Sv: Trudes slankedagbok
Huffda, så trist at du er syk !
Syreforgiftning ? Det hørtes ikek godt ut. Det er slik jeg får når jeg spiser appelsiner bl.a. Ille ! Får håpe de finner ut av det !
Det er ikke noen lett måte å forklare Atkins dietten på. For det første er det vel ingen diett, det er en kostomlegging i fire faser.
Fase 1 - Induksjonen - var er i 14 dager og er ment som en "renseperiode" hvor en kun spiser 20 karbohydrater pr dag, - disse skal for det beste bestå av grønnsaker. Alle måltider bør inneholde protein-, fett- og antioksidant (grønnsaker). I begynnelsen er man nødt til å veie og måle for å vite hvor mye mat en får i seg. Hva man skal spise finner en på lista over tillatte matvarer. Regelen er ganske enkel: Står det ikke på lista skal du ikke spise det. I løpet av disse 14 dagene har du, o du har gjort det riktig, renset kroppen for karber og søtsug. Du har kanskje hatt noen ubehagelige dager i det kroppen omstiller seg fra karbohydrat til fettforbrenning. Det kan vare rundt en uke +/-, og er noe man bare må venne seg til å tåle. Klarer man ikke disse reglene i 14 dager klarer man heller ikke å legge om kosten etterpå. På Atkins finnes ikke "kosemerker" eller "spisedager" - bruker man slike metoder ødelegger man grunnlaget for vekttapet etter denne metoden og da bør man heller finne en annen filosofi.
Les mer her:
Dr Atkins:
Noen velger å følge induksjonsperioden lenger enn 14 dager. Opptil 6 mnd er OK. Mange går til og med lengre. Men om vekttapet stanser opp langer enn 4 uker er det et tegn på at det er på tide å komme seg videre til fase 2 - vedvarende
Vedvarende er er periode hvor kroppen venner seg til karber igjen. Man legger til 5 karber pr uke etter et forhåndsbestemt mønster i form av en stige. Grunnen til at man har laget denne stigen er erfaringer med hvilke matvarer folk flest reagerer på + GI belastning. Dvs. legger du til matvarer etter forslaget på stigen, vil du fort finne ut hva matvarer du tåler/kroppen tolererer uten at du legger på deg.
Mer info om vedvarende og stigen finner du her:
Fase 2: Vedvarende vekttap Når du har klatret oppover stigen og lagt til karber har du også begynt å nærme deg målet ditt. Når du har ca. 5 kilo igjen til målet går du over på fase 3 - pre-vedlikehold. Da legger du til 10 karber pr uke frem til vekttapet stanser helt opp. Da skal du ha nådd målet ditt, samtidig som du har lært hvor mye karber du tåler uten å legge på deg. Har du fulgt stigen har du også en viss oversikt over hva slags matvarer du tåler - uten legge på deg.
Da har du gjennomført en kostomlegging og har kommet til 4. og siste fase, nemlig vedlikehold. Nå vet du hva du kan spise/ikke spise og nå er alt du skal gjøre å vedlikeholde vekta.
Anbefaler absolutt å lese boka. Men kjøper du den norske må du være oppmerksom på at den inneholder utdatert/gammel info og er basert 1992/1999 utgaven av Atkins. Det kom en ny versjon i 2002 og det er den vi har oversatt fra her i forumet og linkene jeg har postet til deg. Så bruk linkene aktivt - spesielt på regler for induksjon, tillatte matvarelista og vedvarende infoen/stigen !
__________________
Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~and never regret anything that made you smile
|