Søk i lavkarbosidene: |
Tilpasset søk
|
|
Annen mat Her kan dere poste alt det som ikke passer under de andre kategoriene. Feks. lavkarbosauser, dressinger, og gode erstatninger for ting en savner når en spiser lavkarbomat. |
Del denne siden: |
|
Trådverktøy |
02-10-10, 20:42 | #1 |
Medlem
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Trondheim
Alder: 74
Innlegg: 179
|
Surkål, gjæret kål, syrnet kål. Noen som har prøvd?Fant ikke omtale av gjæret kål her inne, så jeg prøver på å beskrive for å dele med andre. Det er altså hodekål som er gjæret på naturlig måte med kålens egne bakterier (melkesyrebakterier) og bare tilsatt litt salt. Samme framgangsmåte kan brukes på andre grønnsaker også, men kål er enklest å få til vellykket.
Jeg innestår ikke for det som står over, har ikke undersøkt nærmere. Heftet jeg har er jo gammelt, men jeg regner med at gjæret kål er sunt, åkke som. Den som vil kan jo undersøke ved hjelp av nettet. Kjørel og kar Det vanskeligste med gjæring av grønnsaker er karene som skal brukes. Det må være en mulighet for å gjøre gjæringen anaerob (uten oksygen, dvs luft). Dette kan være vanskelig å få til uten spesiallagede kar. Jeg kjøpte for en lang rekke år siden fra Sverige (bestilte hos Höganæs) ei kjæramikk-krukke til formålet. Den er rund med rette kanter, er 30 cm høg og 20 cm i diameter. Det spesielle er ei renne på toppen, som det skal være vann i. Når man legger lokket på med kanten på lokket oppi vannrenna, blir det tett så det ikke slipper luft ned, men gass slipper ut ved at lokket løfter seg litt så gassen bobler gjennom vannet. Denne vannlåsen kan ordnes på andre måter, men det gidder jeg ikke beskrive her og nå. Innlegging av kålen Kålen strimles og legges lagvis i gjæringskaret, med litt salt og krydder, gjerne sammen med f.eks epler eller løk. For hver 2 cm høyde med kål stampes det hele slik at safta kommer fram. Når alt er lagt ned legges noe tungt på toppen. Til det spesiallagede gjæringskaret jeg har følger det med to halvsirkeformede steiner som dekker halvdelen av overflaten hver. Det tømmes til slutt på kokt, avkjølt vann på toppen. Så skal det stå i 20-22 grader i to dager. Deretter skal det stå i 2-3 uker i 15-16 grader. Så kan den spises. Må ikke løfte på lokket etter at kålen er lagt inn før den er ferdig. Den nest vanskeligste biten (når man først har skaffet seg et gjæringskar) er å få til passe temperatur. Men har man et rom med termostatstyrt varme går det greit, så lenge det er så kaldt i været at man kan regulere så det ikke blir for varmt. Best å gjøre utpå høsten, med andre ord (om man ikke har kald kjeller hvor tempen kan reguleres). Spenning Hver gang jeg har gjæret kål har jeg vært fryktelig spent på om gjæringen kommer riktig i gang. Hvis ikke råtner det. I går morges satt jeg ved karet og lyttet i 10 minutter, til jeg hørte et blopp og så lokket rugget på seg. Da visste jeg at det var kommet i gang. Krukka kunne da etter to døgn flyttes til et rom med 15 grader. Kimchee Nylig så jeg et svensk program på TV med en som viste en asiatisk metode for gjæring av grønnsaker. Den het kimchee eller kim chee. Dette er en enklere måte som kan gjøres på store glasskrukker med tett lokk (tror jeg). Søkte opp på nettet og det fins mengder av oppskrifter og videoer som viser framgangsmåte. Jeg har ikke gått nærmere inn på det, men har tenkt å utforske senere. Kanskje moen her som har prøvd? Jeg har ikke her forklart alt i detalj, men er noen interessert kan jeg gi noe mer informasjon. Ellers fins det sikkert informasjon på nettet også om den metoden som jeg har brukt. Dette er den europeiske metoden. Jeg har ikke hørt om at dette ble gjort i Norge, men i Sverige og Tyskland er det altså tradisjon, sikkert i flere land. Jeg har ikke sett etter på nettet selv, for jeg har hatt suksess hver gang ved å følge mitt lille svenske hefte. Andre som har erfaringer med dette? |
Min kostholdsfilosofi: Egenkomponert, på en måte |
03-10-10, 09:42 | #2 |
Seniormedlem
Medlem siden: Sep 2008
Innlegg: 1.762
|
Sv: Surkål, gjæret kål, syrnet kål. Noen som har prøvd?Har prøvd men det smakte pyton så jeg tror den ble villgjæret
__________________
Paleolitisk lav Oksalat kosthold |
Min kostholdsfilosofi: eat real food - paleo |
27-10-10, 23:01 | #3 |
Medlem
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Trondheim
Alder: 74
Innlegg: 179
|
Sv: Surkål, gjæret kål, syrnet kål. Noen som har prøvd?Kålen er nå ferdig gjæret, etter tre-fire uker. Frisk lukt og helt korrekt gjæret. Litt syrlig smak som man kanskje må venne seg på, men veldig god når den inngår i en vanlig salat. Jeg bruker gjerne litt eple til, som balanserer med søtt mot det sure. |
Min kostholdsfilosofi: Egenkomponert, på en måte |
02-02-11, 09:36 | #4 |
Nytt Medlem
Medlem siden: Feb 2011
Innlegg: 1
|
Sv: Surkål, gjæret kål, syrnet kål. Noen som har prøvd?Jeg kjenner meget god til (ekte) surkål fra mitt hjemmland NL, vi spisser det med potetstappe der surkål stappes rå inn rett før man skal spisse, former det som en "vulkan" med passe "karater" so fylles med stekt flesk eller sjy av kjøttkaker og selve kjøttkare vedsiden, røkt pølse er også vanlig med smeltet smør i vulkanen. |
Min kostholdsfilosofi: vanlig kost |
02-02-11, 22:27 | #5 |
Medlem
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Trondheim
Alder: 74
Innlegg: 179
|
Sv: Surkål, gjæret kål, syrnet kål. Noen som har prøvd?Artig! Må prøve det neste gang jeg setter surkål. |
Min kostholdsfilosofi: Egenkomponert, på en måte |
Emneord |
gjæret kål, gjæring, kål, sauerkraut, surkål |
Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester) | |
|
|
Lignende tråder | ||||
Tråd | Trådstarter | Forum | Svar | Siste innlegg |
Amaranth: noen som har prøvd? | jeef-micro | Spørsmål og svar | 7 | 18-12-13 07:33 |
Vanlig gjæret brød 5 karb pr. skive i brødbakemaskin | Biggie Small | Bakst | 34 | 02-09-10 18:00 |
Noen som har prøvd? | sara | Spørsmål og svar | 21 | 02-10-09 11:53 |
Noen her som har prøvd 5-htp ...? | Borealis | Kosttilskudd | 22 | 22-03-07 19:46 |
Kokosyogurt / syrnet kokosmelk | Mum 4 2 | Smoothies / drikke | 19 | 10-01-07 19:30 |