HP
26-02-06, 14:29
There's a new story entry added:
Potetens ære står for fall (igjen) (http://www.lavkarbo.no/node/55)
I januar kunne Dagbladet melde at potetens ære på fantastisk vis var gjennopprettet (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=7332). Årsaken til at denne konklusjonen ble trukket var at en studie viste at kvinner i overgansalderen klarte å holde vekten med det offentlig anbefalte kostholdet. Poteter hadde lite eller ingenting med denne studien å gjøre.
Nå i februar presenterer forskere en studie der de faktisk har sett på potetens betydning for utvikling av diabetes type 2 (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/83/2/284). Resultatet av studien som involverte 85.000 friske sykepleiere i USA viste 14% økt risiko for å utvikle diabetes type-2 blant dem som spiste mest potet (alle varianter). Og hele 21% økt risiko blant dem som spiste mye French Fries (frityrstekte poteter). Potetrisikoen viste seg størst blant dem som allerede var overvektige.
Studien konkluderer med at et høyt potetinntak er en risikofaktor for utvikling av diabetes type 2, og forskerne antyder at ved å erstatte poteten med fiberrike grønnsaker, helkorn, bønner og belgfrukter kan en redusere risikoen for å utvikle denne livsstilssykdommen.
Potetens ære står for fall (igjen) (http://www.lavkarbo.no/node/55)
I januar kunne Dagbladet melde at potetens ære på fantastisk vis var gjennopprettet (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=7332). Årsaken til at denne konklusjonen ble trukket var at en studie viste at kvinner i overgansalderen klarte å holde vekten med det offentlig anbefalte kostholdet. Poteter hadde lite eller ingenting med denne studien å gjøre.
Nå i februar presenterer forskere en studie der de faktisk har sett på potetens betydning for utvikling av diabetes type 2 (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/83/2/284). Resultatet av studien som involverte 85.000 friske sykepleiere i USA viste 14% økt risiko for å utvikle diabetes type-2 blant dem som spiste mest potet (alle varianter). Og hele 21% økt risiko blant dem som spiste mye French Fries (frityrstekte poteter). Potetrisikoen viste seg størst blant dem som allerede var overvektige.
Studien konkluderer med at et høyt potetinntak er en risikofaktor for utvikling av diabetes type 2, og forskerne antyder at ved å erstatte poteten med fiberrike grønnsaker, helkorn, bønner og belgfrukter kan en redusere risikoen for å utvikle denne livsstilssykdommen.