![]() |
Usunn lavkarbo?
Har en stund vurdert å gå over til lavkarbo , men kom i dag over denne saken.
Må innrømme at jeg blir litt mer skeptisk til å kutte barbohydrater når jeg leser slikt som dette. Hva mener dere, er denne saken bare tull? :confused: |
Sv: Usunn lavkarbo?
Jeg syns det er tullete. Jeg så overskriften på dagbladet i dag, åpnet så vidt siden i butikken og så med stre bokstaver ketose/ketoacidose, sist nevnte er farlig, først nevnte er ikke farlig (på kortere sikt vertfall).
Mennesket har spist lavkarbo i mange år tusner, det er først det siste vi har begynt å spise all karbohydratene som også har gjort oss syke. Les dette :) http://espenrostrup.com/2011/06/10/k...avkarbo-diett/ |
Sv: Usunn lavkarbo?
Her prates det om ekstrem lavkarbo og mangel på næringstoffer.
Skal man leve lavkarbo så er det viktig og spise variert og få i seg nok grønnsaker slik at at man får i seg viktig næring derfra. Jeg tror ikke det er sunt og bare kutte ut absolutt alt av grønnsaker fordi man er livredd karber. Man bør selvsagt sette seg inn i hva kroppen trenger og gi den det. Det vi fjerner er unødvendige karber som da erstattes med annen energikilde for kroppen; altså fett. Selv ligger jeg på førti til femti karber pr dag, og mine karber kommer fra grønnsaker, melkeprodukter og frukt og bær. Jeg spiser ren og sunn mat, passer på å få i meg nok fiber og vitaminer/mineraler og ingen skal få meg til å tro at det jeg spiser er mer usunt enn det dagens grandiosa-kokker spiser:rolleyes: |
Sv: Usunn lavkarbo?
Jeg har vært i ketose i snart tre år og har aldri hatt det bedre....har tatt jevnlige blodprøver og alt er i skjønneste orden.....
|
Sv: Usunn lavkarbo?
skjønner ikke at man kan få mangel på næringsstoffer ved å kutte pasta, sukker, ris og poteter.. er det så j.. næringsrikt? de fleste på lavkarbo spiser jo MER grønnsaker enn før..
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Lavkarbo kan være så mangt. Spiser man en lavkarbo som kutter ut sukker og hvitt mel, reduserer potet og ris - og fyller opp med ren mat i form av kjøtt, fisk grønnsaker og en begrenset mengde frukt så er det bare fettkildene igjen å krangle om, egentlig.
Personlig har jeg kjøpt ideen om at vi i tusenvis av år har utviklet oss på naturlig fett - enumettet fett og mettet fett fra fisk og dyr (og smør) og i mindre grad flerumettet "nøttefett" (men da ikke fett som er framstilt på fabrikk med kompliserte prosesser - bare det som enkelt kan framstilles)... selv om dette går i mot det som helsemyndighetene forfekter. Hva som er ditt standpunkt her må du selv finne ut av. :) |
Sv: Usunn lavkarbo?
Tusen takk for mange gode svar - er så lett å bli forvirret når det prates så mye om en sak!
Ser BenteR skriver om at dette gjelder "ekstrem lavkarbo", men hva er forskjellen mellom dette og "vanlig" lavkarbo? Beklager hvis jeg spør litt dumt nå, har akkurat begynt å lese med opp og det finnes MYE å sette seg inn i! :confused: |
Sv: Usunn lavkarbo?
Sitat:
Lavkarbo regnes som 0-150 g karbohydrater om dagen. Den ekstreme delen er vel når man legger seg under 50g? Eller hva? Uansett - lavkarbo handler ikke om "how low can you go", men mer om å finne sin egen "sweet spot". Og den kan endre seg alt etter hva målet er. Om du skal ned kan det hende du må lavere enn om du ønsker vektvedlikehold, eller et kosthold som f.eks tillater tung trening. Og så kommer det an på personlighet. Noen synes det er greit å "smelle igang skikkelig" på en streng "diett"... andre synes det er enklere å justere seg inn i lavkarbo. Personlig synes jeg det virker som at de siste som regel lettere klarer å finne en lavkarbo livsstil og unngår å se på det som en "diett", og dermed lykkes bedre - men det er bare en personlig mening. |
Sv: Usunn lavkarbo?
"Ekstrem" antar jeg betyr ketogent - altså veldig lavt på kh. Vi har litt forskjellig grense for ketose, men under 50g kh pr dag.
Anbefaler boka "Bedre uten brød" av Lutz for å lære litt mer om lavkarbo. Bloggen til hjertelege Espen Rostrup kan også være en fin kilde til kunnskap, sammen med bloggen til Thomas Geisner som også er hjertelege. Legg merke til en ting når du leser kritikk mot lavkarbo i media - de har ingen dokumentasjon! De kildene de evt henviser til, er gammelt nytt, og ny forskning har forlengst frikjent feks kombinasjonen fett og hjerteproblemer. Du kan lese MYE om dette i bloggene jeg henviser til over :) Dette er bloggere som bruker MYE tid på kildehenvisninger i sine blogginnlegg :) |
Sv: Usunn lavkarbo?
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Jegble frustrert over den artikkelen jeg! Staten mener liksom at vi trenger 60 gram karber? Og at folk flest klarer seg fint på 250 g karber...det er i alle fall tydelig at jounralistene skriver for å få solgt flest aviser...det som er så synd er alle de som tror på det de skriver og.
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Jeg må vel drive med ekstrem lavkarbo jeg da som fokuserer mest på å komme meg over 15g kh om dagen, samtidig som jeg har et makstak på 30g per dag.
Vil ikke si at jeg spiser variert, det går i blomkål, brokkoli, hodekål, agurk og litt salat som det eneste av grønntfor. Men sammenlignet med hva jeg spiste før vil jeg si at kostholdet mitt har forbedret seg drastisk. Lavkarbo er for meg den eneste grunnen til at jeg spiser grønnsaker i det hele tatt :) |
Sv: Usunn lavkarbo?
Om man kun får i seg litt grønnsaker som eneste karbokilde og disse ikke er varierte en gang, altså ikke en nøtt, ikke et frø, da blir det mangellfullt,ja, i lengden. Torkil anbefaler varierte grønnsaker og nøtter av og til. Og lager jo brød av bl.a frø.
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Folk er, på generelt grunnlag, tjukke i huet. Det er uavhengig av utdannelse og status.
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Sitat:
http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=29 http://www.fedon.no/ |
Sv: Usunn lavkarbo?
Sitat:
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Tja, om du får i deg grønnsaker med forskjellige farger har du fått i deg forskjellige antioksydanter.
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Japanere sier man skal spise fem farger til hvert måltid; det er et bra utgangspunkt for å variere maten.
Om du vil vite nøyaktig hvordan du bør variere for å være sikker på å få balanserte fullverdier, må du nesten sjekke de forskjellige varene på f.eks. diett.no. Jeg bruker veldig varierte grønnsaker i store mengder, spiser fisk to-tre ganger i uka, spiser daglig nøtter og forskjellige sorter frø og oljer, og jeg dyrker mine egne urter som jeg bruker flittig. Jeg bruker ikke noe med kjemisk søtning, og sukrin eller stevia blir kun brukt av og til ved kakebaking. Jeg tar en sjekk av og til på diett.no, men gjør det ikke daglig. Siden jeg varierer så mye, så vet jeg at jeg får dekket mine næringsbehov. |
Sv: Usunn lavkarbo?
Jeg har en tendens til å gå mot det grønne. Men for all del, kan jo slenge i litt paprika for å få i gult og rødt.
Men da er kjøttet med i fargekartet da eller? (rødt og hvitt?) Selleri og blomkål er hvitt. Agurk, brokkoli og hodekål er grønt. Rød er ikke min farge, men paprika går da ned. Hvilke andre farger finnes det på grønnsaker da? :o |
Sv: Usunn lavkarbo?
Lilla aubergine, rødkål, oransje søtpotet en sjelden gang... lysegul minimais, (rød fisk som ørret og laks, hvit fisk, hvitt kjøtt, rødt kjøtt .... er ikke grønnsaker, nei) rosa reddiker, lilla rødbeter, oransje gulrøtter... gul kålrot...hvit daikon eller neper, brukaktige sopper, hvit og grønn asparges og blå kongo - til jul ;)
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Kan man spise kålrot???? :eek: Er kålrot det samme som kålrabi? Jeg elsker den stappa :o
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Sitat:
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Sitat:
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Sitat:
|
Sv: Usunn lavkarbo?
Sitat:
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 10:37. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no