mofe
02-06-06, 17:38
Kom over denne artikkelen om nitritt.
http://www.side2.no/helse/article652066.ece
Fakta om nitritt:
Nitritt er giftig i store mengder
Det anvendes i små doser som konserveringsmiddel og beskytter mot bakterien botulisme.
Problemet med bruk av nitritt er ikke stoffene selv, men at det kan reagere med aminer i næringsmidlene og omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer.
Mengden nitrosaminer som dannes øker med mengde nitritt som er tilsatt under produksjonen
EUs vitenskapelige komité har tidligere uttalt at for å unngå å utsette forbruker for nitrosaminer, bør nitrittilsetning i mat reduseres til det minimum som er nødvendig for å oppnå mikrobiologisk trygghet.
Stoffet nitritt omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer i magen og finnes i pølser, bacon, skinke, leverpostei og kaldrøkte produkter, melder Expressen. Også i Norge brukes nitritt i disse kjøttvarene.
I Finland er grenseverdiene for nitritt senket på grunn av at barn spiser mye av matvarene som inneholder stoffet.
- Vi vet ikke om dette også gjelder for Norge, men Mattilsynet ser helst at verdiene av inngående nitritt i maten blir senket, sier rådgiver i Mattilsynet, Ingvild tønneberg til Side2. Etter at Norge måtte følge det nye EU-reglementet har verdiene ikke vært så restriktive som tidligere.
http://www.side2.no/helse/article652066.ece
Fakta om nitritt:
Nitritt er giftig i store mengder
Det anvendes i små doser som konserveringsmiddel og beskytter mot bakterien botulisme.
Problemet med bruk av nitritt er ikke stoffene selv, men at det kan reagere med aminer i næringsmidlene og omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer.
Mengden nitrosaminer som dannes øker med mengde nitritt som er tilsatt under produksjonen
EUs vitenskapelige komité har tidligere uttalt at for å unngå å utsette forbruker for nitrosaminer, bør nitrittilsetning i mat reduseres til det minimum som er nødvendig for å oppnå mikrobiologisk trygghet.
Stoffet nitritt omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer i magen og finnes i pølser, bacon, skinke, leverpostei og kaldrøkte produkter, melder Expressen. Også i Norge brukes nitritt i disse kjøttvarene.
I Finland er grenseverdiene for nitritt senket på grunn av at barn spiser mye av matvarene som inneholder stoffet.
- Vi vet ikke om dette også gjelder for Norge, men Mattilsynet ser helst at verdiene av inngående nitritt i maten blir senket, sier rådgiver i Mattilsynet, Ingvild tønneberg til Side2. Etter at Norge måtte følge det nye EU-reglementet har verdiene ikke vært så restriktive som tidligere.