det er en grunn til at margarinene ikke er merket med "uten transfett". Oljene de bruker er varmpressede, og i en slik prosess har man ingen kontroll på hvor mye transfett som blir dannet. Om de så skulle fjerne det meste av transfettet etterpå, så fins det mange andre grunner til å ikke spise margarin, så velg SMØR. :)
Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).
Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m.
Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt... :cool:
Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).
Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:
1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).
2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.
3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.
4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.
Desverre så drar denne lista med seg majones, kaviar og majonessalater i dragsuget.... :rolleyes:
Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.
Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.
Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.
På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne.
Litt komplisert? Ehhh, ja. Men man trenger jo ikke huske hva alle disse omega-ene er for noe, bare man husker hva som er sunt og usunt... :cool:
Hvor får vi kjøpt binyrer og hvordan tilbreder man det:confused:
Eskimoane åt det sikkert rått:D Kvite folk som ikkje tok i mot binyrene dei blei bydd fekk konsekvent skjørbuk.
Tviler på at du får kjøpt binyrer noe sted nå til dags. Tror det går rett i avfallet. Du kan jo snakke med slakteren/slakteriet om du vil prøve....
114->92-95
12-02-06, 09:29
Takk for hjelpsomme og fine innlegg:)