Søk i lavkarbosidene:
Tilpasset søk
Gå tilbake   Lavkarbo.no :: Karbojunkie > Oppskrifter, bøker og andre tema > Oppskrifter > Spørsmål om matvarer og oppskrifter

Useparert melk

Spørsmål om matvarer og oppskrifter Her kan du stille og finne svar på spørsmål om matvarer, produkter og oppskrifter.

Del denne siden:

Svar
 
Trådverktøy
Gammel 27-03-11, 09:28   #1
TigerTove
Seniormedlem
 
TigerTove sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2010
Hvor: Vestfolds dype skoger
Alder: 37
Innlegg: 3.474
TigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjent

Useparert melk

Hei! Stelte fjøs for en nabo her i går kveld og tok med meg litt melk hjem. Nå sitter jeg å koser meg med et glass useparert, upasturisert og uhomogenisert deilig melk.

Spørsmålet er: hvordan er næringsinnholdet i denne melka?

Er ille, det er fult mulig å finne næringsinnhold på fløte, helmelk, lettmelk, ekstra lettmelk, skummamelk og melk med allverdens av smaker. Men den opprinnelige, utukla melka? Neida!

Er klar over at melk ikke er det beste på lavkarbo, drikker vanligvis ikke "kjøpemelk", og at det ikke er lov å selge ubehandla melk. Understreker derfor at denne melka er helt lovlig rappa, kun med kuas samtykke

Håper noen vet!

God søndag!

TigerTove er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Stabilt blodsukker :) Svar med sitat
Gammel 27-03-11, 11:54   #2
KarMa40
Seniormedlem
 
KarMa40 sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2010
Innlegg: 834
KarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt likt

Sv: Useparert melk

Jeg vil også kjenne en ku!!

Næringsinnholdet er vel litt sånn blandings mellom fløte og helmelk?

__________________
You say I'm a bitch like it's a bad thing!!



KarMa40 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Generell lavkarbo + ekstra karber for magen Svar med sitat
Gammel 27-03-11, 12:02   #3
Lillemy71
Seniormedlem
 
Lillemy71 sin avatar
 
Medlem siden: Mar 2010
Innlegg: 2.372
Lillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastisk

Sv: Useparert melk

Tja det er litt vanskelig og si. Jeg har aldri sett en sånn oversikt, men bonden jeg jobba hos snakka om at melk fra tanken, som vi sier, har ulike kvaliteter fra premium og nedover. Den er klassifisert utifra næringsinnhold og bl.a. fettinnhold. Dess mer fettrik og næringsrik, dess bedre klassifisering og betaling. Kan du ikke spørre bonden (ettersom det sikkert er vanskelig å få kua i tale mener jeg ) om han vet noe. Eller så går det kanskje an å spør Tine?

Er nok ikke så rart at slike tall ikke ligger ute for det er faktisk ikke lov å selge upasteurisert melk her i landet og jeg tviler på om folk flest ville hatt melk som ikke er homogenisert (den skiller seg). Selv er jeg av den oppfatningen at ubehandlet melk rett fra kua eller tanken er mye bedre enn den behandla kartongmelka.

__________________
Easy isn't always simple
Keep an open mind, but not so open that your brain falls out


Lillemy71 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketose Svar med sitat
Gammel 27-03-11, 12:06   #4
Huldr
Gudinne
 
Huldr sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2004
Hvor: Oslo
Alder: 53
Innlegg: 11.131
Huldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastiskHuldr er bare helt fantastisk

Sv: Useparert melk

Jeg husker det fantes uhomogenisert lettmelk for mange år siden. Den var kjempegod! Og det var jo bare å riste litt på kartongen for å få den til å blande seg. Men jeg husker ei jeg kjente syntes det var ekkelt med fløteskvetten på toppen

Huldr er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Intuitivt Svar med sitat
Gammel 27-03-11, 12:15   #5
Lillemy71
Seniormedlem
 
Lillemy71 sin avatar
 
Medlem siden: Mar 2010
Innlegg: 2.372
Lillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastiskLillemy71 er bare helt fantastisk

Sv: Useparert melk

Fant ingenting om næringsinnhold i råmelk, men fant masse interessant om pasteurisert kontra upasteurisert:

[QUOTEe som ønsker å selge upasteurisert melk, hevder at pasteuriseringen skader næringsverdien i melken og enzymene, og hevder at upasteurisert melk er langt bedre for helsen. http://agderavisen.com/article.php?s...80505153220615QUOTE]

Sitat:

Tusenvis av norske bønder drikker fersk og upasteurisert melk hver dag.

Ikke mange som har dødd av det ennå

Sitat:

Flere studie viser god effekt av rå melk mot allergier. Mange tåler rå, fersk melk bedre enn pasteurisert melk.

Sitat:

I Norge er det lov å selge tobakk med advarsel, uten at den har noen som helst positiv helseeffekt, men fersk melk med positive ernæringseffekter skal det ikke være lov å selge. http://www.oikos.no/newsread/news.as...97&wce=aktuelt

Sorry kuppa tråden litt her nå, men tror det blir vanskelig å finne næringsinnhold på useparert melk. Ta deg et lite glass i ny og ne du, så lenge du ikke er på veldig strengt inntak kh går det nok bra.

__________________
Easy isn't always simple
Keep an open mind, but not so open that your brain falls out


Lillemy71 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ketose Svar med sitat
Gammel 29-03-11, 10:53   #6
TigerTove
Seniormedlem
 
TigerTove sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2010
Hvor: Vestfolds dype skoger
Alder: 37
Innlegg: 3.474
TigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjentTigerTove begynner å bli godt kjent

Sv: Useparert melk

Takk for svar alle sammen!

KarMa: du må gjerne låne en av våre å kjenne på

Lillemy: denne melka går rett i kalvene i bingen ved siden av, så den blir ikke analysert. Utrolig mye bra du har grevd fram spennende!

Frøy: ja den må ristes før bruk, men det er det verd! Ingenting slår melk rett fra kua

__________________
"Virkeligheten er det som virker" - Franz Kafka
TigerTove er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Stabilt blodsukker :) Svar med sitat
Gammel 29-03-11, 11:54   #7
mallilen
Medlem
 
Medlem siden: Jul 2010
Innlegg: 288
mallilen er ny på veien

Sv: Useparert melk

Melk, direkte fra fjøs, inneholder som regel 4%fett.
Noe avhengig av kvaliteten på bestanden, selvsagt, men snittet gir som regel altså 4%. Ergo er innholdet som i helmelk.

Ved separering av melka, fjernes fettet. Man sitter da igjen med en blanding av skummet/ekstra lett melk. Det evt fettet som blir igjen ved separeringen er så lite at det ikke engang synes på toppen. Denne melken ble brukt som drikke, i matlaging etc. Fettet som ble fjernet, altså fløten, var eksklusiv og ble gjerne brukt til å lage rømme og smør.

Ved å la den separerte melka surne, kunne man senere varme den opp og la den oste seg. Man satt da igjen med skjørost på toppen (tørr cottage cheese), og surmyse under. Osten ble fjernet og vann ble presset ut. Ved å smuldre osten og la den gjære, og deretter tilsette salt og karve, fikk man pultost.

Surmysen ble gjerne kokt ned til det som kalles surmyssmør. Dette har en primlignende farge, men smaker ikke slik Veldig godt å blande med vann og ha som tørstedrikke. Også veldig godt i supper og sauser.

Melken som ble solgt "useparert" for noen år siden ble dessverre ingen suksess. Denne var økologisk, og nok forut for sin tid. Melken var forøvrig pasteurisert (varmebehandlet),men ikke homogenisert (fettet binder seg til melken, og flyter ikke opp).

Uten tvil,så finnes det en del uheldige bakterier i upasteurisert melk, deriblant fra kyrnes avføring. De ligger jo gjerne i sin egen møkk, og jurene må vaskes godt før melking. Såpe og vann vil selvfølgelig fjerne det meste, men for folk med sarte mager og nedsatt immunforsvar, vil disse bakteriene faktisk kunne utgjøre en reell fare. Man velger dermed å være føre var når det kommer til behandling av melken.
For normalt friske mennesker vil ikke disse sporene av bakterier være noen fare så lenge fjøsstellet har vært hygienisk nok.

En kan jo diskutere om det ville vært noe problem overhodet dersom folk fikk servert melk au naturel i fra første børjan :roll:

__________________


mallilen er avlogget   Min kostholdsfilosofi: ketolyse Svar med sitat
Svar

Emneord
ku, melk, useparert


Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester)
 

Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum

Lignende tråder
Tråd Trådstarter Forum Svar Siste innlegg
Melk? dynamic Lavkarbo generelt 2 22-07-08 23:54
Syk av melk? Enid Generell ernæringsdebatt 13 06-07-08 11:37
Melk ok? Joika Lavkarbo generelt 3 12-05-06 22:00
Q-melk VS Tine melk Aadi Generell ernæringsdebatt 12 14-04-06 17:08
Melk Kristian Generell ernæringsdebatt 39 06-06-05 04:52


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 13:50.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no