![]() |
Blodsukker, insulin og forbrenning
Håper det er noen av dere som har god innsikt i dette og som kan forklare for en forvirret stakkar. :confused:
For jeg har forstått det slik: høyt blodsukker trigger insulinproduksjon. Når insulinnivået er høyt forbrennes lite fett, fettet lagres. Men når blodsukret er høyt forbrennes mer? De som får diabetes produserer for lite insulin, og vil ofte gå med høyt blodsukker, og ender med å rase ned i vekt. De som har insulinresistens må produsere ekstra mye insulin for å holde blodsukkeret i sjakk. Ja? Og så er det sånn at fett og proteiner i kosten bidrar til å opprettholde forbrenninga. Men teoretisk sett, hvorfor er det ikke bedre å ha høyt blodsukker jevnt hele dagen? Altså småspise nesten hele tiden, få i seg noe som får blodsukret opp? Vil man ikke forbrenne mer med høyt blodsukker enn med lavt? Tenker f.eks. hvis man spiste mye frukt, eller andre ting med mye sukker. Jeg sliter litt med forståelsen her, kjenner jeg. For diabetikere, med høyt blodsukker, går ned i vekt. Mens vi tilstreber et lavt blodsukker. Kan noen hjelpe meg her? |
Sv: Boldsukker, insulin og forbrenning
Diabetikere har liten eller ikkeeksisterende insulinproduksjon, eller så ignorerer cellene insulinet, dermed ingen fettlagringsrespons, ettersom insulinet er det fettlagrende hormonet. Og det er via et stadig høyt blodsukker som man utvikler diabetes type 2. Så å gå med et stadig høyt blodsukker for å gå ned i vekt, sorry, men det er direkte idioti. Med det eventuelle vekttapet følger gjerne blindhet og nyresvikt og annet snadder dersom man ikke får tilført kunstig insulin (i alle tilfeller når det gjelder type 1), ELLER man kan reversere dia2 ved å holde blodsukkeret stabilt, og da mener jeg ikke stabilt høyt. Høyt blodsukker over lengre tid kollapser insulinproduksjonen, ergo -diabetes.
|
Sv: Boldsukker, insulin og forbrenning
Og -så klart! Om du spiser mat med lite stivelse og sukker, så vil ikke blodsukkeret ditt bli høyt, dermed heller ikke insulinproduksjonen. Og så kan du gå ned i vekt, og eventuelt reversere både dia2 og insulinresistens. Insulinresistens er ikke en sykdom, men en tilstand eller et symptom om du vil. Jeg har fått det påvist, men i følge blodsukkermålingene jeg gjør jevnlig, så har jeg det ikke lenger. Men om jeg gjør som du beskriver, altså holder blodsukkeret høyt, ja se da er jeg insulinresistent igjen. Og det har jeg ikke så lyst til :p
|
Sv: Boldsukker, insulin og forbrenning
Hoyt blodsukker fører en masse skumle langtidseffekter med seg: Det gjør at sår gror dårligere, skader nyrer, kan føre til skader på øynene, øker risiko for å få slag etc etc. Ikke akkurat å anbefale nei.
|
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Så det er på grunn av risiko for negative effekter, hvis jeg forstår dere riktig. Takk for svarene!
Men tenker jeg riktig da hvis jeg tenker at poenget med lavkarbo er å holde insulinproduksjonen nede, og når man gjør det blir jo differansen mellom blodsukker og insulin likevel stor, slik at man forbrenner fett? Ikke at det har noe å si for hvordan jeg lever, men jeg har bare så lyst til å forstå mekanismene her. :) |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Poenget med lavkarbo er ikke alene å forbrenne fett, man må ikke ha vektnedgang som prioritet for å spise etter lavkarboprinsipper. Men du vil stabilisere hormonene i kroppen, deriblant insulin dersom du spiser ren mat, og unngår ting som gjør blodsukkeret ditt ustabilt.
Det tror jeg de fleste merker også, når de spiser noe som får blodsukkeret til å fyke opp, for deretter å dale i samme kraft, hva det gjør med kroppen. Det trigger suget etter søt mat, og det påvirker energinivået veldig negativt dagen i gjennom. Men lavkarbo handler om veldig mye mer enn vektnedgang, for mange handler det om god helse, å bli frisk fra en rekke sykdommer og helseplager. Grunnen til at hovedvekten gjerne er på fett og/eller proteiner i de fleste lavkarbofilosofiene er at dette er mat som metter godt, og som holder deg mett lenge, ettersom energien ikke er rask, som i sukker- og stivelsesrik mat. Man vil holde et jevnere nivå av energi, og mange opplever at de får bedre kontroll over sult- og metthetssignalene. Boka "bedre uten brød" tar for seg mange av de fysiske virkningene man får av lavkarbo, ellers er dette temaer som er tatt opp ofte på forumet, så det er bare å lete litt rundt og lese :) |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Hva er egentlig insulin-resistens? er det PRE-diabetes?
betyr det at du har forhøyet blodsukker på blodprøven du tar hos legen på fastende prøve? Hvordan setter legen denne diagnosen? |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
Legen tar glykosebelastning, jeg vet ikke hvordan.... |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
Referanserammene kan variere litt fra lab til lab, men her er iallefall fra min lab: Diabetes mellitus: Fastende verdi >7,0 mmol/L og/eller verdi 2 timer etter inntak av 75 g glukose >11,1 mmol/L Nedsatt glukosetoleranse/Insulinresistens: Fastende verdi < 7,0 mmol/L og/eller verdi 2 timer etter inntak av 75 g glukose > 7,8 og < 11,0 mmol/L |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
Jeg har ikke tatt denne testen, men alle mine kilo og overvekt over mange år, så har jeg på 99% sikkert insulinressistens. Men jeg fikk ikke legen til å ta denne testen før jeg la om til høykarbo igjen... Skal jeg drite i hele testen, eller er det greit å få tatt den? Mine blodsukkerverdier på fastende mage er nå mellom 4 og 5, det var det garantert ikke for 4 uker siden. |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
|
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
kan hvem som helst bare gå å kjøpe seg en blodsukker-måler?... hvor mye koster sånt?
|
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
Nå er som regel blodsukkermålere ganske billige, det er testlappene som koster. Det er denne jeg har, husker ikke her jeg sitter hva testlappene koster, men de fleste apotek skal ha til denne. |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
Sitat:
|
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
At man skal behøve å leve høykarbo før man tar glukosebelasnting blir for meg veldig tullete. Jeg vet jo at jeg er insulinresistent NÅR jeg spiser høykarbo, så det trenger jeg jo ikke å vite, men om kroppen min fortsatt har nedsatt insulinfølsomhet på det kostholdet jeg har nå, sånn at jeg vet at det funker! Det var også på den måte jeg i utgangspunktet skjønte at jeg måtte kutte ut meieriprodukter, da glukosebelastninga viste forhøyede verdier selv på lavkarbo. Det var også da jeg kjøpte blodsukkermåler. |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
Jeg synes heller ikke det skulle være nødvendig å spise høykarbo for å få tatt prøven, men de legene finner på så mye rart innimellom... Jeg skal etterhvert ta en sjekk av denne igjen, og da skal jeg holde på det kostholdet jeg har nå, nettopp for å se virkningen av nytt og bedre kosthold også. Mulig det er bare ved første gangs sjekk mange leger vil ha oss til å spise høykarbo på forhånd. (Eller "normal" mengde, som min vikar-gjøk så fint kalte det...:rolleyes: ) |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Ingen lege vil vel nekte å skrive ut blodsukkermålingsutstyr på resept.
Problemet er å få det på blå resept, det må man jo ha en godkjent diagnose for å få! Jeg har dia2 og har aldri tatt noen glukosebelastning. Fastende blodsukker over 7 på to målinger(og sukker i urinen) var mer enn nok til å få diagnosen. Jeg har fastende bls på over 7 på lavkarbo/ketolyse når jeg ikke tar medisiner (metformin). Selv med medisiner er det forhøyet uansett hvor lite karber jeg spiser. |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sticks og nåler til måleren min er i alle fall reseptfrie :) (Følger til og med noen sticks og nåler med når man bestiller den).
Å karbe opp før en glukosebelastning blir jo som å skape en falsk situasjon for kroppen, det var legen min som anbefalte meg å kutte ned på sukker og stivelse i utgangspunktet, så han sa ingenting om noe som helst før jeg tok helsjekk nå i høst med deriblandt glukosebelastning og c-peptid. Jeg inntok VELDIG mye fløte, rømme og ost på den tiden, og blodsukkeret mitt var oppe i 6,7. Nå måler jeg en gang i uka, og det ligger stabilt mellom 4 og 5. |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
Som sagt får jeg alt på blåresept, så jeg har aldri tenkt over at det kan være et problem å få kjøpt!:confused: |
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
|
Sv: Blodsukker, insulin og forbrenning
Sitat:
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 09:34. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no