![]() |
Kan noen forklare meg dette?
Leser hvor viktig det er å få i seg nok fett på et lavkarbo kosthold. Og at hvis vekten stagnerer bør man sørge for å få i seg mer fett. Men hvorfor det? Skjønner at man må få energi annet steds fra når man spiser lite karbo, men skulle man ikke i teorien gå mer ned i vekt om man spiser både lite karbo og lite fett?
Er det sånn at fettet øker forbrenningen på noe vis? Noen som kan forklare meg dette? |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Man ødelegger kroppen hvis man verken spiser fett eller karbo. Kutter du på fettet vil kroppen gå over til å spare istedenfor å miste kg. Derfor må du pøse på med mer fett hvis det blir for lite. Kroppen krever fett for å klare å forbrenne fett.
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Fett øker kroppens fettforbrenning. Og metthetsfølelse.
Jeg har gått på Ketolysekuren, lite karber og nok fett. Men jeg har aldri pøst på med fett, bare passa på at jeg har spist nok til hvert måltid, slik at jeg holder meg mett til neste måltid. Jeg har ikke vært redd for å spise fett. Velge de feteste matvarene og tilsette litt ekstra i sauser, gryter, supper. Hatt olje på salaten osv osv :ja: Men maten har aldri svømt i fett. I starten syns jeg det var rart å spise såpass fet mat, var jo vandt til magert.... Men det går seg til :ja: |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Det kan nok bli for mye fett også, når man skal ned i vekt. Tror at mangen går litt i "fettfellen" og med den konsekvensen at vekten står stille. Men det er jo ikke så rart når man alltid hører at man skal spise fett,fett og atter fett. Tror det er viktig og nyasere dette litt. Noen har rett og slett problemer med å spise fett, og trenger tips om hvordan de kan øke mengden. Andre har slett ikke problemer med det (som undertegnede) og må kanskje erstatte en del av de fettrike produktene (fløte,rømme bacon, majones, oster....osv ) med proteinkilder som kjøtt og fisk, og godt med grønnsaker. Spise seg mett på fett kan fort bli en kaloribonanza! Og selv om man egentlig skal kunne slippe å telle kalorier, så forutsetter det at apetitten regulers automatisk. Men det er ikke tilfellet med alle. Spiser man egg, fet fisk, velger entrecot og nakkekoteletter forran indrefilet, steker/baker med litt smør/olje så er man langt på vei (tror jeg....men jeg har ikke alltid rett). Så kan man la kaloribonanzaene med masse rømme og fløte og div være forbeholdt kos, ikke leve slik hver dag.
Jeg sier ikke at man ikke kan spise LITT,jeg bare tror at det fort kan bli for mye. Dette er iallefall MIN erfaring, men jeg eier ikke sanheten:) |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Det jeg har erfart er at om man spiser for mye fett (les energi), går man ikke ned i vekt (gjelder ikke alle, vi har så forskjellig nivå på inntak), men det er helt utrolig at man ikke går opp når man spiser så lite karbohydrater som jeg gjør - men MASSE fett!
Dette har lært meg at jeg vet hvordan jeg skal holde vekten når jeg har nådd målet ;) |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
Når jeg gikk ned på det meste spiste jeg 200-250 gr fett jeg, dèt syntes jeg var mye, men ned i vekt gikk jeg som bare det ;) |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
Det sier meg ikke så mye at du spiste 200-250 gr fett (jeg regner med du mente per dag), annet enn at det er mye fett:). Sier ikke noe om proteininntak, aktivitet, BMR eller DITT stoffskifte i sin helhet. Sier heller ikke noe om vektnedgangen skyldtes mye muskeltap eller ei, eller startvekt og oppnådd vekt. Regner med du spiste annet også. Så hvis man regner på det så er 250 gr fett ca 2250 kcal? Så kommer proteinene....La oss si vedkommende ønsker seg ned i 75 kg (en gitt vekt....) og burde ligge på hvertfall 100 gr protein pr dag (gjerne mer), så blir det rundt 500 kcal, Da er vi oppe i 2750 kcal for dagen (+ grønnsaker og salat) og det er langt fra alle som går ned i vekt på dette inntaket. Så jeg er av den oppfatning at fett er ikke farlig, det er faktisk livsnødvendig, men det inneholder også MYE kcal. Dermed må man nødvendigvis være litt bevisst på fettmengden om man trenger å skjære ned på kcal for å oppnå vektnedgang. Kutter man for mye på proteiner, vel så går det fort utover muskelmasse....og det er vel ikke ønskelig. Vi er alle forskjellig, derfor gjelder ikke regelen om "å pøse på med fett" for alle:) |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Ikke bland kalorier inn i dette da! Lavkarbo er ikke kaloribasert, her er det helt andre prinsipper som gjelder..
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Fett er ikke magisk. Om du ikke får i deg energi nok fra fett eller karbohydrater må kroppen bruke protein til energi. Det er belastende for kroppen fordi det er tungvint. Proteinmodifisert faste er en skadelig måte å slanke seg på, særlig i lengden. Advarsel. Man vil føle det er usunt. Alt går tregt fordi energien ikke er lett tilgjengelig. Det blir som å faste. Jeg merket litt av det i begynnelsen av omlegingen til ketolys fordi jeg var forsiktig med fettet av redsel for å gå opp istedetfor ned. men jeg fant ut at jeg ikke gikk opp selv om jeg spiste mer fett. Men kalorier har jeg telt bestandig, jeg må det for å være så tynn som jeg vil være. Men å telle kalorier når man skal ned mange kg er helt poengløst. Det er eventuelt på slutten, om man vil bli tynn at det kanskje må til.
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
For min del så mener jeg det er viktig og få i seg godt med fett når man er under 72 karbohydrater til dagen, spesielt i starten når kroppen skal lære og ommdanne fett til energi i stedet for å bruke karbohydrater til energi.
Når kroppen har tilpasset seg kostholdsendringene, så bør man gi det litt tid før man eventuelt begynner og begrense på ting eller telle kalorier. Det kommer senere HVIS man ikke får den ønskede vektnedgangen. For min del vil jeg si at om jeg spiser for mye fett, så kjenner jeg det. Jeg blir for mett, rett og slett. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Å gå på et kosthold der man i hovedsak får energi fra proteiner blir etterhvert en ekstrem belastning på nyrene.
Jeg vil si at en moderat linje med kaloriunderskudd er det som virker (kalorier inn, minus kalorier forbrent, bør gå i negativ retning - gjelder på alle dietter) Om kroppen føler at den er mett og fornøyd så er den en langt mer effektiv fettforbrenner enn om den tror den må spare. Dette har imidlertid ikke så mye med "kunstig" sult skapt av følelsesmessige problemer o.l. Så om man fortsetter å dytte på et lass med kalorier etter at kroppen har fått sitt så bør man kanskje søke råd hos lege/psykolog. Det fine med lavkarbo er i alle fall at man slipper å føle seg underernært/sliten fordi man har spist for lite i forhold til kroppens normale behov. Det kjennes bedre for meg om kroppen brenner mye fett og jeg inntar litt færre kalorier enn det jeg forbrenner, enn om jeg sultet meg og kroppen kompenserte ved å gå på "sparebluss". F.eks. synes jeg det er lettere å ha et opptak av kcal som ligger på 1800 eller så, og forbrenne 2300, på et ketolysekosthold, enn å spise 1300 kcal på Grete Roede mens kroppen ikke makter å forbrenne mer enn 1800, om du skjønner :) Det er lurt å ikke spare på fettkaloriene de første ukene for å få kroppen til å omstille seg til å bli en god fettforbrenner. Ellers vil jeg si at en kombinasjon av fet fisk/kjøtt, og grønnsaker som tar opp mye plass, med fiber osv. holder meg mett lenge, fordi det gir god langsom energi og fyller magesekken. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Jeg må bare få si at jeg ikke på noen måte antyder at man hovedsaklig skal leve på proteiner. Jeg sier at når så mye som 2250 kcal for dagen kommer fra fett, så har man mer enn nok slingringsmon der til å kutte mye kcal fra den energikilden. Oppgav som eksempel et kosthold med 100 gr proteiner per dag. Hvis jeg da kuttet 1000 kcal per dag i form av fettkilder, så kan du fremdeles ikke si at jeg anbefaler et kosthold basert hovedsaklig fra proteiner??
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
Vi fungerer alle forskjellig, og det som fungerer for deg fungerer ikke nødvendigvis for alle andre:) Men jeg er åpen for kilder som kan lære meg noe annet...... |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
Jeg føler bare at enkelte her blander inn gamle sannheter om slanking og diett i lavkarboen, og da kan ting fort bli veldig feil. Men da får jeg fortsette med det som fungerer for meg, så kan du fortsette med ditt. Og så skal jeg prøve å ikke motsi deg igjen...:rulleøyne |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
Jeg kunne spise 3000-3500 kalorier pr dag og ned i vekt gikk jeg som bare det. Min teori er at mange av oss kanskje TRENGER så mye for å gi kroppen nok til å rette opp i ubalanser. Så, å si at ca 2250 kalorier fra fett er særdeles mye for en som ikke trener masse, er totalt feil i mitt tilfelle. Vi er ulike, å niholde på kaloribegrensninger er for meg en "gammel", og unødvendig, måte å tenke på. Ligger jeg særlig under 1500 kcal pr dag, går jeg definitivt IKKE ned. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Takk for mange gode svar. Jeg får bare prøve meg fram og se hva som funker for meg. Har bare gått på lavkarbo i to uker. Første uka lå jeg på 30-50 g karbo per dag og spiste masse fett. Da gikk jeg ned 2,5 kilo. Andre uka økte jeg karboinntaket til rundt 100 og spiste litt mindre fett. Da gikk jeg opp 0,5 kilo!
Så den teorien om mye fett de første ukene virker fornuftig. Slik at kroppen kommer ut av gamle vaner med lite og mager mat som igjen gir lav forbrenning. Så må man kanskje regulere fettinntaket etterhvert, hvis man ser at vekta stopper opp. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Er jo godt at folk er engasjert her inne:)
Jeg er ingen "sjef" og man kan godt "motsi meg", for som jeg ofte sier: Jeg eier ikke sanheten. Men man kan jo begrunne HVORFOR man er uenig, da blir jo debatten litt mer konstruktiv:) At det skulle bli kalorifokus, var jo ikke meningen. Poenget var at anbefalingen om å "pøse på med fett" er relativ og gjelder ikke alle (dog jeg er enig at når man starter opp med ketogen kost, så er det en fordel om man gjør det i begynnelsen for å kikckstarte fettforbrenningen og holde seg mett og god til man er godt i gang med ketose). Og å "pøse på med fett" er en litt dårlig måleenhet:D Synes det er litt rart at folk lar seg provosere sån av at folk er forskjellig. Jeg har jo aldri gått til angrep på noens kosthold, og har full respekt for deres måte å leve lavkarbo på. Lavkarbo kommer i mangen varianter og er ikke ÈN kostholdsfilosofi |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
"Å pøse på med fett" har ingen lavkarbo-ekspert noen gang uttalt. Det er de som mislykkes som har ment det utsagnet var stas å følge. Men fornuftig?kremt
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
Poenget mitt var ellers bare at jeg synes at kaloritelling har fått et litt vel stort fokus her på forumet, all den til all litteratur jeg har lest så langt om lavkarbo tilsier at man skal glemme kaloritankegangen. Men jeg ser jo samtidig at mitt kaloriinntak har gått ned på lavkarbo kontra tidligere høykarbo, disse usunne karbohydratene i sukker etc. inneholder jo mengder av kalorier. Min største utfordring ligger i å få i meg nok fett, og jeg ser overhode ikke noen fare for at jeg skal få i meg for mye. Men jeg har ingen som helst planer om å begynne å telle kalorier, det har jeg gjort i alt for mange år tidligere uten å lykkes. Min viktigste lærdom etter å ha begynt på lavkarbo er at man faktisk får et utrolig mye bedre fokus og kontroll på hva man putter i seg, og hvilke virkninger dette har på kroppen. Når denne lærdommen har "satt seg" har man plutselig et helt "verktøysett" å bruke for å korrigere vekt, helse og velvære i det daglige liv. man tar kontroll over sitt eget liv på en helt ny måte, og det føles mye bedre og rettere enn noen "vanlig" slankekur! En ny livsfilosofi, på sett og vis... |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Hva som er "riktig" er forskjellig for ulike kropper OG det endrer seg underveis.
Å "pøse på" kan være riktig for mange i en periode. Spesielt de som kommer fra et lavkalorikosthold vil nok ha nytte av så mye fett som de kan tåle i en periode til kroppen kommer ut av lavkalorimodus og over til å forbrenne fett. Av den grunn er det mange nye som får den beskjeden - nettopp fordi det trengs for mange i starten. Når så fettforbrenningen ER igang må man nok kanskje passe litt på om ikke apetitten/magemålet virker 100% selvregulerende. Vi må huske at ikke alt man putter i munnen blir forbrent. Alle som har hatt flytere i doskåla har sluppet en god del fett tvers gjennom. ;) (Ikke at det er noe mål - målet må være at kroppen skal utnytte den maten den får, og samtidig ha en god apetittregulering som bidrar til en "frisk" vekt, ikke at maten skal sendes gjennom halvfordøyd.) Mat virker som kjent heller ikke likt. Mål f.eks opp 300 kalorier fra bacon, 300 kalorier fra sukker og 300 kalorier fra proteiner... Spis dette til lunch i tre dager på rad og kjenn hvordan det virker forskjellig. Og det er uten å ta særlig hensyn til at ulik mat også har ulik mengde fiber som også påvirker metthetsgraden. Når man stagnerer er det viktig å vurdere hva det er som kan være den enkeltes problem. For noen kan det være apetittregulering, at kroppen må hente seg inn litt (vitamin/mineralubalanser/avgifting), en periode med stress/dårlig søvn eller det kan være at man har glidd ut kostholdsmessig - og trenger å minne kroppen på at det er fett som er brennstoffet. Veldig ofte vil en endring kickstarte igjen... og det kan være veldig mange ulike endringer som kan virke. Også dette er individuelt. Trur eg. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Er ikke enig i at pøse på er noe bra noen gang. Det er overdrivelse og det har ikke kroppen godt av. Om man får fett ufordøyd ut viser det at kroppen ikke takler så mye, og man går ikke ned i fettvekt ved et slikt fettoverskudd ihvertfall.
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Uansett hva man spiser så går man ikke ned med noe slags overskudd. Enkelt og greit. Går man ned når man "pøser på" med fett, så forbrenner man fettet. Også ganske enkelt og greit:) Det som ikke er enkelt og greit er jo hvor mye hver enkelt klarer å forbrenne.
Det er ikke KJEMPEmange her inne som kan fortelle om at de spiser 250 gram fett, fornuftige mengder proteiner og raser ned i vekt. Noen er heldige sånn. Derfor er "pøs på" et ganske vågalt tips å gi. De fleste kan ikke PØSE PÅ. Men så er det ikke så mange som føler det er naturlig å spise så mye fett heller. Det holder i lange baner å spise naturlig fet mat og i de tilfellene man ikke gjør det supplere med fet saus/tilbehør. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Synes litt synd på kaloriene som får så mye kjeft og pes her.:o (Synes det er morsomt å telle kalorier jeg. Proteiner og fett og karbohydrater og alt. Telle, telle, telle.) Kalorier er jo bare ENERGI.
Skjønner at mange har veldig mye i mot det fordi at de føler at kaloritellingen ikke har gjort dem noen tjenester i fortiden. De er absolutt ikke noe man bør henge seg opp i, noen gang. Men det skader ikke å ta en dag i ny og ne med telling, bare for å se hvor mye man faktisk får i seg av hva på en typisk dag. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
Jeg opplever ikke å gå noe særlig ned i ketose, men øker jeg karbohydratene og passer på kaloriene (da snakker vi ikke ned i 1200 altså. Holder lenge å gå ned i rundt 1800.) så går jeg ned så flott så. Prøvde Skaldeman fakir - gikk ikke ned en dritt. Spiser 50-70 karbohydrater om dagen - går ned. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
[quote=nellie;1254387]Hadde det vært så enkelt, så hadde det jo vært.. Eh.. Enkelt. Og det er det ikke ser vi støtt og stadig her på forumet!:)
[quote] Det er jo ikke enkelt når flertallet heller velger å telle kalorier i stedet for å stole på lavkarboteoriene som blir presentert! Når det er sagt, så er det klart at folk er forskjellige. Så man må finne det som fungerer for seg selv over tid. Mitt litt uklare poeng er at man ikke kan kutte ut karbohydrater og samtidig være forsiktige med fettinntaket, noe skal man jo leve av. Det er ikke lett å spise for mye fett sånn sett, da blir i alle fall jeg både mett og uvel. Men får man i seg for lite fett derimot, oppnår man bare å skru ned forbrenningen og redusere enerinivået. Og det ønsker vi vel ikke? |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
|
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Nå er det ikke snakk om for lite fett da!:) Folk flest forsker og finner ut hva som passer for dem. Ser ikke at det skal være noe dårlig. Fungerer ikke teoriene så må de jo på en måte gjøre noe med det.
Hvilke teorier er det som sier at fettet man ikke forbrenner på vanlig vis brukes til å øke forbrenninga? Den første runden jeg hadde med Ketolyse innbildte jeg meg at jeg måtte pøse på. Så jeg spiste VELDIG mye fett. Mye mer enn jeg trengte. Lagde fete middager og helte over en kjele med smør. Gikk selvfølgelig ikke ned på dette. Ser folk bruker "man kan ikke spise mer fett enn man trenger, for da blir man uvel." som et sånt sikkert argument. Vel. Det finnes folk som kan spise ganske for mye fett uten å bli noe særlig hverken uvel eller kvalm av det. |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Sitat:
Hvor er alle disse folka nå? Har ALLE latt seg hemme av at enkelte teller kalorier? |
Sv: Kan noen forklare meg dette?
Ser forresten veldig mye sutring over kalorifokuset her, i det siste. Kan ikke noen ta ansvar da? Start en tråd, spis 250 gram fett om dagen og vis suksessen. Tror ikke det er så veldig mange andre måter å endre det på.
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 03:34. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no