Søk i lavkarbosidene:
Tilpasset søk
Gå tilbake   Lavkarbo.no :: Karbojunkie > Kosthold og helse > Spørsmål og svar

Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Spørsmål og svar Hjelp oss å bli enda bedre!Still spørsmål, eller svar på det du kan.
Er du ny? Spør og les her først!

Del denne siden:

Svar
 
Trådverktøy
Gammel 25-04-09, 16:07   #1
Iselilja
Medlem
 
Iselilja sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2009
Innlegg: 229
Iselilja er på en erverdig vei

Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Jeg leter etter en olje som kan brukes i dressinger, smoothies, over salater og slikt, og lurer på hvilket slag jeg bør kjøpe? Det er viktig at den er så smaksnøytral, og selvsagt så sunn, som mulig!

Har rapsolje fra før av, men den er (hvis jeg har forstått det riktig? ) full av umettet omega 6, som i følge noen (nok en gang: litt forvirret ang dette ) ikke er helt sunt...?

Iselilja er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Generell lavkarbo Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 17:05   #2
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Kaldpresset ekstra virgin olivenolje er vel det enkleste (Men ikke bruk det til steking!).

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 17:09   #3
matvraket
Seniormedlem
 
matvraket sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2008
Hvor: Vestfold
Alder: 46
Innlegg: 5.530
matvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastisk

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

hmm.. jeg har hørt (av Torkil) at rapsolje er bra til steking, for den tåler høy temperatur uten at de snille omega 3 og 6 og slikt ødelegges..

hmm.. usikker jeg nå..

hva bruker du til steking og baking Photo?

matvraket er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ida, fedonish Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 17:18   #4
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Smør smør og atter smør! Det trådstarter skriver om rapsolje er helt sant, så bruk smør!
Bake gjør jeg jo ikke, da

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 18:33   #5
energibunten
Seniormedlem
 
Medlem siden: Dec 2007
Alder: 53
Innlegg: 648
energibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjent

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

omega 3 og omega 6 er umettede fetter, dvs de er kjeder av karbon-bindinger hvor det mangler Hydrogenatomer. Det er altså plass til en binding her og der i umettede fettkjeder og derfor har de en tendens til å reagere med andre stoffer og danne noe annet enn fett.
Ved oppvarming eller i kontakt med andre stoffer øker sjansen for at de reagerer kjemisk.
Umettede fetter i kroppen har derfor større sjanse for å omdannes og lage trøbbel i kroppen. De blir frie radikaler som må ryddes opp. Denne opprydningen kan danne blandt annet plakk i blodårene.

Mettet fett (naturlig fra dyre og planteriket) reagerer ikke slik og er derfor mer stabilt og mer sunt for kroppen.

Kroppen danner da også mettet fett av karbohydrater når den skal lagre energi.

Så det meste av fetthysteriet må du glemme og ...

spise naturlig, ferskt, mettet fett fra dyre og planteriket.

Smør, kokos, palme (pass på kvalitet), oliven er noen, dyrefett er andre.

energibunten er avlogget   Min kostholdsfilosofi: lavkarbo, hel sunn mat Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 18:45   #6
matvraket
Seniormedlem
 
matvraket sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2008
Hvor: Vestfold
Alder: 46
Innlegg: 5.530
matvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastisk

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

meget informativt og bra skrevet energibunten

matvraket er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ida, fedonish Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 19:01   #7
Imse
Seniormedlem
 
Imse sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2005
Hvor: Hedmark
Innlegg: 9.680
Imse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastiskImse er bare helt fantastisk

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Jeg bruker raps eller olivenolje på salat...
Til steking lager jeg ghee( suverent å steke i, skal mye til før det oser) eller bruker smør slik det er.

Imse er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketogent 0-20 Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 19:02   #8
energibunten
Seniormedlem
 
Medlem siden: Dec 2007
Alder: 53
Innlegg: 648
energibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjent

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Takk :-)
Det har vært noen meget gode innlegg fra et knippe folk opp igjennom som gir klare svar. Dette er et kult forum.

Forresten fant jeg dette ...

http://www.sr.se/webbradio/webbradio...tDate=&IsBlock=

Nå anbefales det statiner også, men glem nå det...

energibunten er avlogget   Min kostholdsfilosofi: lavkarbo, hel sunn mat Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 19:11   #9
matvraket
Seniormedlem
 
matvraket sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2008
Hvor: Vestfold
Alder: 46
Innlegg: 5.530
matvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastiskmatvraket er bare helt fantastisk

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Opprinnelig lagt inn av energibunten, her.

Dette er et kult forum.



og Stephan Rössner, läkare och fetmaexpert vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

matvraket er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ida, fedonish Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 19:36   #10
Iselilja
Medlem
 
Iselilja sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2009
Innlegg: 229
Iselilja er på en erverdig vei

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Takker så meget, nok en gang! Dette forumet er gull verdt!

Da blir det smør til steking, og en mettet, flytende olje til smoothies og dressinger og slikt. Olivenolje synes jeg har for markant smak, så det får nok bli noe annet. Hvordan er palmeolje og kokosolje, smaker de noe? Og er de dyre? Jeg fant en nettside som solge cocosa på små glass, men det var veldig dyrt! Og det så ikke flytende ut heller.

Iselilja er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Generell lavkarbo Svar med sitat
Gammel 25-04-09, 20:37   #11
Chantelle
Medlem
 
Chantelle sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2008
Hvor: Skien
Innlegg: 320
Chantelle er en juvelChantelle er en juvelChantelle er en juvel

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Opprinnelig lagt inn av Iselilja, her.

Takker så meget, nok en gang! Dette forumet er gull verdt!

Da blir det smør til steking, og en mettet, flytende olje til smoothies og dressinger og slikt. Olivenolje synes jeg har for markant smak, så det får nok bli noe annet. Hvordan er palmeolje og kokosolje, smaker de noe? Og er de dyre? Jeg fant en nettside som solge cocosa på små glass, men det var veldig dyrt! Og det så ikke flytende ut heller.

kokosolje som er kaldpresset(som cocosa x-virgin) smaker kokos. Men ikke de raffinerte oljene som kan brukes til steking. Jeg kjøpte tidligere olje fra aman-prana: blanding av kokos og palme. Klarte ikke smak eller lukten av den! helt grusom synes jeg da..klarer ikke palmeolje..
Jeg er heller ikke særlig glad i olivenolje, ikke i smoothies såfall.

Til smoothies synes jeg en blanding av udos choice(blandingsoljer), smeltet cocosa, smeltet smør er en fin blanding. Gjerne med 1-2 eggeplommer. Når cocosa er smeltet og blandet med andre flytende oljer/fett(udos og eggeplomme) først, så holder den seg flytende og klumper seg ikke til i smoothien hvis du har i feks frosne bær...
Jeg bruker ikke veldig mye cocosa pga pris. udos er også dyr olje. så derfor blander jeg disse ut med smeltet smør og/ eller eggeplommer og det går så fint atte
litt penger må man jo bruke på dette, det blir jo bare istedenfor pasta, brød,ris, melk, etc og godterier man spiste før.. så det blir ikke dyrere for meg alikevel i lengden...
Jeg har et glass cocosa i ca 2-3 mnd

Chantelle er avlogget   Min kostholdsfilosofi: kjernesunn/lav GI/raw Svar med sitat
Gammel 27-04-09, 13:46   #12
Iselilja
Medlem
 
Iselilja sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2009
Innlegg: 229
Iselilja er på en erverdig vei

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Olje med kokossmak høres i grunn ganske godt ut! Tror jeg kjøper én uten, og én med smak. Hvor mange spiseskjeer inneholder en boks cocosa ca?

Jeg har sett avocadoolje blitt nevnt så vidt her på forumet, men det stod lite informasjon om det. Er dette en mettet olje? Og hvordan er den smaksmessig?

Er det noen andre oljer enn dette man kan bruke?

Iselilja er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Generell lavkarbo Svar med sitat
Gammel 27-04-09, 14:08   #13
Photobscura
Supermoderator
 
Photobscura sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
Photobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastiskPhotobscura er bare helt fantastisk

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Vanskelig å si hvor mange ss, men en boks inneholder 500 ml.

__________________
“What matters most is how well you walk through the fire”
-Charles Bukowski

Siste rest, nytt forsøk:



Minus 31,3 kilo på lavkarbo!
Photobscura er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ Svar med sitat
Gammel 27-04-09, 14:42   #14
Areola
Supermoderator
 
Areola sin avatar
 
Medlem siden: Jul 2005
Innlegg: 2.025
Areola har veldig mye å være stolt avAreola har veldig mye å være stolt avAreola har veldig mye å være stolt avAreola har veldig mye å være stolt avAreola har veldig mye å være stolt avAreola har veldig mye å være stolt avAreola har veldig mye å være stolt avAreola har veldig mye å være stolt avAreola har veldig mye å være stolt av

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Mct-olje fra apoteket må da være en fin olje? Den er så godt som smak og luktfri.

Ellers;

smør

__________________
Vil du ha en ticker? Les her
Areola er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Lchf Svar med sitat
Gammel 27-04-09, 15:15   #15
Iselilja
Medlem
 
Iselilja sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2009
Innlegg: 229
Iselilja er på en erverdig vei

Sv: Forvirret ang oljer. Hva slags bør jeg bruke?

Forresten, hvilke fordeler (om noen?) har de nevnte oljene fremfor smør?


Mct-olje har jeg ikke hørt om. Skal kikke litt på det!

EDIT: Har nu lest om MCT, og det høres jo ganske så genialt ut! Skal absolutt testes.


Sist redigert av Iselilja : 27-04-09 kl 15:53.
Iselilja er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Generell lavkarbo Svar med sitat
Svar


Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester)
 

Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum

Lignende tråder
Tråd Trådstarter Forum Svar Siste innlegg
Hva slags oljer/fett/smør tåler steiking? søtekrølle Spørsmål og svar 4 14-12-07 01:01
oljer.. Trolljenta Spørsmål og svar 2 03-12-05 19:03
Eteriske oljer Summer Fysisk og mental helse 7 01-11-05 19:43
Temperatur - oljer mofe Generell ernæringsdebatt 8 28-05-05 22:22
Oljer og fett dingpot Kosttilskudd 2 18-03-05 16:33


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 01:47.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no