Sv: Min bmi 19,5!
Opprinnelig lagt inn av Hund, her.
Å erstatte litt av fettet med proteiner ser jeg da ingenting galt med. Sier du at man aldri må gå mindre enn 75%? Da vil jeg gjerne se dokumentasjon på det, for det er noe jeg aldri har kommet over i de bøkene jeg har lest.
Din anbefaling var 50-50. Om man spiser LITT mindre fett enn 75% er ikke så farlig, men spiser man veldig lite karbohydrater, er et høyt fettinntak alfa og omega, noe jeg forklarer i innlegget mitt. Det står i tillegg i ketolyseboka og skaldemans og atkins hvorfor et høyt fettinntak er viktig med så lavt kh-inntak.
Sitat:
Jeg forstår ikke hva det har å gjøre med noe som helst. Skal jeg gå rundt å si at folk SKAL spise sånn som jeg gjør? Beklager, men der er jeg uenig. Det som passer for en person passer ikke nødvendigvis for en annen. Jeg har da heller ikke problemer med å få i meg nok fett.
Nei du skal ikke si at folk skal spise slik du gjør. Men du følger anbefalt fordeling av næringsstoffer - så hvorfor du da mener det er rett og anbefale 50-50 forstår jeg ikke. Skal man spise mye mindre fett - MÅ man øke på med karbohdyrater, det er jo hele essensen i et lavkarbokosthold. 50-50 fordeling ligner på PSMF som er en vektreduksjontriggende metode som noen her inne bruker over svært kort periode (5-7 dager) for å booste vektnedgang etter lengre tids stagnasjon.
Sitat:
Jeg aner ikke hvor mange kalorier TS spiser, men hun/han sier de blir dårlige av mye fett. Mener du det er å foretrekke at de spyr det opp i stedet for å spise litt mindre kalorier i en periode?
Du trenger ikke bli usaklig, det er selvfølgelig ingen vits og spise så mye fett at man spyr. Da er det heller et poeng og finne en balanse i næringsfordelingen som er mer riktig lavkarbomessig. Jo mindre fett jo mer karbohydrater. Det kan hende at for TS så vil det være mer optimalt og øke på med kh og minke på med fett. Samtidig vet de aller fleste at man kan venne seg på et høyt fettinntak over tid.
Sitat:
Nå snakker du vel strengt tatt om en langtidsperiode, om så? Les hva jeg sa igjen, og les hva TS sa. Jeg synes ikke det virker som et uforsvarlig råd, men heller en måte å trene seg opp til å spise mer fett. Men har du dokumentasjon på det motsatte så tar jeg full selvkritikk på den.
Ser ikke at du bare gir denne anbefalingen over kortere periode, du sier bare at hun kan "øke over tid".
Sitat:
Takk, jeg har allerede lest den + flere bøker, og har aldri kommet over noe lignende med det du hevder her. Ble nærmest litt satt ut, for å være ærlig.
Beklager at du føler deg satt ut, jeg er mer interessert i å advare mot råd som ikke er helsemessig begrunnet enn å la være og "sette deg ut". Jeg skal gi deg kilder til mine påstander, det hadde jo vært fint om du hadde gjort det samme - siden din påstand var begrunnet i "om jeg ikke tar feil"... noe som i mitt hode betyr at du ikke er 100% sikker på at det du sier er riktig...
Hva Pål Jåbekk sier om hvorfor høyt fettinntak er viktig på ketogene kosthold. (Pål Jåbekk har en egen blogg som omfatter både lavkarbokosthold og trening.)
Sitat:
"Mange lurer på hvorfor man skal spise så mye fett på ketogene eller lav-karbohydrat dietter. Det finnes flere gode grunner til ikke å ha et for lavt fettinntak. Det viktigste er at når karbohydrater blir redusert i kosten så vil fett være den viktigste kilden til energi for kroppen vår. Karbohydrater og fett er normalt sett den energien som er enklest å bruke. Når karbohydrater blir kuttet ned på står man igjen med proteiner og fett. Proteiner egner seg dårlig til bruk som energi. Derfor blir fett kroppens hovedenergikilde. Selv om man har mye fett lagret på kroppen så er ikke alltid frigjøringen fra fettvevet stor nok til å støtte kroppens behov for energi. Den ekstra energien som trengs må da hentes fra maten. Og denne energien bør helst komme fra fett.
Vilhjalmur Stefansson beskrev en tilstand inuittene opplevde som ble kalt ”rabbit malaise” eller ”kanin sykdom”. Dette problemet oppstod tidlig på våren når tynne kaniner var den mest tilgjenglige matkilden, og inuittene ble fristet til å spise mye proteiner til fordel for vanskeligere tilgjengelig mat med fett. Symptomene som kunne oppstå innen en uke inkluderte hodepine og svakhet/utmattethet. Disse symptomene er i følge Stephen Phinney ikke uvanlige hos mennesker som går på lav-karbohydrat høy-protein dietter.
Hvis vi går ut i fra at produksjonen av ketonlegemer er en positiv tilpassning så vil et svært høyt protieininntak kunne være negativt, da ketogenesen (produksjonen av ketonlegemer fra fett) blir satt ned. Enkelte celler i kroppen er avhengig av glukose som energi. Derfor lager leveren glukose fra glyserol (fra triglyserider), aminosyrer (proteiner) eller melkesyre (laktat) i en prosess som kalles glukoneogenesen. Når inntaket av protein øker, så øker også omdanningen av aminosyrer til glukose, mens omdanningen av glyserol til glukose ser ut til å ha en mer fast rate.
Det viktigste ser ut til å være at fettinntaket er stort nok til å dekke kroppens energibehov (siden proteiner ikke egner seg spesielt godt til dette). Hvorvidt et enda høyere fettinntak gir bedre effekter i forhold til vektnedgang eller energinivå er usikkert, og det er ikke gjort noen studier på dette enda.
Jeg har tatt utgangspunkt i at TS sier hun spiser ca 30 g kh hver dag, noe som anses som et ketogent kosthold.
|