erruslank
26-10-10, 18:05
Her er en diskusjon fra et annet forum.
HVa har dere å si?
trådstarter:
"Mat er interessant, lavkarbo også, men lavkarbotråden ble vel fokusert på TS, men det poengterte TS i overskriften. Så det er helt ok. Men her er tråden for oss andre.
De lærde strides om lavkarbo kontra karbohydrater med langsom nedbryting. Noen poengterer at det er farlig med lavkarbo over tid, andre har aldri følt seg bedre. Nå er det vel slik at siden folk overlever på kaffe, cola, chips, pølser og grandiosa så skal det vel ikke så mye til for å overleve. Å få en optimal helse derimot krever ett mer fantasifullt kosthold. Og også for de av oss som ikke har fått kunnskap om bønner, linser, soya etc inn med morsmelken vil det kreve litt ekstra innsats for å få ett matbudsjett som ikke fordobler seg når man kutter ut de billige og lettvinte karbohydratløsningene.
Jeg elsker f.eks makaroni med ost og sprøstekt løk... billig og usunt, men digg syns jeg. Riktignok har den hvite pastaen blitt erstattet med fullkorn, men likevel langt unna lavkargo.
I en del bøker blir det pressisert at lavkarbo er for sykelig overvekt og skal spises maks i seks mnd.
De fleste vegetarianerene er da både slanke og spiser forholdsvis sunt, hvorfor det om lavkarbo er svaret?
Er svaret så enkelt at om man unngår hvit mel, rafinert sukker og behandlet olje så er man mer eller mindre i mål? Ikke det at det er så enkelt akkurat...
Noen innspill?"
Svar:
"Dette er mitt hjertebarn, også faglig, så jeg må bare få svare litt:
Lavkarbo med ketolyse bryter ned protein, og frigjør -pga mengden - fettsyrer OG det dårlige kolesterolet LDL til blodbanen. Dette "fester" seg til blodkarrene og gir karsykdom på sikt. Og hjernen har ikke bra av å leve med høyt nivå av ketoner (som da er substratet den må leve på) over tid. Hjernen trenger sukker, om enkelte liker det eller ei.
Uraffinert mel, fin pasta, polert ris osv kalles for korte karbohydrater. De får blodsukkeret til å stige fort, og stimulerer frigjøring av insulin på en slik måte at "man skyter over mål". Dvs at men etter en stund da får et kraftig fall i blodsukker, som man ofte kan føle seg slapp av, og det trigger "sukkehunger". Dermed en ond sirkel.
Uraffinerte langsomme karbohydrater gir en langsom stigning av blodsukkeret, og det stiger ikke til store høyder, og stimuleringen av insulinfrigjøring blir moderat. Derfor føler du deg mett mye lengre- og du slipper plutselige fall i blodsukker som beskrevet over.
Begrepene "fett" og "fettsyrer" brukes ofte om hverandre i litteraturen
Det meste av fettet vi spiser og lagrer i kroppen vår er teknisk kalt ACYLGLYCEROLS.
Dette er fettsyrer (acyl gruppe) knyttet til en alkohol (glyserol) via en ester-binding. (forbinder syre + alkohol ved å eliminere et vannmolekyl).En fettsyre + glycerol: og kalles monoacylglycerol eller monoglycerider
To fettsyrer + glycerol: og kalles diacylglycerol eller diglycerider
Tre fettsyrer + glycerol: og kalles triacylglycerol eller triglyserider.
Monoglycerides og diglycerides er metabolsk mellomprodukter , finnes lite i mat/kroppen vår.
Nesten alle de fettsyrer vi spiser og som vi lagrer i kroppen vår er triglyserider.
Når fett brytes ned og transporteres i blodet, blir de kalt frie fettsyrer(FFA).
Fettsyrene deles inn i tre hovedkategorier: Mettede fettsyrer Enumettet fettsyrer Flerumettede fettsyrer
Mettede fettsyrer finnes hyppigst i høyere konsentrasjoner i animalske matvarer:
Smør
Ost
Rødt kjøtt og kjøttprodukter
Kjøttpålegg,
Kokos - og palmeoljer er også ekstremt høye i mettede fettsyrer.I fet mat er de vanligste mettede fettsyrer Laurinsyre (12:0), Myrin acid (14:0), palmitinsyre (16:0) og stearinsyre (18:0).
Overdrevent forbruk av 12:0, 14:0 og 16:0 øker konsentrasjoner av total-og LDL kolesterol,og øker risikoen for hjertesykdom.
Stearinsyre (18:0) er nøytral og verken øker eller senker kolesterolet.
Enumettet fett Forekommer i høyere konsentrasjoner i matvarer som olivenolje, de fleste nøtter og avokado.
Marg fra dyrebein er også en god kilde til enumettet fett.
Enumettet fett Reduserer kolesterolet.
Flerumettede fettsyrer inneholder to eller flere dobbeltbindinger langs karbonkjeden.
Flerumettede fettsyrer er klassifisert i to biologisk viktige undergrupper:
Omega 6 og Omega 3 fettsyrer.
Kolesterol er en viktig og uunnværlig bestanddel i cellemembranen hos mennesker og pattedyr.
Kolesterolet er et fettstoff, og kan derfor ikke være fritt i blodbanen, siden fett og vann ikke blander seg.
Dette løser kolesterolpartiklene ved å koble seg til proteiner, de viktigste proteinene kalles HDL (high-density lipoprotein), LDL (low-density lipoprotein) og VLDL (very low density lipoprotein).
På denne måten blir kolesterolet vannløselig og kan fraktes rundt i blodbanen til de stedene hvor kroppen trenger slike byggesteiner.
HDL er såkalt godt, og LDL såkalt dårlig kolesterol. VLDL blir til LDL i blodstrømmen.
LDLLDL-kolesterol (dårlig kolesterol) er kolesterolpartikler koblet med spesielle proteiner som sirkulerer i blodstrømmen. Disse partiklene kan suges opp igjen av leveren hvis leveren har nok mottagermolekyler på overflaten, såkalte LDL-reseptorer
HDLHDL-kolesterol (godt kolesterol) forhindrer på sin side åreforkalkning ved å trekke kolesterol ut igjen fra blodåreveggene, dette kolesterolet fjernes siden i leveren
Det er derfor logisk at forholdet mellom LDL og HDL er avgjørende. Lave verdier av HDL og høye verdier av LDL er ugunstige, mens høye verdier av HDL og lave verdier av LDL er fordelaktig for kroppen.
Studier i LABORATORIER viser at transfett øker LDL
De dosene av fett som er brukt i disse studiene tilsvarer ca –per dag-inntak av 10 porsjoner ost, 5 glass helmelk, 2 porsjoner fullfett yoghurt og 20 ts smør. HVER DAG.
Langtidseffektene av de doser transfett som vanligvis inntas per dag, er basis for pågående forskning. Vi vet ennå ikke.
Vedrørende sukker:
Blodsukkernivå påvirker blodkar.(Am J Cardiol. 2008 Aug 15;102(4):497-8. Epub 2008 May 22,Endothelial Dysfunction in Impaired Fasting Glycemia, Impaired Glucose, Tolerance, and Type 2 Diabetes MellitusSu Y, Liu XM, Sun YM, Wang YY, Luan Y, Wu Y.)
Svingende blodsukker mer skadelig enn velregulert diabetes med jevnt glukosenivå.(Diabetes. 2008 May;57(5):1349-54. Epub 2008 Feb 25. Oscillating glucose is more deleterious to endothelial function and oxidative stress than mean glucose in normal and type 2 diabetic patients.Ceriello A, Esposito K, Piconi L, Ihnat MA, Thorpe JE, Testa R, Boemi M, Giugliano D.)
Både høy fettbelastning og høy sukkerbelastning påvirker blodkar negativt.(Int J Clin Pract Suppl. 2002 Jul;(129):51-8.Nitrotyrosine: new findings as a marker of postprandial oxidative stress.Ceriello A.)
Så konklusjonen:
Vanlige grønnsaker, grove brød og kornprodukter,grov pasta, upolert ris, magert kjøtt, fisk, unngå fete meieriprodukter men spis gjerne de magrere variantene.
Da kommer du langt mtp helse
Spesielt i kombinasjon med daglig fysisk aktivitet.
Og husk at vekt med antall kg betyr ikke så mye så lenge du er i fysisk aktivitet daglig. "
HVa har dere å si?
trådstarter:
"Mat er interessant, lavkarbo også, men lavkarbotråden ble vel fokusert på TS, men det poengterte TS i overskriften. Så det er helt ok. Men her er tråden for oss andre.
De lærde strides om lavkarbo kontra karbohydrater med langsom nedbryting. Noen poengterer at det er farlig med lavkarbo over tid, andre har aldri følt seg bedre. Nå er det vel slik at siden folk overlever på kaffe, cola, chips, pølser og grandiosa så skal det vel ikke så mye til for å overleve. Å få en optimal helse derimot krever ett mer fantasifullt kosthold. Og også for de av oss som ikke har fått kunnskap om bønner, linser, soya etc inn med morsmelken vil det kreve litt ekstra innsats for å få ett matbudsjett som ikke fordobler seg når man kutter ut de billige og lettvinte karbohydratløsningene.
Jeg elsker f.eks makaroni med ost og sprøstekt løk... billig og usunt, men digg syns jeg. Riktignok har den hvite pastaen blitt erstattet med fullkorn, men likevel langt unna lavkargo.
I en del bøker blir det pressisert at lavkarbo er for sykelig overvekt og skal spises maks i seks mnd.
De fleste vegetarianerene er da både slanke og spiser forholdsvis sunt, hvorfor det om lavkarbo er svaret?
Er svaret så enkelt at om man unngår hvit mel, rafinert sukker og behandlet olje så er man mer eller mindre i mål? Ikke det at det er så enkelt akkurat...
Noen innspill?"
Svar:
"Dette er mitt hjertebarn, også faglig, så jeg må bare få svare litt:
Lavkarbo med ketolyse bryter ned protein, og frigjør -pga mengden - fettsyrer OG det dårlige kolesterolet LDL til blodbanen. Dette "fester" seg til blodkarrene og gir karsykdom på sikt. Og hjernen har ikke bra av å leve med høyt nivå av ketoner (som da er substratet den må leve på) over tid. Hjernen trenger sukker, om enkelte liker det eller ei.
Uraffinert mel, fin pasta, polert ris osv kalles for korte karbohydrater. De får blodsukkeret til å stige fort, og stimulerer frigjøring av insulin på en slik måte at "man skyter over mål". Dvs at men etter en stund da får et kraftig fall i blodsukker, som man ofte kan føle seg slapp av, og det trigger "sukkehunger". Dermed en ond sirkel.
Uraffinerte langsomme karbohydrater gir en langsom stigning av blodsukkeret, og det stiger ikke til store høyder, og stimuleringen av insulinfrigjøring blir moderat. Derfor føler du deg mett mye lengre- og du slipper plutselige fall i blodsukker som beskrevet over.
Begrepene "fett" og "fettsyrer" brukes ofte om hverandre i litteraturen
Det meste av fettet vi spiser og lagrer i kroppen vår er teknisk kalt ACYLGLYCEROLS.
Dette er fettsyrer (acyl gruppe) knyttet til en alkohol (glyserol) via en ester-binding. (forbinder syre + alkohol ved å eliminere et vannmolekyl).En fettsyre + glycerol: og kalles monoacylglycerol eller monoglycerider
To fettsyrer + glycerol: og kalles diacylglycerol eller diglycerider
Tre fettsyrer + glycerol: og kalles triacylglycerol eller triglyserider.
Monoglycerides og diglycerides er metabolsk mellomprodukter , finnes lite i mat/kroppen vår.
Nesten alle de fettsyrer vi spiser og som vi lagrer i kroppen vår er triglyserider.
Når fett brytes ned og transporteres i blodet, blir de kalt frie fettsyrer(FFA).
Fettsyrene deles inn i tre hovedkategorier: Mettede fettsyrer Enumettet fettsyrer Flerumettede fettsyrer
Mettede fettsyrer finnes hyppigst i høyere konsentrasjoner i animalske matvarer:
Smør
Ost
Rødt kjøtt og kjøttprodukter
Kjøttpålegg,
Kokos - og palmeoljer er også ekstremt høye i mettede fettsyrer.I fet mat er de vanligste mettede fettsyrer Laurinsyre (12:0), Myrin acid (14:0), palmitinsyre (16:0) og stearinsyre (18:0).
Overdrevent forbruk av 12:0, 14:0 og 16:0 øker konsentrasjoner av total-og LDL kolesterol,og øker risikoen for hjertesykdom.
Stearinsyre (18:0) er nøytral og verken øker eller senker kolesterolet.
Enumettet fett Forekommer i høyere konsentrasjoner i matvarer som olivenolje, de fleste nøtter og avokado.
Marg fra dyrebein er også en god kilde til enumettet fett.
Enumettet fett Reduserer kolesterolet.
Flerumettede fettsyrer inneholder to eller flere dobbeltbindinger langs karbonkjeden.
Flerumettede fettsyrer er klassifisert i to biologisk viktige undergrupper:
Omega 6 og Omega 3 fettsyrer.
Kolesterol er en viktig og uunnværlig bestanddel i cellemembranen hos mennesker og pattedyr.
Kolesterolet er et fettstoff, og kan derfor ikke være fritt i blodbanen, siden fett og vann ikke blander seg.
Dette løser kolesterolpartiklene ved å koble seg til proteiner, de viktigste proteinene kalles HDL (high-density lipoprotein), LDL (low-density lipoprotein) og VLDL (very low density lipoprotein).
På denne måten blir kolesterolet vannløselig og kan fraktes rundt i blodbanen til de stedene hvor kroppen trenger slike byggesteiner.
HDL er såkalt godt, og LDL såkalt dårlig kolesterol. VLDL blir til LDL i blodstrømmen.
LDLLDL-kolesterol (dårlig kolesterol) er kolesterolpartikler koblet med spesielle proteiner som sirkulerer i blodstrømmen. Disse partiklene kan suges opp igjen av leveren hvis leveren har nok mottagermolekyler på overflaten, såkalte LDL-reseptorer
HDLHDL-kolesterol (godt kolesterol) forhindrer på sin side åreforkalkning ved å trekke kolesterol ut igjen fra blodåreveggene, dette kolesterolet fjernes siden i leveren
Det er derfor logisk at forholdet mellom LDL og HDL er avgjørende. Lave verdier av HDL og høye verdier av LDL er ugunstige, mens høye verdier av HDL og lave verdier av LDL er fordelaktig for kroppen.
Studier i LABORATORIER viser at transfett øker LDL
De dosene av fett som er brukt i disse studiene tilsvarer ca –per dag-inntak av 10 porsjoner ost, 5 glass helmelk, 2 porsjoner fullfett yoghurt og 20 ts smør. HVER DAG.
Langtidseffektene av de doser transfett som vanligvis inntas per dag, er basis for pågående forskning. Vi vet ennå ikke.
Vedrørende sukker:
Blodsukkernivå påvirker blodkar.(Am J Cardiol. 2008 Aug 15;102(4):497-8. Epub 2008 May 22,Endothelial Dysfunction in Impaired Fasting Glycemia, Impaired Glucose, Tolerance, and Type 2 Diabetes MellitusSu Y, Liu XM, Sun YM, Wang YY, Luan Y, Wu Y.)
Svingende blodsukker mer skadelig enn velregulert diabetes med jevnt glukosenivå.(Diabetes. 2008 May;57(5):1349-54. Epub 2008 Feb 25. Oscillating glucose is more deleterious to endothelial function and oxidative stress than mean glucose in normal and type 2 diabetic patients.Ceriello A, Esposito K, Piconi L, Ihnat MA, Thorpe JE, Testa R, Boemi M, Giugliano D.)
Både høy fettbelastning og høy sukkerbelastning påvirker blodkar negativt.(Int J Clin Pract Suppl. 2002 Jul;(129):51-8.Nitrotyrosine: new findings as a marker of postprandial oxidative stress.Ceriello A.)
Så konklusjonen:
Vanlige grønnsaker, grove brød og kornprodukter,grov pasta, upolert ris, magert kjøtt, fisk, unngå fete meieriprodukter men spis gjerne de magrere variantene.
Da kommer du langt mtp helse
Spesielt i kombinasjon med daglig fysisk aktivitet.
Og husk at vekt med antall kg betyr ikke så mye så lenge du er i fysisk aktivitet daglig. "