View Full Version : Hva er forkjell på ister og spekk?


Veggpryd
06-10-09, 17:40
Nå begynner julesesongen, og jeg vil lage litt hjemmelaget julemat dette året. Husker i fjor - da skulle jeg lage leverpostei og da måtte jeg ha fett i leverblandingen. I frysedisken på Rema 1000 var det både spekk og ister. Samme frysedisk - samme innpakning - samme merke. Men forskjellen var at halvparten var Spekk og andre halvparten Ister. Er det noen som vet forskjellen?

Det ble aldri noen leverpostei på meg, for jeg fant ikek ut av hva forskjellen -og heller ikke hva jeg måtte ha i leverposteien.:o

Anne
06-10-09, 17:55
Hm...litt usikker, men tror ister er fettlaget rundt bla nyrer...altså innvollfett fra storfe og fårekjøtt, mens spekk er fettlaget under huden...spesielt på hval, tror jeg vi bruker i Norge, men kanskje det er fra svin...sannelig ikke sikker, men....:o

Tar en sjans på dette...

arnakristin
06-10-09, 17:58
Hei
Ister, http://no.wikipedia.org/wiki/Ister (http://no.wikipedia.org/wiki/Ister)
Spekk, http://no.wikipedia.org/wiki/Spekk (http://no.wikipedia.org/wiki/Spekk)

Sunfrid
06-10-09, 18:05
Tror nok du kan bruke begge i leverpostei.
Ister er fett som ligger rundt innvollene på pattedyr, vet når min mor og jeg lager blodklubb foretrekkes ister. Den har en litt mykere konsistens og min mor mener den er bedre i smak. Får vi ikke tak i ister bruker vi spekk som er underhudsfett på pattedyr ( tror det oftest er hval). Spekk har en hardere konsistens og er ganske smakeløs.:)
Personlig synes jeg spekket er mere apetittelig å jobbe med.....

Veggpryd
06-10-09, 18:06
Aha! Ister er det rundt innvoller, ja :) Takk for oppklaringen!