Hei,
Stadig flere oppdager lavkarbo og nye medlemmer kommer til i et jevnt sig hele året med noen klassiske topper i januar, før og etter sommerferien så jeg tenkte at jeg skulle legge inn et etter hvert ikke så reint lite innlegg her med noen praktiske råd til nykommere på forumet og i lavkarbo verdenen.
Lavkarbo er ikke en motediett, det er ikke en rødt-kjøtt diett, det er ikke en nullkarbo diett, det er ikke en spis-så-mye-fett-du-orker diett, det er heller ikke en spis-så-mye-proteiner-du-orker diett… Sånn, nå håper jeg at jeg har avfeid de fleste mytene folk måtte ha vedrørende lavkarbo kosthold.
Lavkarbo er nemlig et kosthold der man spiser bare ren, uprosessert mat; kjøtt, fjærkre, fisk, skalldyr, grønnsaker, noe bær, egg og meieriprodukter.
Men husk for all del og ikke å la deg lure av ”sukkerfritt”, ”naturlig”, ”glutenfritt”, ”helsekost”… Regel nr. 1 er å lese næringsinnholdet på alle matvarer/ingredienser du har tenkt å bruke.
Før du gir deg i vei med en drastisk endring av ditt kosthold så er det viktig at du vet hva du driver med så jeg anbefaler alle å lese minst en lavkarbo bok. Har du ikke en i hånda allerede så løp til nærmeste bibliotek eller bokhandel og anskaff deg nødvendig faglitteratur.
Forumet her er unikt, men det er brukerstyrt av en gjeng kunnskapsrike, ulønnede, frivillige som utøver ulike varianter lavkarbo kosthold så forumet har sine begrensninger derav rådet: LES FAGLITTERATUR.
Først og fremst lær deg å søke på forumet, les og lær før du begynner å stille spørsmål, uansett hvor dumt du tror spørsmålet ditt er så er det helt sikkert blitt stilt før.
Les og lær – kunnskap er makt! …og med kunnskapen på plass så slipper du å være ’’, ’’, fortvilet og forvirret…
…eller som BitTorres sier det: Å gå over til lavkarbo uten kunnskap er som å gå rundt på loftet uten lys, du "dunker" borti ting overalt.
Dersom hovedhensikten med kostholdsomleggingen din er vektnedgang så vil jeg på det sterkeste anbefale at velger deg en bestemt lavkarboretning anskaffer deg boken og supplementer med kunnskap her på forumet, bøker kan du eventuelt kan låne på biblioteket. Når du har valgt en lavkarbo retning du kan leve med, lær deg mest mulig om det kostholdet du har valgt og følg det til punkt og prikke.
Mange nye henger seg på i de ulike ”Måneds”-starer trådene, der man følger hverandre i medgang og motgang – eller nedgang, stillstand og oppgang om man vil. Er man helt fersk på lavkarbo så kan det være lurt å lese igjennom en gammel ”Måneds”-starter tråd da de samme nybegynner spørsmålene ofte dukker opp her.
Søkerfunksjonene:
Det finnes to søkerfunksjoner på forumet og de finner du her:
På ’søk i forum’ kan du begrense søket til ulike deler av forumet:
Søk på forumet via google. Google søk er nå også mulig fra alle sidene, se øverst til venstre.
Før du begynner å poste innlegg på forumet så bør du ha lest disse: Informasjon
Lavkarbo
Lavkarbo er et samlebegrep på karbo redusert kosthold hvor kh inntaket pr dag varierer fra tilnærmet null til 150.
Svenskene definerer lavkarbo opptil 100 kh pr dag.
Vitenskap og Fornuft (VOF) har følgende definisjon:
LCHF står for et karbohydratfattig, fettrikt kosthold.
Strengt LCHF-kosthold: Her kommer inntil to prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 10 g per dag.
Normalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil fem prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 25 g per dag.
Øvre grense for LCHF-kosthold: Her kommer inntil ti prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 50 g per dag.
Liberalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil 20 prosent av energien fra karbohydrater, tilsvarende maksimalt 100 g per dag.
Denne artikkelen gir en god oversikt over de ulike lavkarbo retningene: Hva er lavkarbo?
Mange av de som har som hovedhensikt å gå ned i vekt velger som oftest en ketogen diett med inntak opp til ca 25 kh pr dag, en god del er i ketose helt opp til 50 kh pr dag. De som ikke ønsker å leve ketogent, samt mange på vedlikehold spiser 30–60 kh pr dag. De aller fleste ligger på under 72 kh pr dag, ref. Lutz (Boka: Bedre uten brød).
Tommelfinger regelen er at jo mer kh dess mindre fett, men den generelle oppfatning er at man ikke behøver å redusere fettforbruket før man overstiger 72 kh, ref. Lutz (boka: Bedre uten brød).
Da de ulike lavkarbo retningene har ulike tilnærminger til kostholdet så kan det være lurt og velge en retning man kan leve med og følge den. Når man har lært seg masse om lavkarbo generelt og egen kropp spesielt så kan man lettere tilpasse kostholdet i forhold til egne behov.
Husk også å oppgi hvilke lavkarbo retning du følger når du stiller spørsmål, da er det mye lettere å svare konkret på ditt spørsmål. Dersom du insister på egenkomponert versjon så oppgi i alle fall hvor mange kh du har lagt deg på hver dag. Det kan også være lurt og oppgi høyde, vekt og hvor mye du skal ned, litt ulike tilnærminger om man bare skal ned noen få kilo kontra mange…
Informasjon om de ulike lavkarbo retningene finner du her.
Matvarer
Ett par hendige innføringsbrosjyre: ’LCHF på 3 minutter’, Doktor Dalqvists kostprogram.
En av grunnene til at mange går i nybegynnerfella – for lite fett – er at vi har blitt indoktrinert om hva som er sunt og helt ubevist velger magre kjøttalternativer. Det aller beste er om man greier å få i seg det man trenger av fett igjennom våre matvalg.
Kjøtt: bacon, ”grillskiver”- sideflesk, ribbe, entrecôte, kjøttdeig, medisterdeig, nakkekoteletter…
Fisk: laks, ørret, makrell, sild, brisling…
Grønnsaker: de som vokser over jorda bortsett fra mais (minimais er OK) i tillegg så kan man spise noe løk. Husk at bl.a. bladsalat og agurk ikke inneholder mye næring, så variasjon er veldig viktig.
Grønnsaker kan: wokkes, stekes, kokes, bakes, grilles, smørdampes… Finn fram den vegetarkokeboka du har gjemt helt bakerst i bokhylla eller lån en på biblioteket for inspirasjon.
Husk gode olje- eller rømmedressinger på salaten.
Mange med fettforbi tar gjerne: et par shot olivenolje; udos choice; cocosa, MTC olje, etc for å øke fettinntaket, men som sagt det beste er om man får i seg nok fett via maten.
I og med at samfunnet enn så lenge ikke er tilpasset oss på lavkarbo så må man stort sett finne seg i at man nødvendigvis må lage det aller meste av maten fra bunnen av. I tillegg må man sette av tid til litt planlegging for lunsj på jobben og ikke minst hva man gjør i situasjoner der man ikke har kontroll på matlagingen.
Her på forumet finnes det et vell av matoppskrifter tilpasset lavkarbo og lista vokser for hver dag som går, husk bare å sjekke om ingredienser og kh innholdet i retten passer til din valgte lavkarbo retning. Husk også at din favorittmat ofte med enkle knep kan gjøres lavkarbo vennlig. I tillegg så er det masse inspirasjon å hente i gamle kokebøker fra den gang man måtte lage alt fra bunnen av og når det gjelder variasjon på grønnsakene så har vel de fleste en vegetarkokebok godt gjemt ett eller annet sted.
Mat - inspirasjon:
Oppskriftsdelen av forumet
Hva har du spist til frokost i dag
Lunsj
Hva skal du ha til middag i dag-tråden
Hva har du spist til kveldsmat i dag
Samling av oppskrifter for lavkarbo.no
Suppetråden! - samletråd
Hjemmelagede krydderblandinger -samletråd
Marinade-tråden -samletråd
Den store grillmat-tråden -samletråd
Tips til middag med kjøttdeig -samletråd
Tex Mex mat -samletråd
Tapaz og Meze (samletråd)
Thai mat (og andre asiatiske retter) -samletråd
Den store pizza-tråden -samletråd
Din beste fiskeoppskrift -samletråd
Grønnsaksretter og –tilbehør til middag (samletråd)
Den store majones-tråden -samletråd
Våre fantastiske lavkarbosauser -samletråd
[size=3]Hva er din dressingfavoritt? -samletråd
[size=3]Den store brød-lenke-tråden -samletråd
Den store vaffel, pannekake og lappe-oppskriftstråden -samletråd
Smoothie oppskrifter – her kan du dele din favoritt! -samletråd
Juleoppskrifter - samletråd
Nannahs oppskrifter
Gerd’s livsstil, ukeplaner ketolysevennlig mat og linker til Gerds mange gode oppskrifter
MineOppskrifter.no/Lavkarbo
Handleliste for startere
Hva handler lavkarbere på handletur til Sverige?
Nyttig eksterne lavkarbo linker:
Doktor Dahlqvists blogg
Airams matblogg
Fettbra mat – bätter brödlös än rådlös
Kostdoktoren.se
LCHF Norge
KOS
Lena Beatrice
Min lavkarbomat
Ramblings of a carvinore - Pål Jåbekk
espenrostrup: Helse livstil og kosthold
Thomas Geisners blogg
Har du (lavkarbo)blogg
Annet nyttig:
Slankemeny fra dr Fedon Lindberg – Ned i vekt uten stress
Dersom man skulle lure på hva næringsinnholdet i ulike matvarer/ingredienser så kan man slå opp på i Matvareguiden, Næringsinnhold.no eller Protein.no, finner du det ikke der søk på hjemmesidene til produsenten av varen/ingrediensen om det ikke finnes der så kontakt dem.
Ofte stilte mat/ingrediens spørsmål:
CC: Cottage Cheese
CF: Crème fraîche
Fiberhusk: Pulverisert Psylliumfrøskall, fortykningsmiddel, fin til bakverk, brød, knekkebrød fås kjøpt i matvarebutikker, og mye billigere i Sverige.
JBK: Johannesbrødkjernemel, fortykningsmiddel til grøt, jevning av supper og sauser fås på helsekosten.
Mange lurer på om de spiser riktig med tanke på fett, proteiner og kh, på sider som for eksempel Diett.no og Mat på Data kan man legge inn det man spiser i løpet av dagen og få regnet ut hvor mye av hva man spiser. Det har vist seg at mange av disse programmene ofte innholder feil opplysninger vedrørende kh innholdet, så husk og sjekk tallene. Vil også nevne at Homer Simpson har utarbeidet et skjema i Excel og det finner du i denne tråden her: Beregne Energiprosent.
Mange spør om det er nødvendig å veie maten – da spør jeg hvordan kan man vite hvor mye kh man får i seg om man ikke gjør det. Jeg veide alt i begynnelsen og noterte ned kh verdiene for det jeg normalt brukte, etter en stund sitter det i fingrene. Personlig synes jeg veiingen var en viktig del av lavkarbo-læringsprosessen, på samme måte som å lese varedeklarasjonene på samtlige matvarer.
I tillegg til å forbedre kostholdet er det mange som er/blir opptatt av trening, og her finner du trenings-delen av forumet. Vil egentlig oppfordre ALLE og ta en tur innom treningsforumet – med eller uten treningsdress, mye nyttig lesing for alle der inne.
Så har vi ”måneds”-treningsufordrings trådene er man legger inn antatt treningsminutter/økter man ønsker å gjennomføre den måneden og rapporter inn etter fullførte økter. Mange finner denne tråden veldig motiverende, da man har et lite press på seg til å strekke seg etter det oppsatte målet – litt sånn ”riset bak speilet”.
De mest vanlige nybegynner spørsmålene:
Barer: De aller fleste typer barer er ikke egnet på lavkarbo, Atkins barene kan spises, men de bør ikke anses som måltiderstatninger. De innholder mye kunstig søtning som kan trigge søthungeren, noen opplever magebesvær ved inntak av kunstig søtningsmidler. Mange bruker barene som nød proviant og/eller godteri en sjelden gang.
Bivirkninger: Disse gjelder spesielt for de som skal i ketose. Det er ikke unormalt at man føler seg uvel i overgangen til lavkarbo/ketose, det kan vel sies å være kh-abstinenser med følgende hodepine, uvel, kvalme, forstoppelse, diaré... For de aller fleste vil ubehaget gå over i løpet av noen dager mens noen vil kunne ha ubehag i opptil to uker. Omstillingen fra høykarbo til fettforbrenning er en svært krevende prosess for kroppen og det kan derfor ta opp til 4 uker før kroppen komme i optimal fettforbrennings modus.
Fettforbi: Vi har alle blitt indoktrinert med hvor farlig fett er og enkelte har litt problemer med fettinntaket til å begynne med. For mange kan det derfor være lurt å begynne med litt fett og øke på etter hvert. I tillegg så anbefaler jeg sterkt at man leser de fett-linkene man finner i denne tråden.
Forventet vektnedgang:Ikke alle raser ned i vekt – det bare virker sånn, man blir fort blendet av alle suksesshistoriene her inne på forumet.
Her har altfor mange altfor høye forventninger, husk at kroppen ikke er en maskin, det beste er å gå ned 0,5-1 kg pr uke, husk at hode (det mentale) også skal følge med.
Hvor mye og hvor fort man går ned er individuelt og er også avhengig av flere faktorer; hvor mye man skal ned, de som skal ned mye mister ofte mye i begynnelsen; hvor mye vann man har i kroppen da man som oftest mister mye vann i begynnelsen; hvilket kosthold man har før man begynner på lavkarbo; har man drevet med jo-jo slanking tidligere kan også virke inn, etc. Husk at sykdom, medisinering etc kan innvirke på vekttap.
Hjelp jeg går ikke ned/vekta står stille:Ha i minne at kroppen ikke er en maskin, noen ganger vil vekta nødvendigvis stå stille, noen kan endog gå opp noen kilo i forbindelse med mens og/eller eggløsning. …man snakker ikke om platå før vekten har stått helt stille i minst 4 uker. Husk også at kroppen kan trenge opp til 4 uker for å omstille seg til å komme skikkelig i gang i fettforbrennings modus. Har man gått ned mye på kort tid så er det helt normalt at kroppen trenger en ”tenkepause” – mange opplever lite eller ingen nedgang i uke 3-4. Har man nådd et platå så gå igjennom kostholdet ditt nøye og eventuelt sjekk det ut for de mye omtalte partystopperne. Husk også at salt mat binder vann i kroppen, mange som har fått seg en overraskelse dagen etter et spekematsgilde for eksempel.
Idealvekt: Lavkarbo er vektregulerende men hva hode og kroppen mener er idealvekt er ikke alltid i samsvar med hverandre.
Kalorier: På lavkarbo er det kh/fett inntaket som gjelder, kun i ekstremt få tilfeller er man nødt til å sjekke kalorinivået dersom vekten stagnerer.
Ketosestixen: Utslag er utslag, det finnes ikke grader av ketose, mørk farge kan derimot være en indikasjon på at man drikker for lite vann. For mest korrekt resultat skal man ta testen minst to timer etter siste måltid på kvelden. Dette fordi de aller, aller fleste - lavkarbo kosthold eller ikke vil teste positivt på morningen da det er lenge siden man har spist.
Vi opplever at mange blir hekta på bruken av stiksen, men husk at stiksen sier ingen ting om hva som skjer i kroppen din, kun i urinen. Stiksen er ømfintlige og kan fort bli ubrukbare, i tillegg så er det enkelte som opplever manglende utslag i forbindelse ved mens og/eller eggløsning eller etter en hard treningsøkt.
Kos=mat: Mange må også jobbe en del med den mentale biten som henger sammen med kostomleggingen. Mange av oss som har havnet her inne forbinder ordet kos med ordet mat, vel man kan faktisk kose seg uten at mat er involvert men som sakt her har mange ofte en jobb å gjøre. …men mange bruker nok litt tid på å innrømme for seg selv at de faktisk har et mentalt problem i forhold til mat.
Kosttilskudd: Er anbefalt på ketogene dietter, hvilket merker man velger er opp til hver enkelt men vil bare minne om at Ketolyse tablettene er spesielt designet for å optimalisere Ketolyse kuren. Mange tar krom for å hjelpe på søtsuget. I tillegg tar mange magnesium, på kvelden, for å motvirke leggkramper, særlig når man skal sove.
Måltider: Du skal spise når du er sulten, og spise deg passe mett, ikke stappmett om det blir 2 eller 5 måltider pr dag har ingenting betydning. Det er ikke unormalt at man spiser mye i begynnelse, de fleste ender opp med å spise 2-3 måltider pr dag.
Nybegynnerfeil: De aller vanligste nybegynner feilene er at man får i seg for lite fett og drikker for lite vann. …og at man ikke har lest nok og spiser noe man trodde var lovlig. Husk at sukkerfritt ikke alltid er sukkerfritt i lavkarbo forstand.
Partystoppere: Dette er ulike matvarer som har vist seg å være faktorer som kan hindre vektnedgang uten at man helt kan forklare hvorfor og er veldig individuelt. De mest vanlige er bl.a. nøtter, tomater, brød erstatninger, søtningsmidler, meieriprodukter bortsett fra smør. Andre faktorer er smerter, sykdom, medisiner, dårlig søvnkvalitet og sist men ikke minst STRESS. I og med at vektnedgangen går i rykk og napp så anser man at man ikke bør eksperimentere med de ulike partystopperne før vekta har stått stille i minst 4 uker.
Prikker/Rykte: Slik fungerer ryktesystemet
Sukkeralkoholer: Sukkeralkoholer (polyoler) kan trekkes fra totalsummen av kh da sukkeralkoholer ikke tas opp i kroppen på samme måte som sukker/sukkerarter. Når det er sagt så er det mange som får mageknip/diaré av det mest brukte av sukkeralkoholene: Maltitol.
Sukkerarter: Dette er sukker og må derfor regnes med i kh regnskapet.
Sult følelse: Mange opplever at de ”mister” sult følelsen, man må faktisk oppdage hva sult er helt på nytt da man ofte forvekslet blodsukkerfall med sult. …og på lavkarbo får man et veldig stabilt blodsukker.
Søtningsmidler: Sorbitol, xylitol og lignende søtningsmidler skal unngås da de ikke er ”sukkerfrie” i lavkarbo forstand. Splenda, Natreen og Sukrin er noen av de som blir brukt. …men husk at for eksempel aspartam ikke er bra for kroppen og av noen sett på som rein gift. Prøv og hold bruken av søtningsmidler til et minimum da det kan være med på å trigge søtsuget og det er for noen også en partystopper. Mange reagerer med mageknip/diare på maltitol som finnes i mye av de sukkerfrie godteriene.
Søtsug: Det aller beste er om man greier å holde seg unna kunstig søtningsmidler. Det handler ofte om følelser, om unnskyldninger og trøstespising. …og ikke minst at man har brukt/bruker mat som staff og/eller belønning… man MÅ ikke dytte noe i munnen for å kose seg, her har mange en stor jobb å gjøre på det mentale plan, det går an å bryte mønstre men det kan ta litt tid. Erfaringsmessig så er søtbehovet minimalt når man greier å få i seg nok fett i løpet av dagen. …og tro det eller ei, søtsuget forsvinner som oftest relativt fort for de aller, aller fleste. Husk at krom kan være nyttig å ta dersom man sliter med søtsuget.
Ticker: Den greia som viser framgang eller skal vi si nedgang på vekt/BMI, Ticker Factory – en guide
Trening: Det er mange myter ute og går vedrørende lavkarbo og trening, det er fullt mulig å spise lavkarbo og trene på toppidrettsnivå. Anbefaler at dere alle tar dere en tur innom treningsdelen av forumet, mye nyttig informasjon for ALLE – treningsfriker, mosjonister, for de som har kropper som ikke tåler store belastninger og til og med for de som er helt anti-trening.
Stille spørsmål:
Oppfordringen er at man leser boken og i forumet før man begynner å spørre om grunnlegende ting.
Forumreglene
Angående navn på tråder
FAQ – vanlige stilte spørsmål.
Husk å oppgi hvilken lavkarbo retning du følger, dersom du sverger til egenkomponert så må du i alle fall oppgi hvor mange kh du har valg å ligge på hver dag. Dersom du lurer på noe vedrørende menyen din så må du også oppgi hva og hvor mye du spiser i tillegg til lavkarbo retning. Dersom du lurer på hvorfor du ikke går ned i vekt er det viktig at du også får med høyde og vekt, ulike tips for de som skal ned mye kontra de som kun har igjen ønskekiloene.
Svare på spørsmål:
Husk å gi svar i henhold til den lavkarbo retningen som spørsmålsstilleren følger. Svaret kan nemlig være vesentlig forskjellig om den som spør spiser ketogent eller følger Lutz. For all del, ikke svar på noe du overhode ikke har greie på, eller tror du har greie på, det er fortsatt mye feilinformasjon, myter og antagelser ute og går.
Alle tråder som er klistret (de ligger alltid øverst under sine respektive kategorier) bør (MÅ) leses.
Her er noen utvalgte tråder jeg mener ALLE har god nytte av å lese:
Alt du har ønsket å vite om ketose
Er fett og ketose farlig
Hvorfor fettholdig kost øker fettforbrenningen
”Det legger seg i årene”
Minikurs om kolesterol
Et ordentlig svar på hvorfor mye fett er viktig
Derfor må man drikke vann for å forbrenne fett
Magiske kropper, magiske tall
Høyfettkosthold og utholdenhet
Styrketrening og lavkarbo
Alkohol, lavkarbo og ketose
Fakta om utskeielser på lavkarbo
Unngå å bli lurt av søtstoffer
Tips til nybegynnere
Mat! Kos, nødvendighet eller begge deler?
Opplever du stagnasjon i vekttap – sjekk her!
Hvorfor man ofte står stille eller går OPP i vekt på lavkarbo!
Fra tid til annen dukker det opp noen ekstremt anti-lavkarbo mennesker opp her på forumet, det fine med det er at de får svar på tiltale av noen veldig kunnskapsrike forumsmedlemmer. Legg også merke til hvor lite overopphetede diskusjoner vi har her på forumet, det er utrolig hva et stabilt blodsukker har å si.
Lavkarbohydrat-teoriene er manipulasjon
Kjempefine refleksjoner over livet med lavkarbo kosthold:
Ett år med lavkarbo
1 år på Ketolyse/lavkarbo
Et år på Ketolyse og fantastiske resultater
Har lyst til å dele min historie med dere
Vi har alle dårlige dager, selv på lavkarbo, så når stress og/eller motløsheten tar overhånd så er dette obligatorisk lesning:
Dette er IKKE en sjampo reklame!
Tålmodighet og slankestress
Lavkarbo-opptur
100 tips for å lykkes med lavkarbo og vektnedgang
Perspektiv, godt hjulpet av Google image
Den store vitsetråden
Bildetråden!
Bildetråden 30+
Ellers så gjelder Kardemommeloven her på forumet som så mange andre steder:
Man skal ikke plage andre. Man skal være grei og snill. Og for øvrig kan man gjøre hva man vil.
…når blodsukker endelig har stabilisert seg etter noen dager på lavkarbo så pleier ikke å være noe problem!
…og da er det vel bare å ønske alle lykke til!