Søk i lavkarbosidene:
Tilpasset søk
Gå tilbake   Lavkarbo.no :: Karbojunkie > Kosthold og helse > Generell ernæringsdebatt

Korn - er det egentlig en matvare?

Generell ernæringsdebatt Tema som ikke har med begrenset karbohydratinntak å gjøre.

Del denne siden:

Svar
 
Trådverktøy
Gammel 08-11-11, 14:21   #1
Camomilla
Seniormedlem
 
Camomilla sin avatar
 
Medlem siden: Nov 2010
Hvor: Lier, Buskerud
Alder: 52
Innlegg: 5.448
Camomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt av

Korn - er det egentlig en matvare?

Sikter til denne artikkelen fra bloggen til Pål Jåbekk:
http://paljabekk.blogspot.com/2011/1...else-korn.html

Synes det var tankevekkende lesning. Vi vet jo at det er forskjell på kh - noen har høy GI, noen lav GI og gir forskjellige utslag både på blodsukker og fettlagring. Men sett ut fra et helseperspektiv (ikke nødvendigvis bare vektnedgang) er det åpenbart enda mindre likegyldig hvor de karbohydratene man spiser kommer fra. Og jeg kjenner at jeg er enda mer fornøyd med å ha barn som forventer annet enn brød i matpakka

__________________
Gått ned ca. 19 kilo fra 73-54 i løpet av 2011.
Nå vedlikeholder jeg og har et vektvindu fra 53-58 kg.


Min journal
Camomilla er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Paleo-inspirert :) Svar med sitat
Gammel 08-11-11, 15:03   #2
kamp
Seniormedlem
 
kamp sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2008
Innlegg: 1.762
kamp har veldig mye å være stolt avkamp har veldig mye å være stolt avkamp har veldig mye å være stolt avkamp har veldig mye å være stolt avkamp har veldig mye å være stolt avkamp har veldig mye å være stolt avkamp har veldig mye å være stolt avkamp har veldig mye å være stolt av

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

I mitt hode har det vert mye tanker rundt insulin, karbohydrater o.l., "gamle dager" osv.. Det er en del ting jeg ikke har fått til å stemme helt til jeg har satt meg ned og studert på fytin syre, oksalater, lektiner osv..

Et lavkarbo kosthold tror jeg er veldig veldig bra men vist lavkarbo kostholdet skal gjennspeile et høykarbo kosthold i forhold til brød, knekkebrød o.l. som er laget med rent gluten, havre kli, hvetekli, havregryn som ikke er gjæret så tror jeg (min mening) at det ikke er så bra pga alt dette.

I gamle dager før fersk gjæren kom så ble det bakt surdeig og surdeig bryter ned fytater og til dels lektiner. De spiste også poteter men var forholdsvis friske fremfor det "vi er" nå.

Men totalt sett er jeg litt negativ til hele kornet

__________________
Paleolitisk lav Oksalat kosthold
kamp er avlogget   Min kostholdsfilosofi: eat real food - paleo Svar med sitat
Gammel 08-11-11, 18:53   #3
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Og korn og "korn" er ikke det sammen. Det er langt fra emmer og einkorn til dagens hvete. Hvem vet hvordan endringen påvirker oss? Jeg er iallfall ekstremt skeptisk til at ekstra gluten i form av glutenmel tilsettes brød rutinemessig...

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat
Gammel 08-11-11, 22:06   #4
Bestemamma
Seniormedlem
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sunnmøre
Alder: 64
Innlegg: 1.090
Bestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snill

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av smgj, her.

Og korn og "korn" er ikke det sammen. Det er langt fra emmer og einkorn til dagens hvete. Hvem vet hvordan endringen påvirker oss? Jeg er iallfall ekstremt skeptisk til at ekstra gluten i form av glutenmel tilsettes brød rutinemessig...

Du har så rett, så rett,,,smgj...lurer på om det er noen som produserer disse gamle kornsortene ennå... ?

Ja jeg tåler i allefall ikke hvetemel,,,har som prosjekt å lære meg å sove på rygg (pga forestående brystop. og for å forbygge soverynker ) I den forbindelse tenkte jeg at siden litt karbohydrater hjelper meg til å sovne på magen vil sikkert mer karbohydrater hjelpe meg til å sovne selv om jeg ligger på rygg. Hive innpå 100 gram vanlig rugbrød med det vanlige innholdet av hvetemel osv. med brelett og syltetøy + et glass helmelk før sengetid så jeg skulle slukne godt......hem, teorien var bra, men så er det det med virkningen i virkeligheten da....Jeg gikk opp 4 kilo på 5 dager og ble dårlig i magen. Har ennå ikke lært meg å sove på rygg...I kveld tar jeg bare 60g lettsyltetøy med fløte samt et middels eple....

__________________


Bestemamma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Endret fra egenkomponert til LCHF med vekt på ketogent....Nå litt mer karber, men fortsatt i ketose. Svar med sitat
Gammel 08-11-11, 22:11   #5
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Høhøh

2cl bailyes... I varm melk/fløte med litt kaffepulver (decaf om om man er følsom) og kanel. Så magnesiumtabletten. Kan sove stående etter det der.

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat
Gammel 08-11-11, 23:00   #6
Bestemamma
Seniormedlem
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sunnmøre
Alder: 64
Innlegg: 1.090
Bestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snill

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av smgj, her.

Høhøh

2cl bailyes... I varm melk/fløte med litt kaffepulver (decaf om om man er følsom) og kanel. Så magnesiumtabletten. Kan sove stående etter det der.

Å herregud, må jeg til med Bailyes nå da...det er jo så syndig godt....

Får se...jeg SKAL greie å sovne og sove på rygg igjen...selv om jeg har vært magesover i 20 år...det er så forbaska upraktisk å sove på magen.....

Men tilbake til det kornet,,,hjelper det med spelt? Ser at det har noe lavere glutenverdi, men vet du noe mer utover det....?

De andre kornsortene ser faktisk ut til å være nogenlunde trygge hva gluten anngår...kanskje jeg skulle gjøre forsøk med forskjellige kornsorter og lage brød med dem? Liker godt havremel og havregrynsgrøt så kanskje jeg skal teste....

__________________


Bestemamma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Endret fra egenkomponert til LCHF med vekt på ketogent....Nå litt mer karber, men fortsatt i ketose. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 00:14   #7
Vegard L
Medlem
 
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
Vegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt likt

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av Bestemamma, her.

Å herregud, må jeg til med Bailyes nå da...det er jo så syndig godt....

Får se...jeg SKAL greie å sovne og sove på rygg igjen...selv om jeg har vært magesover i 20 år...det er så forbaska upraktisk å sove på magen.....

Men tilbake til det kornet,,,hjelper det med spelt? Ser at det har noe lavere glutenverdi, men vet du noe mer utover det....?

De andre kornsortene ser faktisk ut til å være nogenlunde trygge hva gluten anngår...kanskje jeg skulle gjøre forsøk med forskjellige kornsorter og lage brød med dem? Liker godt havremel og havregrynsgrøt så kanskje jeg skal teste....

Det er ikke sikkert det er så dumt, havre er generelt langt mindre problematisk enn hvete, da det bare inneholder ubetydelige mengder gluten, som sannsynligvis er det du reagerer på i hveten.

__________________
Blogg: www.friskogfunksjonell.no
Vegard L er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 06:58   #8
macadamia79
Medlem
 
Medlem siden: Jul 2011
Innlegg: 187
macadamia79 er et fyrlysmacadamia79 er et fyrlysmacadamia79 er et fyrlysmacadamia79 er et fyrlysmacadamia79 er et fyrlys

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Man får kjøpt emmer og einkorn fra Holle Mølle http://www.holli-molle.no/?CatID=1166
edit: jeg sendte dem epost for å høre hvilken genetisk variant de lager einkorn og emmer fra, men har ikke fått noe svar

Jeg hadde spelt stående fordi jeg tenkte at bare litt til jevning av saus ville være ok, men jeg tok en sjefsavgjørelse på at gluten er helt ut i enda noen år, så den røyk i husholdningsavfallet gitt.

Hvis jeg noen gang skal lage noe med mel skal jeg prøve meg på surdeigsbrød på einkorn, sånn som de (trolig) opprinnelig lagde for en ti tusen års tid siden Ellers ser jo dette brødet fint ut

__________________
"HVA du spiser er med på å bestemme HVOR MANGE kalorier kroppen bruker, fordi hjernen justerer energiuttaket etter både HVA SLAGS og HVOR MYE energi vi tar inn"
macadamia79 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: paleo 3.1 iceman Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 08:01   #9
Chamomilla
Seniormedlem
 
Chamomilla sin avatar
 
Medlem siden: May 2005
Innlegg: 2.453
Chamomilla begynner å bli godt kjentChamomilla begynner å bli godt kjentChamomilla begynner å bli godt kjentChamomilla begynner å bli godt kjentChamomilla begynner å bli godt kjentChamomilla begynner å bli godt kjent

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Interessant artikkel, Camomilla - fint å lese slikt på norsk også...Jeg søkte på "grains" inne på Marks Daily apple... fikk en haug med treff. Det jeg har lest der før og andre steder fremstilles ikke akkurat positivt og konkluderer gjerne med at skal man spise korn så bør man ta seg bryet med å behandle det først og det i seg selv er såpass tidkrevende at om man har tilgang på andre alternativer, hvorfor ta seg bryet med det..

http://www.marksdailyapple.com/searc...int-101%2F#921

Skulle gjerne fjernet kornet fra familiens kosthold ja... kanskje bombardere mannen litt mer, men han er så urskeptisk til alt - det hjelper med gode kildehenvisninger. Han er i teorien positiv til lavkarbo også, men er likevel ikke villig til å kutte ut det standard høykarbo "tilbehøret" og da er det også verre å påvirke ungene.

__________________
Journal
..lever du dagen i dag godt gjøres alle gårsdager til lykkelige drømmer og hver eneste morgendag blir et bilde på håp.

Sist redigert av Chamomilla : 09-11-11 kl 08:28.
Chamomilla er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Steinalder-inspirert Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 08:55   #10
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av Bestemamma, her.

Å herregud, må jeg til med Bailyes nå da...det er jo så syndig godt....

Får se...jeg SKAL greie å sovne og sove på rygg igjen...selv om jeg har vært magesover i 20 år...det er så forbaska upraktisk å sove på magen.....

Men tilbake til det kornet,,,hjelper det med spelt? Ser at det har noe lavere glutenverdi, men vet du noe mer utover det....?

De andre kornsortene ser faktisk ut til å være nogenlunde trygge hva gluten anngår...kanskje jeg skulle gjøre forsøk med forskjellige kornsorter og lage brød med dem? Liker godt havremel og havregrynsgrøt så kanskje jeg skal teste....

Det er ikke nødvendigvis glutenet man reagerer på . Det finnes visstnok en 4-5 stoffer i korn som man sliter med å bryte ned... Sjekk kartet i denne posten: http://chriskresser.com/9-steps-to-p...ont-eat-toxins Når det er sagt er det veldig individuelt. Jeg vet at jeg ikke tåler bygg og rug heller. Er usikker på hvete, men har kuttet det ut for sikkerhets skyld. Jeg tror det lureste man kan gjøre - om man er usikker - er å enten holde seg borte... eller gå 3 måneder nazi melfritt og så kjøre en challenge.

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 08:59   #11
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

PS - for å venne deg av med å sove på magen kan du forsøke rådet om å sy fast en tennisball på brystet på pysjen...

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 11:33   #12
Tirililltove
Medlem
 
Tirililltove sin avatar
 
Medlem siden: Jan 2011
Innlegg: 169
Tirililltove er ny på veien
Wink

Sv: sove på rygg

Ang. å sove på rygg, det går av seg selv når du er operert, det kjennes så godt når du snur deg at du kommer tilbake på rygg med engang.

Lykke til!

Den linken til TS http://paljabekk.blogspot.com/2011/1...else-korn.html er veldig bra, anbefales!

__________________



Sist redigert av Tirililltove : 09-11-11 kl 11:46.
Tirililltove er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 15:39   #13
Bestemamma
Seniormedlem
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sunnmøre
Alder: 64
Innlegg: 1.090
Bestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snill

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av smgj, her.

Det er ikke nødvendigvis glutenet man reagerer på . Det finnes visstnok en 4-5 stoffer i korn som man sliter med å bryte ned... Sjekk kartet i denne posten: http://chriskresser.com/9-steps-to-p...ont-eat-toxins Når det er sagt er det veldig individuelt. Jeg vet at jeg ikke tåler bygg og rug heller. Er usikker på hvete, men har kuttet det ut for sikkerhets skyld. Jeg tror det lureste man kan gjøre - om man er usikker - er å enten holde seg borte... eller gå 3 måneder nazi melfritt og så kjøre en challenge.

Kanskje det er antibeitestoff jeg reagerer på?
Nå har jeg ikke testet om jeg reagerer på andre kornsorter enn hvete. Og i og med at brød gjerne inneholder flere sorter samtidig så må jeg enten ta en allergitest eller spise en og en kornsort i gangen hvordan jeg nå skal få til det...

Opprinnelig lagt inn av heipådu, her.

Det er ikke sikkert det er så dumt, havre er generelt langt mindre problematisk enn hvete, da det bare inneholder ubetydelige mengder gluten, som sannsynligvis er det du reagerer på i hveten.

Ja, og det gluten av en annen type endatil...


Opprinnelig lagt inn av smgj, her.

PS - for å venne deg av med å sove på magen kan du forsøke rådet om å sy fast en tennisball på brystet på pysjen...

Da må jeg først kjøpe meg en pysj....sover i bursdagspysjen jeg, ser du Må til med superlim kanskje.....LOL

Opprinnelig lagt inn av Tirililltove, her.

Ang. å sove på rygg, det går av seg selv når du er operert, det kjennes så godt når du snur deg at du kommer tilbake på rygg med engang.

Lykke til!

Den linken til TS http://paljabekk.blogspot.com/2011/1...else-korn.html er veldig bra, anbefales!

Jeg våkner alltid på rygg, så det er bare innsovningen som er problemet hos meg.....Vil gjerne slippe alle soverynkene jeg har fått i pannen...så derfor skal jeg få fylt de ut, men da kan jeg jo ikke ligge de på meg igjen når jeg har kostet på meg å bli kvitt de..... Høres jo ut som den selvopptatte bitchen her, men det er så mange år siden jeg har følt meg nogenlunde i stand til å ta vare på utseendet mitt at jeg går visst litt mye opp i det....
Takk for lykkeønskningen, men jeg må først spare sammen en del mer penger før jeg kan ta operasjonen -men jeg ser målet i siktet - bare noen tusener til nå så er jeg der...juhu !!!


Opprinnelig lagt inn av macadamia79, her.

Man får kjøpt emmer og einkorn fra Holle Mølle http://www.holli-molle.no/?CatID=1166
edit: jeg sendte dem epost for å høre hvilken genetisk variant de lager einkorn og emmer fra, men har ikke fått noe svar

Jeg hadde spelt stående fordi jeg tenkte at bare litt til jevning av saus ville være ok, men jeg tok en sjefsavgjørelse på at gluten er helt ut i enda noen år, så den røyk i husholdningsavfallet gitt.

Hvis jeg noen gang skal lage noe med mel skal jeg prøve meg på surdeigsbrød på einkorn, sånn som de (trolig) opprinnelig lagde for en ti tusen års tid siden Ellers ser jo dette brødet fint ut

Linken til brødet virker ikke...kan være noe midlertidig......
Men ideen om å lage brød av surdeig høres fin ut.....Lurer på om andre kornsorter kan brukes....
Det jeg er mest redd for er at det kan være stivelse jeg reagerer på.....Jeg tåler helt tydelig ikke poteter...måtte kutte ut kveldspoteten min fordi inntak av bare en liten potet før sengetid skapte rabalder i magen min......faktisk mer enn brødskivene jeg spiste nå tidligere i uken......
Har gått tilbake til lettsyltetøy...DET tåler jeg i allefall... tar hele 60 gram og har i litt fløte og spiser et eple etterpå...Blir faktisk ikke så mange karbohydratene, men det er tilstrekkelig til at jeg blir rolig.....

__________________



Sist redigert av Bestemamma : 09-11-11 kl 16:04.
Bestemamma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Endret fra egenkomponert til LCHF med vekt på ketogent....Nå litt mer karber, men fortsatt i ketose. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 15:54   #14
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Jeg testet mel ved å lage pannebrød på en og en kornsort og spise dette 3 ganger daglig i tre dager for hver kornsort... :

  • 2-3dl ønsket mel
  • 1 ts. bakepulver for to dl mel
  • Litt salt/andre krydder man vet man tåler
  • 1 egg (om man tåler, er ikke nødvendig)
  • vann til passe "bolle-"deigkonsistens
Klappes til runde kaker og stekes på begge sider (prikk med gaffel) i tørr panne på middels varme.

Serveres lunkne med masse smør og godt pålegg.

Et annet alternativ for å teste mel er rett og slett å lage vassgraut på ønsket melsort. Spis med kanel, smørøye og sukrin.

Dette er ganske trygge måter å teste ut mel på siden oppskriftene inneholder veldig lite annet som det er vanlig å reagere på (med unntak av det egget man kan hoppe over).

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 16:01   #15
Bestemamma
Seniormedlem
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sunnmøre
Alder: 64
Innlegg: 1.090
Bestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snill

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av smgj, her.

Jeg testet mel ved å lage pannebrød på en og en kornsort og spise dette 3 ganger daglig i tre dager for hver kornsort... :

  • 2-3dl ønsket mel
  • 1 ts. bakepulver for to dl mel
  • Litt salt/andre krydder man vet man tåler
  • 1 egg (om man tåler, er ikke nødvendig)
  • vann til passe "bolle-"deigkonsistens
Klappes til runde kaker og stekes på begge sider (prikk med gaffel) i tørr panne på middels varme.

Serveres lunkne med masse smør og godt pålegg.

Et annet alternativ for å teste mel er rett og slett å lage vassgraut på ønsket melsort. Spis med kanel, smørøye og sukrin.

Dette er ganske trygge måter å teste ut mel på siden oppskriftene inneholder veldig lite annet som det er vanlig å reagere på (med unntak av det egget man kan hoppe over).

Åh, du er en utømmelig kilde av gode råd S.
Disse skal jeg bruke.......
Vi fikk alltid lage pannebrød når mor stekte brød da vi var barn...gode minner...bare at vi stekte dem direkte på platen....ser oss for meg ennå der vi stod og strevde med å skrape platen etter oss. Så spiste vi brødene varme med smør og brunost...

__________________


Bestemamma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Endret fra egenkomponert til LCHF med vekt på ketogent....Nå litt mer karber, men fortsatt i ketose. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 16:08   #16
shailene
Seniormedlem
 
shailene sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2011
Hvor: Oslo
Innlegg: 983
shailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snillshailene er virkelig snill

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Et lite spm.. Mener dere at gluten er usunt å spise, hvis man ikke er allergisk også? Er det dumt å spise mat laget av ren gluten..?

shailene er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 16:32   #17
Bestemamma
Seniormedlem
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sunnmøre
Alder: 64
Innlegg: 1.090
Bestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snill

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av shailene, her.

Et lite spm.. Mener dere at gluten er usunt å spise, hvis man ikke er allergisk også? Er det dumt å spise mat laget av ren gluten..?


Tror jeg vil svare med at gluten er i kornet av en grunn, men hva som er hensikten med glutenet og hvorfor så mange mennesker ikke tåler det er grunner som muligens henger sammen på samme måte som antibeitestoffer...jeg spekulerer, men ingenting av saker og ting i skapelsen er der uten en grunn...Ikke for å bli poetisk eller religiøs eller noe, men en kan jo lure......


Opprinnelig lagt inn av Camomilla, her.

Sikter til denne artikkelen fra bloggen til Pål Jåbekk:
http://paljabekk.blogspot.com/2011/1...else-korn.html

Synes det var tankevekkende lesning. Vi vet jo at det er forskjell på kh - noen har høy GI, noen lav GI og gir forskjellige utslag både på blodsukker og fettlagring. Men sett ut fra et helseperspektiv (ikke nødvendigvis bare vektnedgang) er det åpenbart enda mindre likegyldig hvor de karbohydratene man spiser kommer fra. Og jeg kjenner at jeg er enda mer fornøyd med å ha barn som forventer annet enn brød i matpakka

Har lest TS' Link og fikk øye på illustrasjonen til korn....Fikk en slags Aha-opplevelse her....Illustrasjonen viser at det er i skallet antibeitestoffene sitter og disse følger da med inn i maten som er laget av hele korn, eller også med skallet/kliet....Min far tålte bedre loff enn grovbrød....Dette kan kanskje være grunnen???? Jeg har alltid tenkt at det var glutenet...

Montro om andre kornsorter er like ille når det gjelder antibeitestoffer...så at Mercola hadde noe om ADHD og overfølsomhet for korn....

__________________



Sist redigert av Bestemamma : 09-11-11 kl 16:41.
Bestemamma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Endret fra egenkomponert til LCHF med vekt på ketogent....Nå litt mer karber, men fortsatt i ketose. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 18:40   #18
Bønna200
Seniormedlem
 
Bønna200 sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Akershus
Alder: 48
Innlegg: 8.394
Bønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastiskBønna200 er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av smgj, her.

Og korn og "korn" er ikke det sammen. Det er langt fra emmer og einkorn til dagens hvete. Hvem vet hvordan endringen påvirker oss? Jeg er iallfall ekstremt skeptisk til at ekstra gluten i form av glutenmel tilsettes brød rutinemessig...

Jeg fikk skikkelig magevondt av brød med glutenmel. Så da fant jeg det best å la lavkarbobrød være

Bønna200 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Veganer. Ren mat og matglede. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 19:47   #19
Camomilla
Seniormedlem
 
Camomilla sin avatar
 
Medlem siden: Nov 2010
Hvor: Lier, Buskerud
Alder: 52
Innlegg: 5.448
Camomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt avCamomilla har veldig mye å være stolt av

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av Bønna200, her.

Jeg fikk skikkelig magevondt av brød med glutenmel. Så da fant jeg det best å la lavkarbobrød være

Det finnes mye lavkarbobrød uten glutenmel også Glutenmelet brukes vel egentlig mest for å gi brødet skikkelig "brødfølelse" - det er jo bare hvete som smaker hvete Men jeg har samme erfaring som deg - ting med glutenmel i er ikke bra, selv om det er lavkarbo

__________________
Gått ned ca. 19 kilo fra 73-54 i løpet av 2011.
Nå vedlikeholder jeg og har et vektvindu fra 53-58 kg.


Min journal
Camomilla er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Paleo-inspirert :) Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 21:01   #20
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av shailene, her.

Et lite spm.. Mener dere at gluten er usunt å spise, hvis man ikke er allergisk også? Er det dumt å spise mat laget av ren gluten..?

Jeg *tror* det er veldig mange som har skjult mel-/glutenintoleranse og at dette veldig ofte forblir uoppdaget fordi det ikke nødvendigvis gir magemessige symptomer (som i mitt tilfelle - jeg får ødemer/bihulebetennelse/tett nese/væske i mellomøret og generelt nedstemthet m.fl...). Det tar i gjennomsnitt 6-7 år for en med cøliaki å få diagnosen blant annet siden det stort sett bare er barnecøliaki som slår ut på magen.

Men derifra til å ekstrapolere at det skal gjelde alle. - nei, det vil selv ikke jeg gjøre.

Dog - fra et lavkarboperspektiv skal det nevnes at melvarer har høyere GI enn sukker... og det gjør det ikke akkurat ønskelig å spise selv om man skulle tåle det.

Ren gluten er nok det jeg vil anbefale færrest folk å spise. For om du reagerer "litt" på vanlig korn/mel er sannsynligheten stor for at du vil bli skikkelig dårlig jo mer gluten du spiser - og har man holdt seg unna en stund så opparbeider kroppen større forsvar (og sterkere reaksjoner) på ting man ikke tåler. Dette er en grunn til at jeg er veldig skeptisk til bruken av glutenmel her. Jeg tror det kan ruinere framgangen på lavkarbo for mange dersom det blir en stor del av kostholdet.

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 21:24   #21
krokodillen
Medlem
 
krokodillen sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2009
Innlegg: 441
krokodillen er veldig godt liktkrokodillen er veldig godt liktkrokodillen er veldig godt liktkrokodillen er veldig godt liktkrokodillen er veldig godt liktkrokodillen er veldig godt liktkrokodillen er veldig godt liktkrokodillen er veldig godt likt

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Jeg fikk også en reaksjon på lavkarbobakst med glutenmel.

Nå holder jeg meg unna gluten, og sannsynligvis tåler jeg det dårlig. Merket en god del forskjell på å gå over til lavkarbo, og en del av dette kan godt være pga mindre brød.

krokodillen er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Litt fetere Fedon uten fruktose Svar med sitat
Gammel 09-11-11, 23:48   #22
Bestemamma
Seniormedlem
 
Medlem siden: Jul 2010
Hvor: Sunnmøre
Alder: 64
Innlegg: 1.090
Bestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snillBestemamma er virkelig snill

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Jeg bakte lavkarbobrød og putta oppi gluten som det stod i oppskriften.....Ikke rart jeg ble dårlig av det brødet... Noen som vil ha en pakke glutenmel, pent brukt ?

__________________


Bestemamma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Endret fra egenkomponert til LCHF med vekt på ketogent....Nå litt mer karber, men fortsatt i ketose. Svar med sitat
Gammel 10-11-11, 00:04   #23
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av macadamia79, her.

Man får kjøpt emmer og einkorn fra Holle Mølle http://www.holli-molle.no/?CatID=1166
edit: jeg sendte dem epost for å høre hvilken genetisk variant de lager einkorn og emmer fra, men har ikke fått noe svar

Jeg hadde spelt stående fordi jeg tenkte at bare litt til jevning av saus ville være ok, men jeg tok en sjefsavgjørelse på at gluten er helt ut i enda noen år, så den røyk i husholdningsavfallet gitt.

Hvis jeg noen gang skal lage noe med mel skal jeg prøve meg på surdeigsbrød på einkorn, sånn som de (trolig) opprinnelig lagde for en ti tusen års tid siden Ellers ser jo dette brødet fint ut

Einkorn og emmer er vel de to urkornene som ble krysset og dannet forløperen (som siden er veldig endret) til hveten.
Det som gjør meg skeptisk er at alle gressplanter vindbestøves, så jeg lurer litt på hva som skjer i en einkornåker ikke så langt fra en hveteåker?

Men det er meg, altså... En mistenksom faen...

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat
Gammel 10-11-11, 06:51   #24
macadamia79
Medlem
 
Medlem siden: Jul 2011
Innlegg: 187
macadamia79 er et fyrlysmacadamia79 er et fyrlysmacadamia79 er et fyrlysmacadamia79 er et fyrlysmacadamia79 er et fyrlys

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av shailene, her.

Et lite spm.. Mener dere at gluten er usunt å spise, hvis man ikke er allergisk også? Er det dumt å spise mat laget av ren gluten..?

Et klart JA her til begge spørsmål.

__________________
"HVA du spiser er med på å bestemme HVOR MANGE kalorier kroppen bruker, fordi hjernen justerer energiuttaket etter både HVA SLAGS og HVOR MYE energi vi tar inn"
macadamia79 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: paleo 3.1 iceman Svar med sitat
Gammel 10-11-11, 09:12   #25
Carisma
Seniormedlem
 
Carisma sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2004
Hvor: Harestua
Alder: 48
Innlegg: 16.055
Carisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastiskCarisma er bare helt fantastisk

Sv: Korn - er det egentlig en matvare?

Opprinnelig lagt inn av Bestemamma, her.

Får se...jeg SKAL greie å sovne og sove på rygg igjen...selv om jeg har vært magesover i 20 år...det er så forbaska upraktisk å sove på magen.....

Jeg har alltid måttet ligge på magen for å sovne, men det ble jo etterhvert både upraktisk og ubehagelig da jeg var gravid. Jeg løste det med å bruke pusteteknikken fra yoga for å "koble ut" og klare å sovne på ryggen, og det funket som bare det!

__________________
Persistance pays!
Carisma er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat
Svar


Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester)
 

Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum

Lignende tråder
Tråd Trådstarter Forum Svar Siste innlegg
Legge til ny matvare i Mat På Data? lillefixen Lavkarbo generelt 1 07-04-10 11:54
Et matvare spørsmål -Mariell- Spørsmål om matvarer og oppskrifter 4 30-03-10 21:36
Korn opptrapping- Hvilken type korn? Lofus Lavkarbo generelt 4 28-12-09 09:42
Hvor mye av hver enkelt matvare? mamma84 Dr Lindbergs 2 19-07-09 22:40
Mest uunnværlige matvare? Lille-Lulle Lavkarbo generelt 33 24-09-08 00:01


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 20:05.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no