Søk i lavkarbosidene: |
Tilpasset søk
|
|
Spørsmål og svar Hjelp oss å bli enda bedre!Still spørsmål, eller svar på det du kan. Er du ny? Spør og les her først! |
Del denne siden: |
|
Trådverktøy |
29-05-12, 00:51 | #26 |
Medlem
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)Jeg mener absolutt at gjennomsnittspersonen vil ha helsegevinster av å redusere inntaket av karbohydrater. Ikke fordi det er noe gale med karbohydrater i seg selv, men fordi vi fra før spiser for mye av dem med tanke på vår livsstil. Det er også derfor jeg nevner kontekst som en viktig faktor.
__________________
Blogg: www.friskogfunksjonell.no |
Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... |
29-05-12, 08:40 | #27 |
Supermoderator
Medlem siden: Aug 2005
Hvor: ::Oslo Rock City::
Alder: 45
Innlegg: 26.188
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)Interessant tråd! (Advarsel -empirisk innspill. ): Jeg har for mitt eget vedkommende stor tro på å samle så mye saklig og velfundert informasjon som mulig, og sånn for egen del måle det opp til egne erfaringer. Jeg får mot normalt den o' store skjelven av å spise frukt i større mengder enn én, men så spiser jeg sånn ca steinaldersk fordi det passer meg best, og har nok sånn sett gjort meg selv uvant til fruktsukker. Den enkelte, og kanskje særlig oss med litt metabolske utfordringer vil nok ha en del erfaringer som avviker fra normen, uten at det er noe feil med normen i seg selv. |
Min kostholdsfilosofi: ♥The good life♥ |
02-06-12, 10:39 | #28 |
Medlem
Medlem siden: Mar 2010
Hvor: Sarpsborg
Innlegg: 227
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Noen eksempler her: |
Min kostholdsfilosofi: Ren/naturlig mat |
02-06-12, 19:34 | #29 |
Seniormedlem
Medlem siden: Aug 2009
Hvor: Østlandet
Alder: 53
Innlegg: 6.244
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Uten at jeg skal påberope meg grundig kunnskap om dette, så har vi vel ikke akkurat fruktsesong i Norge hele året... og har vel ikke hatt det heller de siste tusen år ++ siden menneskene (dumme som de var) fulgte etter isbrekanten nordover? |
Min kostholdsfilosofi: På sukkerkjøret etter røykeslutt :/ |
02-06-12, 20:35 | #30 |
Seniormedlem
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 4.612
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
fikk du vondt i magen?
__________________
Do what you like! |
Min kostholdsfilosofi: lavkarbo |
02-06-12, 21:03 | #31 |
Seniormedlem
Medlem siden: Apr 2011
Innlegg: 1.310
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)Jeg vil gjerne skrive under på det Charisma og enkelte andre her skriver. Ja - frukt påvirker blodsukkeret - og da er det ikke bare frukten i seg selv som blir problemet, men hva annet den frukten du spiser får deg til å ønske å spise i tillegg... Sist redigert av bente1 : 02-06-12 kl 21:19. |
Min kostholdsfilosofi: ketose diett -> generell LCHF |
02-06-12, 22:34 | #32 |
Seniormedlem
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 50
Innlegg: 6.228
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)Tror det er forskjell på folk, jeg. For min del skiller smaken min mellom frukt og sjokolade. Frukt kan jeg spise daglig uten at det er noen trigger eller noe spesielt hinder, men sjokolade må jeg holde meg unna/holde på et lavt nivå fordi det trigger "mersmaken".
__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint |
Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. |
03-06-12, 01:04 | #33 |
Seniormedlem
Medlem siden: Jul 2007
Hvor: Sarpsborg
Alder: 39
Innlegg: 14.496
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)Jeg har heller ingen problemer med å spise frukt, så lenge jeg spiser det med nøtter og holder meg unna banan.
__________________
|
Min kostholdsfilosofi: Moderat lavkarbo |
03-06-12, 01:33 | #34 |
Medlem
Medlem siden: Mar 2010
Hvor: Sarpsborg
Innlegg: 227
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Hehe.. Ja, ser poenget med fruktsesongen her i nord. Det var derfor jeg avsluttet også. Det ble ikke det samme når vinteren kom. Men uten at jeg vet noe om like/ulike gener, så tipper jeg at de fleste mennesker kanskje ikke er så veldig ulike. Vi har jo som du sier ikke alltid bodd her. |
Min kostholdsfilosofi: Ren/naturlig mat |
03-06-12, 01:40 | #35 |
Medlem
Medlem siden: Mar 2010
Hvor: Sarpsborg
Innlegg: 227
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Nei, tvert imot. Frukt er veldig lett fordøyelig, noe magen så ut til å trives veldig godt med. Dessuten fikk jeg helt flat mage på det 1/2 året |
Min kostholdsfilosofi: Ren/naturlig mat |
03-06-12, 02:18 | #36 |
Medlem
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Frukt inneholder ikke alle de essensielle aminosyrene, og heller ikke nok omega-3. At veganere setter B12-sprøyter handler om at dette vitaminet bare finnes i animalsk mat.
Frukt inneholder hovedsakelig energi fra karbohydrater, veldig lite proteiner og fett (avocado er et unntak). Det stemmer at frukt inneholder en del vitaminer og mineraler.
Her er du ute og sykler...
__________________
Blogg: www.friskogfunksjonell.no |
Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... |
03-06-12, 04:05 | #37 |
Medlem
Medlem siden: Mar 2010
Hvor: Sarpsborg
Innlegg: 227
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)Jo, frukt inneholder alle de essensielle aminosyrene. Men selvfølgelig ikke hver eneste frukt. Men jeg regner ikke med at noen spiser kun en type frukt. Hvilke essensielle mangler mener du..? |
Min kostholdsfilosofi: Ren/naturlig mat |
03-06-12, 10:50 | #38 |
Medlem
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
At alle aminosyrene kan påvises betyr ikke at frukt kan anses som en kilde til disse. Vi trenger en viss mengde av dem. Det meste vi spiser inneholder spor av alle aminosyrene, men det er ikke dermed sagt at det har noe å si i praksis.
En gorilla er ikke et menneske. Gorillaer er planteetere, og har andre behov for protein og fett enn ett menneske. Anatomien på fordøyelsessystemet er veldig forskjellig, og planteetere er blant annet i stand til å effektivt lage fettsyrer fra fiber, noe vi også kan men i utrolig liten grad.
Den glykemiske indeksen på et måltid sier jo nettopp dette, hvor fort karbohydratene blir tatt opp fra tarmen til blodet. Den har noe å si med tanke på hvor fort insulinet skilles ut, men den er veldig underordnet den totale glykemiske belastningen.
Bananer og avocado tilsvarende energien i en hamburgermeny med brus til da, trodde du skjønte hvilke mengder jeg snakket om.
For det første så må denne middagen være usannsynlig stor om den skal ta 2-3 dager å fordøye. Hva får deg til å tro at frukten ville fordøyes i løpet av noen timer om du fra før hadde forrige måltid i magen? Tømmingen av magesekken reguleres ganske nøye... At dette merkes i magen henger nok mer sammen med det ekstremt store måltidet du spiste først (antar at dette var selvopplevd), og ikke at du spiste frukt noen timer etterpå.
__________________
Blogg: www.friskogfunksjonell.no |
Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... |
03-06-12, 11:58 | #39 |
Medlem
Medlem siden: Mar 2010
Hvor: Sarpsborg
Innlegg: 227
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Frukt fordøyes raskt, og det er et stort problem hvis tarmene er fulle av mat som fordøyes sakte. Mao. frukten kommer ikke gjennom og det er et problem at f.eks 10 bananer blir liggende i tarmen og råtne/gjærer, eller kanskje tom blir til vin hvis du er heldig |
Min kostholdsfilosofi: Ren/naturlig mat |
03-06-12, 13:48 | #40 |
Medlem
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
For det første. Hvem i allverden spiser 10 bananer etter et måltid som er så stort at det tar 2-3 dager å fordøye (dette er fremdeles usannsynlig stort)? Her snakker ikke du om en normal situasjon i det hele tatt, så det blir litt teit å bruke slike eksempler.
__________________
Blogg: www.friskogfunksjonell.no |
Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... |
03-06-12, 14:01 | #41 |
Seniormedlem
Medlem siden: Nov 2010
Hvor: Lier, Buskerud
Alder: 52
Innlegg: 5.448
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)Jeg har et spørsmål relatert til næringssammensetning, metthetsfølelse og vektnedgang. Når vi spiser lavkarbo produserer vi ketonlegemer, forutsatt at andelen karbohydrater i kosten er såpass liten at kroppen må hente energi fra fettet. Da jeg la om til lavkarbo opplevde jeg at kroppen strevde veldig med denne omstillingen, og jeg hadde en lang periode (mange uker) med generelt dårlig form/almentilstand. Men når denne prosessen hadde fått gått seg "ferdig", oppleved jeg (som mange andre) at sultfølelsen ble svært redusert, og at jeg på mitt ganske næringstette kosthold likevel gikk ned i vekt. Er det slik at næringssammensetningen av maten vi spiser åpner for en mer effektiv forbrenning av det lagrede kroppsfettet, slik at man IKKE får dette sult/-underskuddssignalet? Tidligere ville jo kroppen bedt om MER mat, snarere enn å ta for seg av "matpakka" på stumpen
__________________
Gått ned ca. 19 kilo fra 73-54 i løpet av 2011. Nå vedlikeholder jeg og har et vektvindu fra 53-58 kg. Min journal |
Min kostholdsfilosofi: Paleo-inspirert :) |
03-06-12, 14:36 | #42 |
Seniormedlem
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 4.612
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Stemmer det, det er det som er det flotte med det stabile blodsukkeret man får på lavkarbo. Det åpner opp for at det lagrede fettet kan brukes. Med høyt blodsukker "stenges utgangsdøra til fettlageret", sånn at fett ikke frigjøres ,fordi da skjer det motsatte , sukker omdannes til fett og går inn i lageret.
__________________
Do what you like! |
Min kostholdsfilosofi: lavkarbo |
03-06-12, 15:23 | #43 |
Medlem
Medlem siden: Mar 2010
Hvor: Sarpsborg
Innlegg: 227
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Men vi snakker om vidt forskjellige kosthold, som våre kropper igjen reagerer vidt forskjellig på (karbo vs fett som energikilde) Et "normalt" måltid (hva det nå måtte være) påvirker f.eks en fruktspiser helt annerledes enn f.eks en på ketolyse. bl.a blodsukker og insulinverdier påvirkes forskjellig. Det tar som kjent litt tid å omstille kroppen, og hvordan kroppen reagerer på de ulike matvarer ut fra dette. |
Min kostholdsfilosofi: Ren/naturlig mat |
03-06-12, 15:31 | #44 |
Medlem
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Det må ikke være enten eller, kan fint spise både karbohydrater og fett. Hver person må selv finne ut hvilken næringssammensetning som fungerer best utifra hva man trives med.
__________________
Blogg: www.friskogfunksjonell.no |
Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... |
03-06-12, 15:43 | #45 |
Medlem
Medlem siden: Mar 2010
Hvor: Sarpsborg
Innlegg: 227
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
En sannhet med moderasjoner |
Min kostholdsfilosofi: Ren/naturlig mat |
03-06-12, 15:54 | #46 |
Medlem
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Sannhet med moderasjoner? Forutsatt at vi snakker om den friske befolkningen. Utdyp gjerne, helst med en begrunnelser for hvorfor du mener det ikke stemmer.
__________________
Blogg: www.friskogfunksjonell.no |
Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... |
03-06-12, 17:38 | #47 |
Seniormedlem
Medlem siden: Jun 2009
Hvor: Østfold
Innlegg: 553
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)Siden det snakkes så mye om fruktspisere i denne tråden...jeg hadde en diskusjon - litt like denne - med en veganer en gang, i et annet forum. En veganer kan til frokost trykke i seg 20 appelsiner, og sånn fortsetter det hvert måltid, altså ganske voldsomme mengder. Det er vel det herregud mener om to forskjellige måter å spise på. |
Min kostholdsfilosofi: LCHF |
03-06-12, 19:53 | #48 |
Medlem
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Det blir litt som at en lavkarber kan helle i seg en kartong fløte til frokost, altså ikke representativt for den jevne veganer
__________________
Blogg: www.friskogfunksjonell.no |
Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... |
03-06-12, 19:56 | #49 |
Seniormedlem
Medlem siden: Nov 2010
Hvor: Lier, Buskerud
Alder: 52
Innlegg: 5.448
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Ja, dette er jo gjengs oppfatning på forumet, og samsvarer toppers med mine egne erfaringer. Men jeg skulle gjerne visst om Vegard eller noen av de andre med erfaring i å tolke forskningsresultater kunne si noe om årsakssammenhengen her.
__________________
Gått ned ca. 19 kilo fra 73-54 i løpet av 2011. Nå vedlikeholder jeg og har et vektvindu fra 53-58 kg. Min journal |
Min kostholdsfilosofi: Paleo-inspirert :) |
03-06-12, 19:56 | #50 |
Seniormedlem
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 50
Innlegg: 6.228
|
Sv: Spørsmål til Vegard (eller andre oppegående)
Hva vi spiser påvirker vel også enzymsammensetningen? Så da kan vel kjøtt bli tungt fordøyelig?
__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint |
Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. |
Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester) | |
Trådverktøy | |
|
|
Lignende tråder | ||||
Tråd | Trådstarter | Forum | Svar | Siste innlegg |
Pepsi max? Og andre spørsmål.. | Vipsi | Spørsmål og svar | 7 | 21-10-10 19:10 |
Spørsmål til Nille eller andre MCT-brukere | LilleM0r | Spørsmål og svar | 8 | 09-01-09 11:10 |
Spørsmål og reaksjoner fra andre? | Valeriana | Lavkarbo generelt | 3 | 25-08-07 13:32 |
? til Albertine, eller andre... | Nutte | PCOS og karbohydratkontroll | 1 | 08-05-05 00:08 |