Fett gir raskere energi enn glukose
Leste følgende i kostdoktorn:
Glukose som spaltes uten oksygen (anaroebt) gjøres utenfor mitokondriene, og krever kun to enzymreaksjoner. Dette kan kun gjøres over kort tid, da det danner melkesyre, en gift som virker lammende på muskler og organer.
Da glukose spaltes med oksygen (aerobt), inne i mitokondrier,behøves fjorten enzymreaksjoner for å lage 38 ATP molekyler. Den første lager kun 2.
Fett MÅ spaltes inne i mitokondriene og lager 42 molekyler, og trenger fem enzymreaksjoner, altså langt færre enn glukosen, og det er derfor trolig at fett gir raskere energi enn glukose. Så hvorfor denne "oppkarbingen" av alle som trener? Feil informasjon, på grunn av fettskrekk.
Fett gir altså mer ekspolsivitet og utholdenhet.
Fettspalting avgir ikke melkesyre, men vann og co2. Dette er på grunn av hvordan fettmolekylet er bygd opp av. Fett MÅ ha mitokondrier for å spaltes. Glukose MÅ ikke ha det. Vi har mitokondrier, som øker i mengde og størrelse da vi luker ut karbo og øker fett. Dette skjer ikke på karbomat. Jeg konkluderer med dette, og ifølge egne erfaringer: Fett gir mye mer, raskere og effektivere energi enn fett. Historier om indianere som holdt følge med bøffeler i 7 timer er kanskje ikke usanne? Disse indianerne hadde en diett bestående av fett og kjøtt, og dessuten ingen E 621, E 320, E... osv.
|