29-03-07, 15:17 | #1 |
Nytt Medlem
Medlem siden: Feb 2007
Hvor: Oslo
Alder: 49
Innlegg: 7
|
InsulinspørsmålInsulin er jo den store synderen fordi den stopper fettforbrenningen og gjør at man lagrer fett, men jeg lurer litt på hvordan det oppfører seg. For eksempel, her er to spørsmål: |
Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo uten ketose |
01-04-07, 20:12 | #2 |
Gjest
Innlegg: n/a
|
Sv: Insulinspørsmål
Rart ingen har sagt noe her. Men kaster ballen…..
mitt innlegg av 27-03-2007, klokka 22:24 (innlegg nr 21). Superinteressant spørsmål! |
01-04-07, 21:48 | #3 |
Klar for nytt år!
Medlem siden: Jan 2004
Hvor: Mer sentralt
Innlegg: 12.767
|
Sv: Insulinspørsmål
Det er jo dem som sier at dersom man er i ketose, så tar ikke kroppen opp karbene dersom man inntar dem innen en halv time (altså alt på en gang). Men dersom dette ikke funker på din kropp, eller du ikke er i ketose, så vil jeg si det er bedre med en jevn tilførsel, enn en kraftig insulinutskillelse. Det er mer belastende å få kjertelen til å skille ut masse på en gang enn jevnt lite.
Jeg er desverre så kjip at jeg alltid mener grønnsaker går forran is. Det er rett og slett mer næring.
__________________
Fremgang er umulig om du gjør ting slik du alltid har gjort ... |
Min kostholdsfilosofi: Lavglykemisk lavkarbodiett fordi det gjør godt |
01-04-07, 23:56 | #4 |
Medlem
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 164
|
Sv: Insulinspørsmål
Jeg er ikke mindre kjip og spør om hvilken næring det er snakk? |
Min kostholdsfilosofi: Skaldeman, dr Lutz |
02-04-07, 00:04 | #5 |
Medlem
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 164
|
Sv: Insulinspørsmål |
Min kostholdsfilosofi: Skaldeman, dr Lutz |
02-04-07, 00:48 | #6 |
Medlem
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 164
|
Sv: Insulinspørsmål
Her er vedlagt en sammenligning av næringsinnhold som følger 15,3 gram karbohydrater fra 100 gram poteter og 67 gram iskrem. |
Min kostholdsfilosofi: Skaldeman, dr Lutz |
02-04-07, 01:06 | #7 |
Klar for nytt år!
Medlem siden: Jan 2004
Hvor: Mer sentralt
Innlegg: 12.767
|
Sv: Insulinspørsmål
Brokkoli er levende, iskremen er død og inneholder i tillegg sukker som utarmer kroppen for næring (kroppen bruker viktige næringsstoffer for å forbrenne sukker).
__________________
Fremgang er umulig om du gjør ting slik du alltid har gjort ... |
Min kostholdsfilosofi: Lavglykemisk lavkarbodiett fordi det gjør godt |
02-04-07, 12:35 | #8 |
Seniormedlem
Medlem siden: Oct 2004
Hvor: Harestua
Alder: 48
Innlegg: 16.055
|
Sv: Insulinspørsmål
Nå er det vel ikke bare kvalme man får av å blande fett og karbohydrater. Det lagres jo lettere i fettlagrene når man blander de to. Hvis man først skal spise noe som inneholder endel karber, evt har høy GI, bør det inntas med minst mulig fett. Derfor er Iskrem blandt de værste tingene man kan spise fordi det innholder BÅDE fett og sukker.
__________________
Persistance pays!
|
Min kostholdsfilosofi: LCHF |
02-04-07, 12:38 | #9 |
Medlem
Medlem siden: Jan 2005
Hvor: Follo
Alder: 42
Innlegg: 1.087
|
Sv: InsulinspørsmålHvis vi ser på kun de to matvarene, is og kokt potet, så er det vel egentlig ikke så store forskjellen. Hvis du skal spise kun denne matvaren og ikke noe annet så er potet bedre, fordi det blir et rent stivelsesmåltid og du unngår mageproblemer og kvalme som du vil få med isen. Karbomessig er det fy-mat begge deler, og begge bør unngås. Sånn er det enklest å tenke i praksis.
__________________
Power over others is weakness in disguise. True power lies within. - Eckhart Tolle |
Min kostholdsfilosofi: Personlig tilpasset lavkarbo for optimal helse. Fokus på hel, naturlig og næringsrik mat. |
02-04-07, 12:42 | #10 |
Medlem
Medlem siden: Jan 2005
Hvor: Follo
Alder: 42
Innlegg: 1.087
|
Sv: Insulinspørsmål
Det er vel egentlig ikke snakk om et hormon, men heller produksjonen av fettnedbrytende enzymer som øker. I tillegg får man mer stabile insulinnivåer slik at fettet forbrennes istedenfor å lagres. Så øker gjerne stoffskiftet noen prosent.
__________________
Power over others is weakness in disguise. True power lies within. - Eckhart Tolle |
Min kostholdsfilosofi: Personlig tilpasset lavkarbo for optimal helse. Fokus på hel, naturlig og næringsrik mat. |
02-04-07, 15:42 | #11 |
Medlem
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 164
|
Sv: Insulinspørsmål
Dette med at sukker tapper kroppen for næring er utrolig interessant. Er det forskjell på sukkertypene i forhold til dette med hvordan de tapper kroppen? |
Min kostholdsfilosofi: Skaldeman, dr Lutz |
02-04-07, 16:15 | #12 |
Medlem
Medlem siden: Jan 2005
Hvor: Follo
Alder: 42
Innlegg: 1.087
|
Sv: InsulinspørsmålPlanter inneholder kofaktorer (vitaminer, mineraler, proteiner og andre stoffer som er spesielle for akkurat denne planten og karbohydratene den inneholder) som hjelper kroppen i å bryte ned og nyttegjøre seg av karbohydratene. I raffinert sukker er alle disse stoffene fjernet, og på denne måten belastes kroppen annerledes. Utilstrekkelig fordøyelse av sukkeret kan gi opphav til giftige biprodukter som påvirker stoffskifte i røde blodlegemer og videre til degenerative sykdommer. Sånn sett tapper sukkeret kroppen for næringsstoffer som kreves for fordøyelse, opptak og avgiftning.
__________________
Power over others is weakness in disguise. True power lies within. - Eckhart Tolle |
Min kostholdsfilosofi: Personlig tilpasset lavkarbo for optimal helse. Fokus på hel, naturlig og næringsrik mat. |
02-04-07, 19:29 | #13 |
Medlem
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 164
|
Sv: InsulinspørsmålHvis det er slik at frukt, grønnsaker og bær inneholder de vitaminer og mineraler som behøves for at kroppen tåler karbohydratene, og at disse vitaminer og mineraler mangler i kaker og brus - da forstår jeg hva som menes med sunt sukker. |
Min kostholdsfilosofi: Skaldeman, dr Lutz |
03-04-07, 02:05 | #14 |
Seniormedlem
Medlem siden: May 2006
Alder: 55
Innlegg: 1.383
|
Sv: Insulinspørsmål
Hm....dette er jo i Skaldemann-forum, men ...ifølge Lutz/optimal ernæring, er det (som før nevnt) et POENG at man tilfører høy GI/karb-mat noe fett...som da gir en lavere insulinrespons. |
Min kostholdsfilosofi: Karbohydratredusert & styrketrening |
03-04-07, 09:44 | #15 |
Medlem
Medlem siden: Jan 2007
Alder: 54
Innlegg: 303
|
Sv: Insulinspørsmål
Jeg må bare presisere at jeg ikke anser insulin som noen synder i det hele tatt. At innsulinutskillelse finner sted ved høyt inntak av karbo er jo flott. Det er jo slik vi mennesker har overlevd frem til i dag. At vi nå synes dette er plagsomt pga. høy næringstilgang, er ikke insulinets skyld. Men dette blir utelukkende plagsomt som en følge av at vi ikke tar hensyn til feilaktig matinntak. Feilaktig i denne sammenheng er feilaktig i forhold til vår biologiske tilpasning. Som var lavt på karbo målt mot det vestlige kostholdet.
Uten å påberope meg ekspertsatus vil jeg hevde at dersom kroppens glykogenlager kan absorbere den totale sukkermengden så spiller det ingen rolle om man tar alt på en gang, eller litt etter litt. Har man løpt og trenger glykogen i muskler etc. så vil en slik tilførsel ikke medføre at blodsukkeret øker, til tross for at dette transporteres i blodet frem til muskler etc. Insulinutskillelsen finner ikke sted før et viss nivå er nådd. Og med tomme glykogenlager nås ikke dette nivået.
Hva er en lett karbohydrat? |
Min kostholdsfilosofi: Optimal ernæring |
03-04-07, 10:43 | #16 |
Medlem
Medlem siden: Jan 2005
Hvor: Follo
Alder: 42
Innlegg: 1.087
|
Sv: Insulinspørsmål
Hmm, jeg trodde ikke produksjonen av glykogen gikk fortere enn opptaket av sukker. Særlig etter en treningsøkt vil blodsukkeret være høyt, siden kroppen skiller ut sukker under stressende situasjoner. Da kan man ikke spise en masse karbohydrater og tro at man ikke vil påvirke insulinnivåer og blodsukker, bare fordi man har trent. Den glykemiske belastningen vil være den samme, men endestasjonen til sukkeret er forskjellig.
__________________
Power over others is weakness in disguise. True power lies within. - Eckhart Tolle |
Min kostholdsfilosofi: Personlig tilpasset lavkarbo for optimal helse. Fokus på hel, naturlig og næringsrik mat. |
03-04-07, 13:02 | #17 |
Medlem
Medlem siden: Jan 2007
Alder: 54
Innlegg: 303
|
Sv: Insulinspørsmål
Nei. Det gjør den vel ikke heller, siden det er sukkeret som brytes ned til bla. glykogen.
Jeg forutsetter et lavkarbokosthold. Og i et slikt. Hvor kommer da sukkeret fra?
Hva er det som medfører økning i insulinnivået? |
Min kostholdsfilosofi: Optimal ernæring |
03-04-07, 13:34 | #18 |
Seniormedlem
Medlem siden: Oct 2004
Hvor: Harestua
Alder: 48
Innlegg: 16.055
|
Sv: Insulinspørsmål
Økning i insulin kommer av økning i blodsukkernivået. Kroppen sender ut insulin for å frakte sukkeret som er tilovers i blodet over i lagrene i kroppen, dvs cellene. Desverre kan den bare lagre dette i form av fett, derfor høyt blodsukker -> fettlagring.
__________________
Persistance pays!
|
Min kostholdsfilosofi: LCHF |
03-04-07, 13:49 | #19 |
Medlem
Medlem siden: Jan 2007
Alder: 54
Innlegg: 303
|
Sv: Insulinspørsmål
Bare for å presisere: Høyt blodsukker gir ikke automatisk fettlagring. Til dette trengs nemlig insulin, som noen (deriblandt min søster) ikke har tilstrekkelig av. Disse må da sette insulin sprøyter eller tilsvarende, for å korrigere. |
Min kostholdsfilosofi: Optimal ernæring |
03-04-07, 13:53 | #20 |
Seniormedlem
Medlem siden: Oct 2004
Hvor: Harestua
Alder: 48
Innlegg: 16.055
|
Sv: Insulinspørsmål
Det gjelder perosner med diabetes, men for de fleste andre gjelder det jeg skrev.
__________________
Persistance pays!
|
Min kostholdsfilosofi: LCHF |
03-04-07, 15:14 | #21 |
Medlem
Medlem siden: Jan 2007
Alder: 54
Innlegg: 303
|
Sv: Insulinspørsmål
Ikke slik jeg har lært. Insulin er nøkkelen til fettlagring. Ingen insulin, ingen fettlagring. Men dette er flisespikking. Hva er høyt/lavt blodsukker f.eks?
Det har bestandig jeg også trodd. |
Min kostholdsfilosofi: Optimal ernæring |
03-04-07, 15:45 | #22 |
Seniormedlem
Medlem siden: Oct 2004
Hvor: Harestua
Alder: 48
Innlegg: 16.055
|
Sv: InsulinspørsmålHøyt blodsukker i følge lommelegen.no:
__________________
Persistance pays!
|
Min kostholdsfilosofi: LCHF |
03-04-07, 18:30 | #23 |
Seniormedlem
Medlem siden: May 2006
Alder: 55
Innlegg: 1.383
|
Sv: Insulinspørsmål
Slik JEG har lært det, må det insulin til, for flytte blodsukkeret fra blodbanen og over til cellene, det være seg muskelcelle eller fettcelle. Insulinet er "nøkkelen" til cellene. |
Min kostholdsfilosofi: Karbohydratredusert & styrketrening |
03-04-07, 21:09 | #24 |
Gjest
Innlegg: n/a
|
Sv: Insulinspørsmål
Blodsukkeret suges opp fra tarmen og inn i blodet vårt. Følger blodet og går inn i kroppens celler. Insulin låser opp døra til cellene slik du sier. Har du ikke insulin vil blodsukkeret som navnet sier forbli i blodet. Det er slettes ikke bra. |
03-04-07, 21:49 | #25 |
Gjest
Innlegg: n/a
|
Sv: InsulinspørsmålMye fordømmelse av sukker --- men se her at mange fattige land eksporterer mer sukker enn storprodusenter som India og USA. |
Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester) | |
|
|