Lavkarbo.no :: Karbojunkie

Lavkarbo.no :: Karbojunkie (http://forum.lavkarbo.no/index.php)
-   Spørsmål om matvarer og oppskrifter (http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=128)
-   -   Delfia-fett, ok eller ikke? (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=49754)

Peppa Gris 08-12-11 14:50

Delfia-fett, ok eller ikke?
 
I mangel på cocosa kjøpte jeg en pakke Delfia-fett. Det er jo kokosfett det og, men hva er ulempene siden alle vil ha cocosa i stedet?

Gerd 08-12-11 14:55

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
jeg bruker delfiafett i bakingen :)

Peppa Gris 08-12-11 14:57

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Hva er forskjellen på delfia og cocosa? Var til baking jeg og brukte delfia. Smaker det samme hvertfall.

Gerd 08-12-11 15:00

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Jeg, personlig, bruker ikke cocosa.
Og syns det blir for dyrt å kjøpe inn for å bake....

langaard 08-12-11 15:05

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Mener og ha lest at delfiafett er et restprodukt og at det er varmebehandlet:confused:

Gerd 08-12-11 15:08

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Mener Fedon Lindberg "friskmeldte" delfiafett på tv for litt siden. (ikke skyt meg om jeg tar feil....)

men når det gjelder produkt jeg bruker 100g av i året så ser jeg ingen fare med det....

LineJM 08-12-11 15:17

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Det er i følge produsenten herdet kokosfett. Er ikke helt sikker på hva herdet egentlig innebærer.

smgj 08-12-11 15:39

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av LineJM (Innlegg 1263778)
Det er i følge produsenten herdet kokosfett. Er ikke helt sikker på hva herdet egentlig innebærer.

http://snl.no/.sml_artikkel/herdet_fett

Sitat:

herdet fett, dannes når umettede fettsyrer omdannes til mettede fettsyrer. Denne dannelsen kan skje ved en industriell prosess som kalles herding. Den samme herdingsprosessen skjer naturlig i vommen til drøvtyggere under fordøyelsesprosessen. I industrien benyttes plante- og fiskeoljer til herding. Hydrogen tilføres under høyt trykk og ved høy temperatur i nærvær av en katalysator. Ved herding kan flytende olje overføres til fastere fett, f.eks. margarin. Ved fullherding omdannes alle umettede fettsyrer til mettede fettsyrer. Ved delvis herding, som tidligere var benyttet i forbindelse med margarinproduksjon, vil endel av de umettede fettsyrene omdannes til transfettsyrer. Fordi disse fettsyrene har vist seg å ha ugunstige effekter på blodfettstoffene er denne prosessen nå forlatt i Norge.

herdet fett. (2011-12-08) I Store norske leksikon. Hentet fra http://snl.no/.sml_artikkel/herdet_fett
Leste et sted (husker ikke hvor) av man ved herding får stearinsyre. Det synes jeg er ironisk. At man skal spise mettet fett som stearin i form av margarin for å unngå mettet fett i smør... (Er ikke sikker på om konklusjonen min er riktig, her altså!!!)

LineJM 08-12-11 15:41

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Takk skal du ha smgj :)

smgj 08-12-11 15:50

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Det jeg tenker på er vel at kokosfett i stor grad er naturlig herdet?
http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil#Hydrogenation
Sitat:

Hydrogenation
RBD coconut oil can be processed further into partially or fully hydrogenated oil to increase its melting point. Since virgin and RBD coconut oils melt at 76 °F (24 °C), foods containing coconut oil tend to melt in warm climates. A higher melting point is desirable in these warm climates, so the oil is hydrogenated. The melting point of hydrogenated coconut oil is 97–104 °F (36–40 °C).
In the process of hydrogenation, unsaturated fats (monounsaturated and polyunsaturated fatty acids) are combined with hydrogen in a catalytic process to make them more saturated. Coconut oil contains only 6% monounsaturated and 2% polyunsaturated fatty acids. In this process, some of these are transformed into trans fatty acids.
If hydrogenation is taken to completion (i.e., the oil is "fully hydrogenated"), there are no trans fats remaining. There are no "natural" cis fats, either. Only partial hydrogenation produces trans fats.
Jo, det er lite enumettet og flerumettet fett i kokosoljer - så hydrogeneringen påvirker bare en mindre grad av kokosfettet iallfall. Ca 8% om jeg leser wikipedia riktig. Resten er jo mettet fra før.

Kanskje til og med herdet delfia ikke er så ille? :confused: Hadde jo vært fint om så er tilfelle.

Peppa Gris 08-12-11 15:51

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Høres ikke såå ille ut, så i de små mengdene jeg bruker av det erklærer jeg det for greit :) Takk for svar!

Zincite 08-12-11 16:10

Sv: Delfia-fett, ok eller ikke?
 
Vet ikke om jeg kommer og ødelegger her :o
Jeg har lurt på og lest litt forskjellig om dette, og tror ikke at litt delfiafett er noe farlig. Selv ville jeg ikke brukt det ofte, men vet ikke hvordan det fremstilles. Leste dette hos Gunnar Lindgren (hans siste nyhetsbrev - miiljögift o kokosolja mm):

Sitat:

Odling av kokospalm är ofta förenad med användning av kraftiga bekämpningsmedel.
Välj ekologiska produkter!
Kokosfett från vissa varumärken har visat sig vara både raffinerat (borttagna vitaminer, lukt och smak, näringsämnen m m) samt härdat. Då har fettet behandlats med nickelspån i en härdningsreaktor och är mer ett tekniskt smörjfett än ett livsmedel. Man har överfört omättade fetter till mättade och sannolikt en liten del transfetter. Välj inte kemiskt processat kokosfett!



Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 21:44.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no