Søk i lavkarbosidene:
Tilpasset søk
Gå tilbake   Lavkarbo.no :: Karbojunkie > Kosthold og helse > Lavkarbo generelt

Lav-karbonewbies

Lavkarbo generelt Generell diskusjon omkring lavkarbo, lavglykemisk og karbohydratkontrollert kosthold.

Del denne siden:

Svar
 
Trådverktøy
Gammel 03-01-11, 19:09   #1
To-Karbo
Nytt Medlem
 
Medlem siden: Jan 2011
Hvor: Østfold
Innlegg: 1
To-Karbo er på en erverdig vei

Lav-karbonewbies

Vi er et par som akkurat har startet med lavkarbodiett
Eller, det er derfor vi skriver inn her...vi vet ikke helt hvordan forholde oss

Jeg skjønner det må være utrolig mye bra stoff å lese her inne, men vi trenger en liten pang-hjelp inntil vi får studert tråder og greier her inne

Han: slutter å røyke, vil unngå å gå opp i vekt. Kan gå ned et par kilo kanskje men primært ute etter å ikke heve vekten

Hun: sluttet å røyke for 3 år siden men fikk bukt med de 5/6 kiloene hun gikk opp da allerede til året etter. Kryssing av 40 års grensen derimot har stoppet forbrenningen helt. Vekta bare kryper sakte oppover samme hva hun gjør. Hun skal ned 8 - 10 kg

Vi titter på matvarene ute og prøver å leve etter lavt karboinnhold, men:

- hva er lavt innhold? 2, 18, 22 pr.100gr?
- kan vi spise suketter? Hva annet søtt kan vi bytte ut sukker mot til daglig?
- hva i all verden lager vi til mat? Ungdommene her får vanlig middag mens vi prøver å skippe alt av pasta, ris, poteter osv
- Men det blir jo litt kjedelig med bare salat og grønnsaker til kjøttbiten/kyllingfileten :S
- Utskeielser i helgen...er det lov en dag?
- Hva annet kan vi skeie ut enn med baconsvor?
- Er all brus fy, fy? Cola har lite karbohydrater (da fikk jeg sjokk for det hadde jeg ikke trodd) Schweppes Russian f.eks. har 9 karboer...er dette lite eller gjelder det å hele tiden strekke seg etter tallet 0?
- Hva med frukt? Både appelsiner, epler, pærer, druer osv er jo søte frukter. Alt dette har masse karbo da? Er det grønnsaker som gjelder til mellommåltidene?

Er det noen som gidder å guide oss litt i starten så er vi veldig takknemmelige. Vi er i gang på første dagen i dag etter å ha saumfart hyller og matposer i hele julen...for å bli klare til start :P
Men for å være ærlig så føler vi oss rimelig uklare alikavel, lite forberedte...så vi sitter litt som spørsmålstegn må innrømmes

Skal lese. Masse. Men inntil da...anyone?

To-Karbo er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Egenkomp. Svar med sitat
Gammel 03-01-11, 19:16   #2
Carisma
Seniormedlem
 
Carisma sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2004
Hvor: Harestua
Alder: 48
Innlegg: 16.055
Carisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastisk

Sv: Lav-karbonewbies

Her finner dere svar på det dere lurer på: http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=29970

__________________
Persistance pays!
Carisma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 03-01-11, 20:00   #3
Nerthus
Seniormedlem
 
Nerthus sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2009
Hvor: Østlandet
Alder: 54
Innlegg: 6.244
Nerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastisk

Sv: Lav-karbonewbies

Opprinnelig lagt inn av To-Karbo, her.

Vi er et par som akkurat har startet med lavkarbodiett
Eller, det er derfor vi skriver inn her...vi vet ikke helt hvordan forholde oss

Jeg skjønner det må være utrolig mye bra stoff å lese her inne, men vi trenger en liten pang-hjelp inntil vi får studert tråder og greier her inne

Han: slutter å røyke, vil unngå å gå opp i vekt. Kan gå ned et par kilo kanskje men primært ute etter å ikke heve vekten

Hun: sluttet å røyke for 3 år siden men fikk bukt med de 5/6 kiloene hun gikk opp da allerede til året etter. Kryssing av 40 års grensen derimot har stoppet forbrenningen helt. Vekta bare kryper sakte oppover samme hva hun gjør. Hun skal ned 8 - 10 kg

Vi titter på matvarene ute og prøver å leve etter lavt karboinnhold, men:

- hva er lavt innhold? 2, 18, 22 pr.100gr?

Det er vanlig å holde seg til matvarer med maks 5 gram pr 100 gram.

Sitat:

- kan vi spise suketter? Hva annet søtt kan vi bytte ut sukker mot til daglig?

suketter går fint (natreen), ellers kan du bruke sukrin eller stevia eller splenda. Jeg bruker kun flytende natreen - både i varm og kald mat og synes det er mest likt sukker. Dessuten bruker jeg svært få mengder, og det er veldig lite karbo i flytende natreen

I utgangspunktet anbefales det (altså generell anbefaling) å holde seg helt unna søte smaker de første par ukene. Dette må man jo kunne velge selv, og søtmonsen Nerthus har klart seg så fint pga av alle alternativene
- pisket krem med flytende natreen (eller andre kunstige søtningstoffer)OG feks bringebær/jordbær. Jeg bruker litt sjokoladeproteinpulver (scitec nutrion fra proteinfabrikken) i da blir det mer sjokolademousse lignende.
- Atkins-barer (ikke overdriv).
- sukkerfri sjokolader (nb er de søtet med maltitol kan det gi litt tøffe reaksjoner i fordøyelsen)
- litt mørk sjokolade
Ellers anbefaler jeg at du går inn på oppskriftsdelen i forumet og leter litt under desserter og søtsaker

Sitat:

- hva i all verden lager vi til mat? Ungdommene her får vanlig middag mens vi prøver å skippe alt av pasta, ris, poteter osv
- Men det blir jo litt kjedelig med bare salat og grønnsaker til kjøttbiten/kyllingfileten :S

Kjedelig er lavkarbo IHVERTFALL ikke! Lag samme maten som til ungdommene når det gjelder proteinet. Grønnsaker kan man gjøre mye med, oppskriftsdelen har MANGE oppskrifter, men vanlig er jo da kokt blomkål/broccoli, blomkål-mos, gratinerte grønnsaker (med fløte og ost) osv. Jeg elsker i tillegg stekt sopp og lettkokt asparges.
-Kjøttdeig; med sopp, litt grønn paprika, litt løk, litt creme fraiche, litt tomatpure og du har kjøttsaus. Denne går fint å spise alene - men du kan koke grønnsaker til, eller ha ost på toppen og gratinere den

-Kjøtt med fett på; entrecote, lammekoteletter, kjøttdeig (som nevnt), grillet kylling med skinnet på osv.
- Fisk - laks, røkelaks, makrell har mest fett - men bruk fisk!
- Sjømat er svært mager, tenk da at du må ha fettholdig tilbehør til.

- lag SAUS til alt om du synes det er kjedelig med bare grønnsaker! Start bare med å ha litt fløte og/eller creme fraiche i stekesjyen, krydre godt (nb pass på at du ikke bruker krydder med sukker i). Etterhvert kan du søke opp oppskriftsforumet - finnes et STORT antall oppskrifter!

Sitat:

- Utskeielser i helgen...er det lov en dag?

Lov og lov... hvorfor? Du ødelegger fettforbrenningen du har oppnådd ved å spise lavkarbo resten av uken ved å skeie ut i helgen. Da stopper forbrenningen opp i 1-flere dager (individuelt) fordi karbo må forbrennes før fettet kan forbrennes igjen. I tillegg blir veldig mange veldig dårlig av å spise mye karbo etter å ha spist lavkarbo en stund. Jeg foreslår at dere holder dere strikte i EN mnd først - uten å spise høykarbomat. Deretter kan dere sette opp en liste over ting dere "savner" - og jobbe med å finne lavkarbo-alternativer. Er det da igjen noe dere bare MÅ ha - prøv en dag med utskeielser - ikke særlig sikkert det blir gjentatt om dere får mye bivirkninger... Utskeielser trigger også søtsuget, og VELDIG mange klarer ikke slutte pakke i seg karbo når de først har begynt - så tenk NØYE gjennom om det er verdt det. Du har vektmål - hva med å nå målet FØRST og så tilpasse maten til hverdagen? Eller har du tenkt å spise "som før" når du har nådd målet?

Sitat:

- Hva annet kan vi skeie ut enn med baconsvor?

Baconsvor (NB den med minst karbo - sjekk ut noen billigtyper har enormt med karbo!) er strengt tatt ikke å skeie ut - men inneholder mye salt som binder vann i kroppen. Jeg har nevnt noen andre alternativer over

Sitat:

- Er all brus fy, fy? Cola har lite karbohydrater (da fikk jeg sjokk for det hadde jeg ikke trodd) Schweppes Russian f.eks. har 9 karboer...er d
ette lite eller gjelder det å hele tiden strekke seg etter tallet 0?

Ikke drikk sukkerbrus da er hele poenget med å SPISE lavkarbo vekke... dessuten, drikker du sukkerbrus og spiser lavkarbo med mye fett (som man skal) vil du gå OPP i vekt - og ikke på den gode måten hold dere til sukkerfri brus istedet.

Sitat:

- Hva med frukt? Både appelsiner, epler, pærer, druer osv er jo søte frukter. Alt dette har masse karbo da? Er det grønnsaker som gjelder til mellommåltidene?

Ingen frukt - ihvertfall ikke i starten. Vent ihvertfall en mnd før du prøver deg på noe søtt - kan trigge noe jævlig... Det er ikke så veldig vanlig med mellommåltider på lavkarbo - fordi man mister stort sett all sultfølelse... det kan være greit å kjenne på hvorfor man fyser på mat innimellom, det trenger ikke være fordi du er sulten. Det som er vanlig å spise til kvelds om man er litt fysen er feks nøtter, fetaost, hvitost rullet i skinke osv.

Sitat:

Er det noen som gidder å guide oss litt i starten så er vi veldig takknemmelige. Vi er i gang på første dagen i dag etter å ha saumfart hyller og matposer i hele julen...for å bli klare til start :P
Men for å være ærlig så føler vi oss rimelig uklare alikavel, lite forberedte...så vi sitter litt som spørsmålstegn må innrømmes

Skal lese. Masse. Men inntil da...anyone?

Jeg kan gi deg de reglene jeg startet etter - så kan dere lese dere opp på en spesifikk retning etterhvert som dere blir mer komfortable:

Ingen potet, ris, pasta eller grønnsaker som vokser UNDER jorden.
Maks 5 gram pr 100 gram andre matvarer.
Ingen sukkerholdig mat eller drikke.

Les på matvarene i butikken - dere vil bli veldig overrasket Lån bøker på biblioteket; Atkins (den engelske er visst bedre enn den norske), Ketolyse, Skaldeman, spisdegslank. www.spisdegslank.no leverer ferdigretter frossent om man ønsker å kickstart uten å lage maten selv.

Erstatt bare ris, potet og pasta med grønnsaker etter eget valg.
Bruk saus! Lag egen bearnaise til entrecoten, eller bruk krydderbearnaise på pose (den har ganske lite karbo, og enda mindre om du bruker fløte + vann i samme mengde som det står melk

Vær snille med dere selv - dere MÅ ikke gjøre alt perfekt på dag 1! Bruk tid, les opp, finn en basismåte å spise på i starten og utvid repertoaret etterhvert Det er ingen skam å spørre heller

Det anbefales å finne seg en retning etterhvert - da er det lettere å følge enkle regler. Før eller siden vil også dere bryte ut og finne deres egen måte å gjøre dette på - etter hva slags mat dere foretrekker. Det er mye å sette seg inn i - bruk tid!

Søkefunksjonen på førstesiden www.lavkarbo.no er den beste - bruk den! I tillegg vil du se at en tråd om et emne vil nederst på siden ha referanser til andre tråder med lignende emner

Ønsker dere lykke til - jeg har gått 1.5 år på lavkarbo og kommer ALDRI til å gå tilbake til "normalt" kosthold, både pga vekt men også pga at jeg har chrons som nå er så godt som symptomfri

Nerthus er avlogget   Min kostholdsfilosofi: På sukkerkjøret etter røykeslutt :/ Svar med sitat
Svar


Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester)
 

Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 09:55.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no