Søk i lavkarbosidene:
Tilpasset søk
Gå tilbake   Lavkarbo.no :: Karbojunkie > Oppskrifter, bøker og andre tema > Oppskrifter > Spørsmål om matvarer og oppskrifter

Tradisjonell norsk høst- og julemat

Spørsmål om matvarer og oppskrifter Her kan du stille og finne svar på spørsmål om matvarer, produkter og oppskrifter.

Del denne siden:

Svar
 
Trådverktøy
Gammel 01-11-11, 21:14   #1
Vienna
Juniormedlem
 
Medlem siden: Nov 2011
Innlegg: 17
Vienna er på en erverdig vei

Tradisjonell norsk høst- og julemat

November og desember byr på mange sosiale sammenkomster og mange tradisjonell matretter hvor poteter og diverse høykarbo produkter hører med. Er det noen som har noen forrslag til hva man kan servere i stedet for poteter/kålrot/surkål/erterpurre/flatbrød/erterbrød osv.
Jeg tenker spesielt på retter som lutefisk, rakfisk, pinnekjøtt, men også ribbe.

Vienna er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketolyse, under 20gr karbohydrater pr. dag Svar med sitat
Gammel 01-11-11, 21:18   #2
TigerTove
Seniormedlem
 
TigerTove sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2010
Hvor: Vestfolds dype skoger
Alder: 37
Innlegg: 3.474
TigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjent

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Opprinnelig lagt inn av Vienna, her.

November og desember byr på mange sosiale sammenkomster og mange tradisjonell matretter hvor poteter og diverse høykarbo produkter hører med. Er det noen som har noen forrslag til hva man kan servere i stedet for poteter/kålrot/surkål/erterpurre/flatbrød/erterbrød osv.
Jeg tenker spesielt på retter som lutefisk, rakfisk, pinnekjøtt, men også ribbe.

Jeg lager kålrotstappe/ertesstuing med masse smør og fløte, begrenser meg og spiser det såpass sjeldent at det gjør jeg med god sanvittighet.

Surkålen lager jeg selv uten sukker med mye mindre eddik, og flatbrød er byttet ut med lavkarbo knekkebrød eller linfrøkjeks

Ellers spiser jeg mer grønnsaker i stedet for potetene.

__________________
"Virkeligheten er det som virker" - Franz Kafka
TigerTove er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Stabilt blodsukker :) Svar med sitat
Gammel 01-11-11, 21:25   #3
Imse
Seniormedlem
 
Imse sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2005
Hvor: Hedmark
Innlegg: 9.680
Imse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastisk

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Nå spiser jeg ikke pinnekjøtt( ikke smakt, så det er bare at jeg ikke har fått sjansen til å teste), lutefisk eller rakfisk.

Men jeg spiser ribbe da og medisterkaker. Og lager hjemmelaget surkål, og surkål med kjøtt er jo mere enn bra nok mat for meg, sammen med en god klump smør på kålen.
Trenger ikke mere tilbehør. Dvs jeg varierer mellom rød og hvit kål da.

Hvis man trenger noe flatbrødlignende kan man jo bruke lavkarboknekkebrød, selv ser jeg ikke vitsen, det holder med det andre for meg.

Fy, så kjedelig jeg er

Imse er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketogent 0-20 Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 12:38   #4
Vienna
Juniormedlem
 
Medlem siden: Nov 2011
Innlegg: 17
Vienna er på en erverdig vei

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Til TigerTove og Imse! Som dere sikkert skjønner er jeg helt ny i lavkarbo-gamet, så tusen takk for svarene

KÅLROT: Trodde ikke at jeg kunne spise den, siden det er en grønnsak som vokser under jorden! Men så bra at vi kan, for da er i hvertfall pinnekjøttmiddagen reddet
SURKÅL: Har lest om Sukrin nå, den inneholder 0 gram karbohydrater. Skal kjøpe det og lage surkål, så får vi se hvordan det går!
ERTEPURÈ:Fant ut at frosne erter har 7,2 gram karbohydrater, så da kan jeg i hvertfall bergne å lage purè til meg av 100 gram erter og ha i mye smør.

Men brunsaus og tyttebærsyltetøy, må jeg bare slutte tenke på

Vienna er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketolyse, under 20gr karbohydrater pr. dag Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 12:51   #5
TrillTrall
Seniormedlem
 
TrillTrall sin avatar
 
Medlem siden: May 2010
Hvor: Trøndelag
Alder: 57
Innlegg: 5.374
TrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastisk

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Opprinnelig lagt inn av Vienna, her.

KÅLROT: Trodde ikke at jeg kunne spise den, siden det er en grønnsak som vokser under jorden! Men så bra at vi kan, for da er i hvertfall pinnekjøttmiddagen reddet
Men brunsaus og tyttebærsyltetøy, må jeg bare slutte tenke på

Kålrot er ikke tillatt om man er på ketolyse, men om du har et noe mer liberalt karboinntaksnivå så kan du trygt spise litt kålrot, mener i alle fall jeg.

Brunsaus lar seg da lage uten melbruning, bruk sjy og jevn med jbk og rømme f.eks. Tyttebærsyltetøy kan du lage med tyttebær og kunstig søtning, men spiser du egentlig slike mengder av akkurat det at du ikke kan unne deg et par teskjeer til middagen en og annen gangen?

__________________
Uansett hvor sakte du løper, knuser du alle som ligger på sofaen!

http://lilletrilles.blogspot.no/
TrillTrall er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Moderat lavkarbo :) Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 13:25   #6
Vienna
Juniormedlem
 
Medlem siden: Nov 2011
Innlegg: 17
Vienna er på en erverdig vei

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Opprinnelig lagt inn av TrillTrall, her.

Kålrot er ikke tillatt om man er på ketolyse, men om du har et noe mer liberalt karboinntaksnivå så kan du trygt spise litt kålrot, mener i alle fall jeg.

Brunsaus lar seg da lage uten melbruning, bruk sjy og jevn med jbk og rømme f.eks. Tyttebærsyltetøy kan du lage med tyttebær og kunstig søtning, men spiser du egentlig slike mengder av akkurat det at du ikke kan unne deg et par teskjeer til middagen en og annen gangen?

Takk for oppklaringen, TrillTrall ! Men der røyk kålroten for jeg er i ketolyse!

Tenkte på sjy, men så var det det med jevningen. For hvetemel og Maizenna kan jeg jo ikke bruke. Så derfor: Hva er jbk?

Skal lage tyttebærsyltetøy med Sukrin, for Sukrin står på handlelista

Vienna er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketolyse, under 20gr karbohydrater pr. dag Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 13:26   #7
TrillTrall
Seniormedlem
 
TrillTrall sin avatar
 
Medlem siden: May 2010
Hvor: Trøndelag
Alder: 57
Innlegg: 5.374
TrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastisk

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Opprinnelig lagt inn av Vienna, her.

Tenkte på sjy, men så var det det med jevningen. For hvetemel og Maizenna kan jeg jo ikke bruke. Så derfor: Hva er jbk?

jbk = johannesbrødkjernemel, bittelite glass på helsekosten, ganske dyrt, men veldig drøyt.

Om du er i ketolyse bør du sette det som kostholdsfilosofi og ikke bare lavkarbo slik du har nå, da får tips som er mer egnet for deg.

__________________
Uansett hvor sakte du løper, knuser du alle som ligger på sofaen!

http://lilletrilles.blogspot.no/
TrillTrall er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Moderat lavkarbo :) Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 14:09   #8
Charlott
Seniormedlem
 
Charlott sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2009
Hvor: Skreia, på sjølveste Toten ;)
Alder: 58
Innlegg: 4.182
Charlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastisk

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Opprinnelig lagt inn av Vienna, her.

Takk for oppklaringen, TrillTrall ! Men der røyk kålroten for jeg er i ketolyse!

Hva med blomkålpurè i stedet? Kok et blomkålhode i biter sammen med 2 sjarlottløk. Kok det mørt, tøm vannet godt av, ha i 2-3 ss meierismør, en skvett fløte, salt og pepper og kjør det glatt med stavmikser

Om det ikke blir altfor ofte, kan du helt sikkert ha i litt kålrot også, få mer kålrotsmak

Knallgodt!

__________________



Vanligvis er jeg tynn og bedårende, men i dag har jeg fri!

Charlott er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 14:18   #9
TrillTrall
Seniormedlem
 
TrillTrall sin avatar
 
Medlem siden: May 2010
Hvor: Trøndelag
Alder: 57
Innlegg: 5.374
TrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastiskTrillTrall er bare helt fantastisk

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Opprinnelig lagt inn av Charlott, her.

Hva med blomkålpurè i stedet? Kok et blomkålhode i biter sammen med 2 sjarlottløk. Kok det mørt, tøm vannet godt av, ha i 2-3 ss meierismør, en skvett fløte, salt og pepper og kjør det glatt med stavmikser

Om det ikke blir altfor ofte, kan du helt sikkert ha i litt kålrot også, få mer kålrotsmak

Knallgodt!

Kjempegodt - og det blir enda bedre om du har i sellerirot eller persillerot sammen med blomkålen! Mmmm!

__________________
Uansett hvor sakte du løper, knuser du alle som ligger på sofaen!

http://lilletrilles.blogspot.no/
TrillTrall er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Moderat lavkarbo :) Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 15:16   #10
Charlott
Seniormedlem
 
Charlott sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2009
Hvor: Skreia, på sjølveste Toten ;)
Alder: 58
Innlegg: 4.182
Charlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastiskCharlott er bare helt fantastisk

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Opprinnelig lagt inn av TrillTrall, her.

Kjempegodt - og det blir enda bedre om du har i sellerirot eller persillerot sammen med blomkålen! Mmmm!

Da mangler vi bare pinnekjøttet!

__________________



Vanligvis er jeg tynn og bedårende, men i dag har jeg fri!

Charlott er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 15:19   #11
AntoniaM
Medlem
 
Medlem siden: Sep 2010
Hvor: Buskerud
Innlegg: 110
AntoniaM er ny på veien

Sv: Tradisjonell norsk høst- og julemat

Jeg har fått helt dilla på sellerimos i høst, så jeg kommer til å teste ut det til tradisjonsmaten.

Koker sellerirot-terninger i godt med fløte, moser dette med stavmikser, rører inn litt smør + krydder og så er det bare å nyte. Bytter av og til ut litt av sellerien med blomkål.

Men er veldig glad i rakfisk og savner godt tilbehør til den. Følger derfor spent med på tråden.

AntoniaM er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Egenkomponert Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 21:06   #12
Vienna
Juniormedlem
 
Medlem siden: Nov 2011
Innlegg: 17
Vienna er på en erverdig vei

Sv: Tradisjonell norsk høst og julemat

Opprinnelig lagt inn av TrillTrall, her.

jbk = johannesbrødkjernemel, bittelite glass på helsekosten, ganske dyrt, men veldig drøyt.

Om du er i ketolyse bør du sette det som kostholdsfilosofi og ikke bare lavkarbo slik du har nå, da får tips som er mer egnet for deg.

Takk igjen, TT Melet med det laaaange navnet, står nå også på handlelista!

Sorry, men helt ny i dette gamet! Trodde det het lavkarbo, jeg! Hva bør jeg skive som kostholdfilosofi da? På forhånd takk

Vienna er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketolyse, under 20gr karbohydrater pr. dag Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 22:17   #13
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Tradisjonell norsk høst- og julemat

Opprinnelig lagt inn av AntoniaM, her.

Men er veldig glad i rakfisk og savner godt tilbehør til den. Følger derfor spent med på tråden.

Rakfisk spiser jeg med rødløk, purreløk og rømme. Prøvde på papa dums (kikertflatbrød), og det var ikke verst! Bare pass på at det the real deal, noen av dem er blandet ut med mais/hvete.

Ellers lager jeg kålrotstappe av halvt om halvt med kålrot og blomkål, smør, muskat, salt og pepper (man kan sikkert ha i fløte, men jeg dropper det, for jeg tåler det ikke). Kålrot er ikke SÅ ille, 6,4 gram kh per 100 gram, og det er jo ikke mye man trenger heller, selv om det ikke er hverdagsmat på f.eks. Ketolyse (ja, og så er man PÅ ketolysekur, og I ketose. )! Maten man spiser til er jo ellers såpass fet som regel, at man demper eventuell blodsukkerstigning.

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Gammel 02-11-11, 22:38   #14
AntoniaM
Medlem
 
Medlem siden: Sep 2010
Hvor: Buskerud
Innlegg: 110
AntoniaM er ny på veien

Sv: Tradisjonell norsk høst- og julemat

Opprinnelig lagt inn av Photobscura, her.

Rakfisk spiser jeg med rødløk, purreløk og rømme. Prøvde på papa dums (kikertflatbrød), og det var ikke verst! Bare pass på at det the real deal, noen av dem er blandet ut med mais/hvete.

Det er nok lefsa jeg savner mest, så da skal jeg prøve meg med papa dums.

Ellers synes jeg at Snøfrisk-ost også er veldig godt til rakfisk.

AntoniaM er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Egenkomponert Svar med sitat
Svar


Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester)
 

Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum

Lignende tråder
Tråd Trådstarter Forum Svar Siste innlegg
Lyst på ny høst-/vinterjakke? Omelett Generell diskusjon 0 05-10-09 12:08
Høst og bær og sånt Tone Spørsmål og svar 4 07-08-08 13:42
En hyllest til norsk julemat av sss janmesi Lavkarbo generelt 4 18-12-06 22:07


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 00:11.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no