Søk i lavkarbosidene:
Tilpasset søk
Gå tilbake   Lavkarbo.no :: Karbojunkie > Oppskrifter, bøker og andre tema > Oppskrifter > Spørsmål om matvarer og oppskrifter

Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Spørsmål om matvarer og oppskrifter Her kan du stille og finne svar på spørsmål om matvarer, produkter og oppskrifter.

Del denne siden:

Svar
 
Trådverktøy
Gammel 02-11-11, 13:42   #1
lillekri
Medlem
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 107
lillekri er ny på veien

Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Igår hørte jeg på et foredrag om karbo og mental helse. Ekstremt mye info på kort tid, men ellers meget bra! http://vimeo.com/27961539

På slutten av foredraget ble det nevnt noe som jeg husker fra lesing om anti-aldring; proteininntak bør begrenses til akkurat å dekke kroppens behov! Resten av kalorier fra fett.

Men hvordan i huleste kan jeg komme opp i 80-90% fett?? Selv om jeg elsker smør-smaken, er det grenser for hvor mye smør jeg orker å ete alene eller ved siden av annen mat.

Eneste fettet jeg aldri får nok av er det som sitter på spekeskinke.. men er alt for lite av det, selv om jeg leter fra de feiteste skinkene når jeg handler.

Derfor har jeg lyst å begynne med rå bacon! Eneste bekymring i den forbindelse er den dødelige parasitten Trikiner. Men alt jeg leser tyder på at sjansen i praksis er lik null, så da kjører jeg på...

Vurderer å skjære strimler og tørke på 50 grader i stekeovn, for å få rett konsistens a-la spekeskinke/beef jerky. Kanskje pensle med litt chili-saus.. mmm!!

Kommentarer/ideer/erfaringer?


Research:

"Innenlandssmittet trikinose hos menneske har ikke vært rapportert i Norge siden 1980."
"Trikiner finnes sporadisk hos husdyr i Norge og ble sist påvist i to svinebesetninger slaktet i Tønsberg i 1994. Dette var første påvisningen hos svin siden 1981."
-http://www.vetinst.no/Faktabank/Alle-faktaark/Trikinose

Rå-bacon diskusjon fra 09.
-http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=23114

Trikin-fakta fra diy-spekemat-side:
-http://www.wedlinydomowe.com/sausage-making/meat-safety/trichinae

lillekri er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Paelo'ish lavkarbo Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 14:15   #2
BenteR
Seniormedlem
 
BenteR sin avatar
 
Medlem siden: Mar 2011
Hvor: 770 meter over havet
Innlegg: 4.055
BenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Har enda ikke hatt hverken lyst eller trang til å spise rått bacon.
Sunne fettkilder er nøtter, frø, fet fisk, olje, kokos, etc. Rått bacon er vel ikke akkurat det sunneste fettet......

Proteinbehovet vårt ligger vel på 20-25 % og karber på minimum 5 %, så jeg skjønner ikke helt regnestykket ditt....

__________________
En reise på 1000 mil begynner med 1 skritt.
BenteR er avlogget   Min kostholdsfilosofi: diabetiker, max 5 karbo pr.måltid Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 14:33   #3
shailene
Seniormedlem
 
shailene sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2011
Hvor: Oslo
Innlegg: 983
shailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snill

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Hva med å spise mer nøtter? Macadamia nøtter f.eks. inneholder ca 80 gram fett per 100 gram.

shailene er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 14:43   #4
FrkMarge
Seniormedlem
 
FrkMarge sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 920
FrkMarge er et fyrlysFrkMarge er et fyrlysFrkMarge er et fyrlysFrkMarge er et fyrlysFrkMarge er et fyrlysFrkMarge er et fyrlys

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

I et gram fett er det 9 kcal.
I et gram protein eller KH er det 4 kcal.
I tillegg er det ikke like mange gram protein som det er anntall gram kjøtt... Det samme gjelder fett og KH i de fleste tilfeller.
Du behøver altså å spise omtrent halvparten av mengden fett, som protein for å få i deg like mange kcal.
Om du spiser en god middag med 2-300g fisk eller kjøtt, riktige grønnsaker til og en god fet saus på er du langt på veg.
Kutt ut brød og spis heller en omelett (gjerne med bacon om du vil), men stekt i smør og helt med litt fløte pisket i eggene.
Brok olje som dressing på salaten, rømme som dip, pass på at du bruker helfete meierprodukter, ha fløte i kaffen (eventuellt sammen med cocosa).
Og til slutt. Gå inn på Diett.no og legg inn maten din der. Kakediagrammet gir en veldig fin oversikt over hvordan du ligger an. Så kan du justere etterhvert

Det fnnes en nybegynnertråd her inne et sted også, forhåpentligvis lett tilgjengelig. (LCHF på 3 min tror jeg den heter)
Print den ut og heng på kjøleskapet. Det var det første jeg gjorde i allefall når jeg startet på lavkarbo.

Lykke til med en forhåpentligvis ny livsstil

__________________



FrkMarge er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketolyse/LCHF Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 14:58   #5
Peppa Gris
Seniormedlem
 
Peppa Gris sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2011
Innlegg: 1.140
Peppa Gris er veldig godt liktPeppa Gris er veldig godt liktPeppa Gris er veldig godt liktPeppa Gris er veldig godt liktPeppa Gris er veldig godt liktPeppa Gris er veldig godt liktPeppa Gris er veldig godt liktPeppa Gris er veldig godt likt

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Hiv innpå en eller to skjeer cocosa så har du det du trenger av fett.

__________________
Min journal
Peppa Gris er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Mindre karbohydrater, mer trening! Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 15:07   #6
lillekri
Medlem
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 107
lillekri er ny på veien

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Heisann - takker for svar
@BenteR: Både protein-behov og hva som er sunnest fett er vel ekstremt omdiskutert.. hvis du går inn på de ulike diettene tviler jeg på at mange er 100% enig. (Så foreslår vi tar de diskusjonene en annen gang.)
@shailene: Liker ideen. Pistasj har vel også rikelig med fett.. Men koster ikke macademia ca 500kr/kg??
@FrkMagre: Takk for intressante råd

Hoen som har erfaring med rå bacon, daaa?


Sist redigert av lillekri : 02-11-11 kl 15:26.
lillekri er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Paelo'ish lavkarbo Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 15:13   #7
BenteR
Seniormedlem
 
BenteR sin avatar
 
Medlem siden: Mar 2011
Hvor: 770 meter over havet
Innlegg: 4.055
BenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastiskBenteR er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Helt i orden, men jeg tror fremdeles ingen dietter anbefaler salt og røkt bacon som sunn kilde til fett........

__________________
En reise på 1000 mil begynner med 1 skritt.
BenteR er avlogget   Min kostholdsfilosofi: diabetiker, max 5 karbo pr.måltid Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 15:34   #8
shailene
Seniormedlem
 
shailene sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2011
Hvor: Oslo
Innlegg: 983
shailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snill

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Røkt bacon inneholder forresten mye nitrosamin, som er kreftfremkallende. Så ville heller gått for ubehandlet kjøtt, kanskje det finnes en mer "naturlig" type bacon hvis du insisterer på å spise mye av det..?

Pistasj inneholder dessverre ganske mye karbohydrater. Samme med peanøtter og cashewnøtter. Pekan nøtter og valnøtter kan man spise en god del av da, hvis du syns macadamia er for dyrt.

shailene er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 16:10   #9
lillekri
Medlem
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 107
lillekri er ny på veien

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av shailene, her.

Pistasj inneholder dessverre ganske mye karbohydrater. Samme med peanøtter og cashewnøtter. Pekan nøtter og valnøtter kan man spise en god del av da, hvis du syns macadamia er for dyrt.

Nei nei pistasj inneholder ikke mye karbo. De norske pakkene er feil-merket! Jeg har vært i kontakt med nøttefabrikken for å få de til å korrigere merkingen sin, og de bekreftet feilen og unskyldte seg med at de bare kopierte det produsenten sendte. (Jeg har kjørt store mengder pistasj uten problemer med ketosen, så det var derfor jeg undersøkte saken nærmere.)

Du har forøvrig helt rett ang. cashew og peanut! Cashew er ok i små mengder, mens peanut bør unngåes ifølge Dr. Rosedale.

lillekri er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Paelo'ish lavkarbo Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 16:42   #10
shailene
Seniormedlem
 
shailene sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2011
Hvor: Oslo
Innlegg: 983
shailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snill

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Åja, jeg pleier å sjekke sånt på nettet. Men kommer kanskje an på hva man definerer som "mye"

Slenger inn en liste jeg laget meg over karboinnhold i nøtter, hvis den kan være til nytte

Per 100 gram:
Cashew - 30 g
Pistasj - 18 g
Peanøtter - 8 g
Macadamia - 5 g
Paranøtter - 4 g
Pekannøtter - 4 g
Valnøtter - 3 g

shailene er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 16:53   #11
Zincite
Seniormedlem
 
Zincite sin avatar
 
Medlem siden: Jan 2008
Innlegg: 1.098
Zincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastiskZincite er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Hvis du er villig til å skjære opp selv, så er det ofte en del mer fett på pæreskinker eller spekeskinker du kjøper hele stykker av - siden du liker det fettet. Og jo billigere skinker jo mere fett ofte.
Jeg spiste rått bacon som barn de gangene jeg klarte å snike meg til det. Godt er det i alle fall om det ikke er så sunt.

Zincite er avlogget   Min kostholdsfilosofi: litt egenkomponert Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 16:56   #12
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Nå ble jeg litt spent, hva mener du er er den riktige mengden karbohydrater i pistasj, da? *Liker pistasj*

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 17:47   #13
Bønna200
Seniormedlem
 
Bønna200 sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Akershus
Alder: 48
Innlegg: 8.394
Bønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Photobscura, her.

Nå ble jeg litt spent, hva mener du er er den riktige mengden karbohydrater i pistasj, da? *Liker pistasj*

Har søkt litt på nettet om det sjøl, for jeg liker også pistasje
Men det er oppgitt veldig forskjellig fra sted til sted. Ett sted sto det bl.a 8,2 g og et annet 16,1. Og det er jo en forskjell, kan man si...

Bønna200 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Veganer. Ren mat og matglede. Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 17:49   #14
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Bønna200, her.

Har søkt litt på nettet om det sjøl, for jeg liker også pistasje
Men det er oppgitt veldig forskjellig fra sted til sted. Ett sted sto det bl.a 8,2 g og et annet 16,1. Og det er jo en forskjell, kan man si...

Ja, virkelig. Det er ikke så innmari farlig, for vil jeg ha pistasje, så spiser jeg det jo. Ikke verste måten å eventuelt falle ut av ketose på!
Men jeg har inntrykk av at det generelt er en del feilmerking av nøtter, frø, belgefrukt o.l. ute og går.

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 18:38   #15
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Photobscura, her.

Ja, virkelig. Det er ikke så innmari farlig, for vil jeg ha pistasje, så spiser jeg det jo. Ikke verste måten å eventuelt falle ut av ketose på!
Men jeg har inntrykk av at det generelt er en del feilmerking av nøtter, frø, belgefrukt o.l. ute og går.

Eller kan det hende at det faktisk varierer? Med sort eller voksested? (Altså det er sikkert ulike varianter av pistasjnøtter også på samme måte som det er ulike sorter jordbær eller epler eller ... )

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 18:40   #16
Bønna200
Seniormedlem
 
Bønna200 sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Akershus
Alder: 48
Innlegg: 8.394
Bønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av smgj, her.

Eller kan det hende at det faktisk varierer? Med sort eller voksested? (Altså det er sikkert ulike varianter av pistasjnøtter også på samme måte som det er ulike sorter jordbær eller epler eller ... )

Der tror jeg du har et poeng

Bønna200 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Veganer. Ren mat og matglede. Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 18:57   #17
shailene
Seniormedlem
 
shailene sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2011
Hvor: Oslo
Innlegg: 983
shailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snill

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Bønna200, her.

Har søkt litt på nettet om det sjøl, for jeg liker også pistasje
Men det er oppgitt veldig forskjellig fra sted til sted. Ett sted sto det bl.a 8,2 g og et annet 16,1. Og det er jo en forskjell, kan man si...

Kan det være at enkelte skriver det totale karbohydratinnholdet, uten å trekke fra kostfiber..? Var jo "litt" forskjell mellom 16 og 8 gram. Sånn i tillegg til naturlige variasjoner i næringsinnhold, mener jeg.

shailene er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 18:58   #18
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Bønna200, her.

Der tror jeg du har et poeng

Det tror jammen jeg også, fint noen tar seg bryet å tenke den ekstra meteren.

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 19:00   #19
Alynna
Seniormedlem
 
Alynna sin avatar
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sandvika
Innlegg: 524
Alynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt likt

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Er nok feilmerking. Fikk bekreftet dette på mail ang. kokos fra ICA f.eks. Jeg har tenkt tanken om forskjell fra sort til sort, men ICA innrømmet at de hadde gjort en feil. Mye forskjellig merking med frø, bønner, nøtter som du sier ja, verre enn det meste annet.

De sjekker ikke klimaforhold og jordsmonn og sort på hver enkelt lille plantasje, eller kjører tester for hver bonde....

En plante har heller ikke såå mye variasjoner at en sort plutselig inneholder det dobbelte med karber.


Sist redigert av Alynna : 02-11-11 kl 19:09.
Alynna er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Mest smak igjen for hver karbohydrat :) Ketolyse om jeg ønsker å gå ned i vekt. Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 19:02   #20
Bønna200
Seniormedlem
 
Bønna200 sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Akershus
Alder: 48
Innlegg: 8.394
Bønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Photobscura, her.

Det tror jammen jeg også, fint noen tar seg bryet å tenke den ekstra meteren.

Er ikke alltid like enkelt å bruke huet...

Bønna200 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Veganer. Ren mat og matglede. Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 19:17   #21
Alynna
Seniormedlem
 
Alynna sin avatar
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sandvika
Innlegg: 524
Alynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt likt

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Tilbake til dette med bacon, skinke osv... er det noen som vet hva som skjer med evt. trikiner o.l. ved speking/tørking? Nå er vel ikke akkurat bacon spesielt langtidsspeket, men jeg drev og tenkte på å lage spekeskinke på loftet....

Det har jo blitt laget spekemat her i lang tid, uten at våre forfedre tenkte på trikiner ved speking/røyking?

Forresten leste jeg en artikkel (for en god stund siden) om at i godt modne skinker så er fettet mye sunnere enn i ferskt svinekjøtt, fordi det er brutt ned på noe vis. Ikke vet jeg, da... det kan godt være slik at den artikkelforfatteren hadde et bestemt syn på hvilke fettyper som er bra og dårlige.

Alynna er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Mest smak igjen for hver karbohydrat :) Ketolyse om jeg ønsker å gå ned i vekt. Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 19:38   #22
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Bønna200, her.

Er ikke alltid like enkelt å bruke huet...

Word!

Jeg vet ærlig talt ikke! Men jeg prøver å finne ut!
Jeg har spist en mengde med røkt, spekt og tørket mat opp igjennom. Faren min røker fisk selv, og speker og tørker elg- og reinkjøtt bl.a., så det har faktisk vært fast innslag, f.eks. til grøt og som snacks, og noe jeg har spist ofte i min ellers Toro-befengte oppvekst.
Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har hørt om trikiner, før nå, og har det ikke vært et tilfelle av det siden åttitallet, så tror jeg at jeg ville følt meg ganske trygg (men jeg er muligens matnaivist, særlig i tro på at f.eks "bacon" tilført røkearoma holder seg like lenge i kjøleskapet som bacon som faktisk er røkt. Jeg burde per nå ha en mage av stål).
Dette med f.eks. speking var jo i hin tid en konserveringsmetode, og gjort sånn at kjøttet ikke skulle bli dårlig på en tid man ikke hadde mulighet til å fryse det.
Men angående trikiner, av hva jeg leser så er det visst vanligst når kjøttet ikke er godt nok tilberedt, og faktisk så er den vanligste måten griser blir smittet på å spise rotter som bærer smitten ..! Med den type dyrehold vi har i dag, så høres det ganske lite risikabelt ut.
Spekemat tilberedes i en periode på 10-12 dager eller mer, og mesteparten av denne tiden er det i salt under lokk. Mulig jeg er naiv, for jeg har heller ikke funnet noen info om hvor lenge trikiner kan leve i dødt vev, men det høres jo ganske sikkert ut!

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 19:44   #23
Carisma
Seniormedlem
 
Carisma sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2004
Hvor: Harestua
Alder: 48
Innlegg: 16.055
Carisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Alynna, her.

Tilbake til dette med bacon, skinke osv... er det noen som vet hva som skjer med evt. trikiner o.l. ved speking/tørking? Nå er vel ikke akkurat bacon spesielt langtidsspeket, men jeg drev og tenkte på å lage spekeskinke på loftet....

Det har jo blitt laget spekemat her i lang tid, uten at våre forfedre tenkte på trikiner ved speking/røyking?

Forresten leste jeg en artikkel (for en god stund siden) om at i godt modne skinker så er fettet mye sunnere enn i ferskt svinekjøtt, fordi det er brutt ned på noe vis. Ikke vet jeg, da... det kan godt være slik at den artikkelforfatteren hadde et bestemt syn på hvilke fettyper som er bra og dårlige.

Det skal ikke være trikiner i norsk svin. Enda en grunn til å handle lokalt.

__________________
Persistance pays!
Carisma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 20:08   #24
Alynna
Seniormedlem
 
Alynna sin avatar
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sandvika
Innlegg: 524
Alynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt liktAlynna er veldig godt likt

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Yea, enig med Charisma (det er rimelig trygt her i landet, egg og kjøttdeig er jo også mye mindre utsatt for salmonella enn på kontinentet, selv om det er større sjanse her). Jeg tenkte som så, at sjansen for å finne trikiner er latterlig lav, og kanskje speking hjelper ytterligere på i de få tilfellene som finnes (min teori var da, at folk har spist speket kjøtt i all fortid her, også da trikiner var et problem).

Jeg tror jeg skal prøve å lage spekeskinke, fenalår og pinnekjøtt, siden jeg synes sånt er spennende

Alynna er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Mest smak igjen for hver karbohydrat :) Ketolyse om jeg ønsker å gå ned i vekt. Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 20:13   #25
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Rått bacon trygt å ete? (del 3)

Opprinnelig lagt inn av Alynna, her.

Yea, enig med Charisma (det er rimelig trygt her i landet, egg og kjøttdeig er jo også mye mindre utsatt for salmonella enn på kontinentet, selv om det er større sjanse her). Jeg tenkte som så, at sjansen for å finne trikiner er latterlig lav, og kanskje speking hjelper ytterligere på i de få tilfellene som finnes (min teori var da, at folk har spist speket kjøtt i all fortid her, også da trikiner var et problem).

Jeg tror jeg skal prøve å lage spekeskinke, fenalår og pinnekjøtt, siden jeg synes sånt er spennende

Jeg tok meg selv i å tenke det samme, faktisk! Spekeskinke! Mmmmm!

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Svar


Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester)
 

Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum

Lignende tråder
Tråd Trådstarter Forum Svar Siste innlegg
Rått oksekjøtt (carpacchio) ToreH Lavkarbo generelt 0 22-10-11 22:37
Rått bacon Sesti Ketolysekuren 20 13-01-09 18:39
rått egg i smoothien? Chamomilla Spørsmål om matvarer og oppskrifter 9 04-09-06 16:15
Salat med rått kjøtt nøtta Festmat 4 06-02-06 11:45
Skadelig å spise rått bacon? Iset Barns kosthold 15 05-02-06 17:55


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 04:09.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no