![]() |
Oppbevaring av mat
Noen spørsmål om oppbevaring av mat:
-Hvorfor kan man ikke fryse ned igjen kjøtt som er opptint? -Hvor lenge kan man ha ferske kjøttvarer i kjøleskapet før det er en dårlig idé å spise det? -Finnes det noen grønnsaker man IKKE burde fryse? -Hvor lenge holder kjøtt i en fryser? |
Sv: Oppbevaring av mat
Har hørt at det vil være en bakterieoppblomstring i kjøtt etter opptining. De fleste bakterier dør ved kuldebehandling, men ikke sporer, og disse blir det liv i ved opptining. Da bør man tilberede maten og spise den. Men tror det går greit å steke\koke opptinet mat, og så fryse det. Tror jeg..:rolleyes:
|
Sv: Oppbevaring av mat
Hei:)
Dette fant jeg på forum.kvinneguiden.no: Frysing av kjøtt Generelle innfrysningsregler gjelder for kjøtt også. All slags kjøtt kan fryses. Det er viktig med rask innfrysning, for å forlenge holdbarheten etterpå. Se liste under med oppbevaringstider. Kjøttet bør fryses i passende serveringsvennlige stykker. Det kan være lurt å forkjøle kjøttet i kjøleskap. Det er og lurt å datomerke pakkene og skrive hva de innholder. Kjøtt tines opp i kjøleskap. Disse tidene kan variere etter innfrysning, behandling, alder osv. Men tidene viser litt når smaken forandrer seg på varen. Oksekjøtt: Holder 10-12 måneder ved -18 grader Kalvekjøtt: Holder 6-8 måneder ved -18 grader Magert svinekjøtt: Holder 6-8 måneder ved -18 grader Fett svinekjøtt: Holder 3-4 måneder ved -18 grader Lammekjøtt: Holder 10-12 måneder ved -18 grader Koteletter: Holder 6-8 måneder ved -18 grader Terninger av magert kjøtt: Holder 9 måneder ved -18 grader Terninger av fett kjøtt: Holder 4 måneder ved -18 grader Kjøttdeig: Holder 4 måneder ved -18 grader Kokt kjøtt: Holder 2-3 måneder ved -18 grader Røkte kjøttvarer: Holder 2-4 måneder ved -18 grader Bacon: Holder 4-6 måneder ved -18 grader Høns og kylling: Holder 8-10 måneder ved -18 grader And og gås: Holder 3-5 måneder ved -18 grader Kalkun: Holder 8-10 måneder ved -18 grader Småvilt: Holder 3 måneder ved -18 grader Elg: Holder 10-12 måneder ved -18 grader Frysing av ferdige retter og annet Det er mange ferdige retter som kan fryses, og det er en enkel måte å variere kosten på. Og man kan lage opp mye av en rett for så å fryse ned i porsjoner. Noe egner seg ikke til frysing: Mat med mye majones, mat med mye stivelse(som poteter),ris, pasta, salatblader, fete sauser og en del krydder som blir bitre (paprika, karri, ingefær, hvitløk, korinader, merian, muskatt, salvie, timian, sennep, anis og vanilje. Ferdige retter avkjøles før frysning og pakkes i egnet emballasje. Det er lurt å krydre etter frysning. Kjøttretter: Magre retter holer seg opp til 7 mnd, mens fete ca 4 mnd. Dette gjelder både med og uten saus. Supper: Veldig bra egnet. Holder seg i 8 mnd. Potetretter: Poteter blir ikke så bra med frysing, men potetmos er bedre. Grønnsakretter: Egner seg godt til frysing. Kokes ferdige etter frysing. Salater av grønnsaker: Rå grønnsaker kan fryses, men det tilsettes sitron pga misfarving Bakverk: Egner seg bra. Holder 1-3 mnd. Egg: Fryses uten skall og skilt i hvite og plomme.Plommer tilsettes 2%salt eller 5% sukker etter bruk. Plomme og hvite kan fryses sammen hvis de piskes. Meieriprodukter: melk, fløte, ost(kunn fete) og smør kan fryses. Krydder: Disse er egnet til frysing:Spisskummen, laurbær, kapers, pepperrot, kanel, nellik og kakao Krydderurter: Fryses friske og hele, eller hakket i isterninger. Kraft: Egner seg godt til frysing. Ellers kan jeg si at jeg stoler veldig mye på luktesansen ;) OG jeg har hatt kjøtt liggende lenger enn det står på enkelte her. Det kommer egentlig mye an på hvor mye fett det er i kjøttet. Er det mye, så harskner det raskere..og det er jo ikke å anbefale:cool: Det var vel ikke svar på alle spørsmålene dine..men nesten:p |
Sv: Oppbevaring av mat
Sitat:
Gjentatt oppvarming og avkjøling setter fart i bakterieveksten, og det samme gjelder når man tiner opp og fryser ned igjen. Derimot er det greit å tine opp kjøtt, steke det, og så fryse det ned igjen. For de bakteriene som eventuelt blomstrer opp ved opptiningen, ødelegges når kjøttet blir stekt. Sitat:
Sitat:
|
Sv: Oppbevaring av mat
Takk takk takk :suss:!
|
Sv: Oppbevaring av mat
http://www.matoppskrift.no/sider/Konsfrysing.asp
og DER fant jeg endelig linken jeg hadde tenkt å gi deg :) Bedre sent enn aldri! |
Sv: Oppbevaring av mat
Kult! Veldig nyttig :ja:
|
Sv: Oppbevaring av mat
For en nyttig tråd. Denne vil jeg abbonere på. Noen som vet hvor lenge vi kan oppbevare reker på plastbokser etter de er åpnet også? Det lurte jeg på i morges. Var usikker. Derfor kastet jeg hele greia.
|
Sv: Oppbevaring av mat
Reker på lake lukter jo ikke så stas i utgangspunktet, så det er kanskje ikke så lett å si. Men jeg har en greie med max 3 dager i kjøleskapet på mat i åpnet emballasje, bortsett fra ost, da.
|
Sv: Oppbevaring av mat
oooooops. Trodde det varte lengre jeg. Da har jeg veldig ofte levd farlig.
|
Sv: Oppbevaring av mat
Det er vel heller min og sambos tulleangst som fører til akkurat dette, men det gjelder vel i størst grad makrell i tomatbokser f.eks, og andre ting som ikke kan lukkes helt når de først er åpnet.
Reker kjøper jeg nesten aldri. Så jeg tar heeeelt sikkert feil! |
Sv: Oppbevaring av mat
Sitat:
Jeg er superpysete når det gjelder sånne ting, og har makrellen i tomaten ligget mer enn noen dager, får kattene den. Håper det er greit at jeg spør her: hvor lenge kan stekt kjøtt ligge i kjøleskapet om det ligger ei en boks, evt. innpakket i plastfolie? Jeg tenkte å ha middagsrester som lunsj, men blir jo ofte for mye middagsrester for én lunsj, pluss at det er kanskje kjedelig å spise det samme to dager på rad. En annen ting: kan kokt blomkål ligge i kjøleskapet og spises dagen etter? Holder smaken seg? |
Sv: Oppbevaring av mat
Det siste aner jeg ikke, men hva med å fryse ned noe av matrestene?
|
Sv: Oppbevaring av mat
Sitat:
|
Sv: Oppbevaring av mat
Sitat:
Sitat:
|
Sv: Oppbevaring av mat
Sitat:
Jeg har det på samme måte med poteter, flaks for meg :o |
Sv: Oppbevaring av mat
Vi ønsker oss også, vurderer å sette den på det ene gjesterommet.
Hadde ikke vært meg i mot å ikke like poteter, nei. Dessverre er det noe av det beste jeg vet. :( |
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 15:59. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no