Søk i lavkarbosidene:
Tilpasset søk
Gå tilbake   Lavkarbo.no :: Karbojunkie > Kosthold og helse > Kostholdsfilosofier > Dr Lindbergs

Kan noen forklare meg GB?

Del denne siden:

Svar
 
Trådverktøy
Gammel 01-12-08, 15:45   #1
scartz
Seniormedlem
 
scartz sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2008
Hvor: Sandnes (Stavanger)
Alder: 38
Innlegg: 1.293
scartz er ny på veien

Kan noen forklare meg GB?

Har forstått GI, den er grei. Men forstår ikke helt GB! Lest om det på hjemmesiden til fedon, men fatter det fortsatt ikke helt

Hva er gode tall, hva er dårlige? Når jeg har lært meg GB, burde jeg se på det eller GI, eller begge deler? Er helt gresk for meg.. Prøvde å søke om det på forumet også, men finner ikke nok info til at jeg skal forstå det..

GB er Gi * karbs per 100 gram? And then?

__________________


scartz er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Bedre uten brød - Lutz Svar med sitat
Gammel 02-12-08, 06:48   #2
Ligotage
Nytt Medlem
 
Medlem siden: Sep 2007
Hvor: i nord
Alder: 53
Innlegg: 4
Ligotage er på en erverdig vei
Smile

Sv: Kan noen forklare meg GB?

Glykemisk Indexs vs Glykemisk belastning

For å fastsette glykemisk indeks for en matvare må et testpanel ( vanligvis ca 10 personer ) spise en porsjon av matvaren som gir nøyaktig 50 karbohydrater og deretter måles gjennomsnittlig effekt på blodsukker etc (m.m) og glykemisk indeks blir fastsatt. Utfordringen er det at enkelte matvarer har høy ”karbotetthet” (næringsinnhold av karbohydrater pr. 100 g) mens andre har veldig lav.
Noen eksempler: Kokt gulrot har GI på 58, mens frokostblandingen Kellogs Frosties har GI 55. Betyr det at det er bedre å spise Frosties…? For de fleste vil fornuften svare at kokt gulrot er best, men om den streiker er GB et godt alternativ…. For å få i seg 50 g karbo fra Kellogs Frosties må en spise kun 58 gram. (altså en helt vanlig porsjon) Derimot, skal en få i seg 50 g karbohydrat fra kokt gulot, da må en spise 667 gram, altså mer enn en halv kilo!! Da må en være veeeeldig glad i gulrot..:-)

I tabellen for glykemisk belastning tas det altså høyde for den store variasjonen av karbohydratinnholdet i en matvare – selv om GI i utgangspunktet kan være likt.
GB regnes ut som følger: (Karbohydratmengden i en gitt matvare * GI) delt på 100 = GB

100g kokt gulrot som inneholder 7 g karbo og GI på 58, regnestykket blir som følger: (7*G58)/100 = GB 4
100 g ”Frosties” inneholder 87 g karbo men har GI på 55 ( 87*55)/100 = GB 48

Et annet eksempel: Vannmelon og Popcorn har samme GI = 72, mens GB er henholdsvis 4 for vannmelon og 40 for popcorn! En må spise et kilo vannmelon for å få i seg 50 g karboh, mens en får i seg 50 g karbo ved å spise kun 91 g popcorn……

Håper dette kan hjelpe....?

Ligotage er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Frisk, sterk og sukkerfri! Fedon møter LCHF = moderat lavkarbo med perioder i ketose /LCHF Svar med sitat
Gammel 02-12-08, 10:15   #3
scartz
Seniormedlem
 
scartz sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2008
Hvor: Sandnes (Stavanger)
Alder: 38
Innlegg: 1.293
scartz er ny på veien

Sv: Kan noen forklare meg GB?

joo.. Men betyr det at personer som følger lindberg, burde kun se på GB? Og er det grenser innenfor GB? Mente å ha lest at GB under 10 kan man spise ubegrenset av, GB under 20 litt av, over 20 må begrenses...

__________________


scartz er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Bedre uten brød - Lutz Svar med sitat
Gammel 02-12-08, 11:19   #4
Runegutt
Seniormedlem
 
Runegutt sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2008
Hvor: Nordland
Alder: 58
Innlegg: 1.818
Runegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlys

Sv: Kan noen forklare meg GB?

Hvorfor gjør dere Lindberg så vanskelig?
Glem nå GB og GI en stund, og lev etter følgende formel:

Spis 5-6 måltider pr. dag
Hvert måltid skal ha en proteindel tilsvarende håndflatens tykkelse/omkrets, og det dobbelte i grønnfor.
Et av måltidene kan du ha 1/2 handflate Ris/potet til
Hver dag 2ss olivenolje og eller fet fisk som et måltid

Du kan spise frukt+nøtter som 2 måltider.

Dette kan du spise ubegrenset av:
Overjordiske grønnsaker (Hørtes fantastisk godt ut :-)
Bønner/linser /erter

__________________


Runegutt er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Lindberg. Svar med sitat
Gammel 02-12-08, 11:28   #5
Gracella
Seniormedlem
 
Gracella sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2008
Hvor: Finnmark
Innlegg: 2.881
Gracella har veldig mye å være stolt avGracella har veldig mye å være stolt avGracella har veldig mye å være stolt avGracella har veldig mye å være stolt avGracella har veldig mye å være stolt avGracella har veldig mye å være stolt avGracella har veldig mye å være stolt avGracella har veldig mye å være stolt avGracella har veldig mye å være stolt av

Sv: Kan noen forklare meg GB?

Opprinnelig lagt inn av Ligotage, her.


For å fastsette glykemisk indeks for en matvare må et testpanel ( vanligvis ca 10 personer ) spise en porsjon av matvaren som gir nøyaktig 50 karbohydrater og deretter måles gjennomsnittlig effekt på blodsukker etc (m.m) og glykemisk indeks blir fastsatt. Utfordringen er det at enkelte matvarer har høy ”Derimot, skal en få i seg 50 g karbohydrat fra kokt gulot, da må en spise 667 gram, altså mer enn en halv kilo!!

Så da satt det altså 10 persomer og trykket i seg 667 gram kokt gulrot, he, he .
"Opp med humøret gutter og jenter, det neste dere skal testspise er rosenkål. Et halvt kilo hver"

__________________
”Hvis det ikke er meningen at vi skal spise dyr, hvorfor er de da lagd av kjøtt?”-Homer Simpson

Gracella
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=29970
Gracella er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Ferdig på Ketolyse, nå lavkarbokosthold Svar med sitat
Gammel 02-12-08, 19:07   #6
Ligotage
Nytt Medlem
 
Medlem siden: Sep 2007
Hvor: i nord
Alder: 53
Innlegg: 4
Ligotage er på en erverdig vei

Sv: Kan noen forklare meg GB?

Flire... er faktisk sånn, at testpersonene for GI satt å gnafsa i seg 667 g kokt gulrot.....morsomt.:-))

Ingen grunn til å bli forvirret eller henge seg opp i dette. Som hovedregel er matvarer med lavere GI et sunnere valg, kan heller ikke huske å ha lest en anbefaling om hvor "grensen" for GB går, men etter å ha sjekket en tabell for GB tror jeg det kan være en fin pekepinn å holde seg under 10, slik du nevner.

Runegutten har et poeng i at en ikke trenger gjøre dette mer komplisert enn det er, men både GI og GB er hjelpemidler og indikatorer som kan gjøre det enklere (om en er i tvil) å ta sunne valg. Og siden vi er forskjellig "skrudd sammen" er det mange som har stor nytte (og motivasjon) av å samle kunnskap og forstå sammenhenger. Tenker også at jo mer kunnskap en samler seg, dess mer "automatisk" går endringer av livsstil etc.

Ligotage er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Frisk, sterk og sukkerfri! Fedon møter LCHF = moderat lavkarbo med perioder i ketose /LCHF Svar med sitat
Gammel 02-12-08, 20:02   #7
scartz
Seniormedlem
 
scartz sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2008
Hvor: Sandnes (Stavanger)
Alder: 38
Innlegg: 1.293
scartz er ny på veien

Sv: Kan noen forklare meg GB?

Jeg er flink til å gjøre ting komplisert for meg selv

Jeg fikk bare inntrykk av at personer som går på lindberg burde følge godt med på GI og GB, istedet for å telle karbs! Unner meg en halv pose boil in bag villris til middagen min. Ellers sliter jeg med frokost/kwells hvor jeg må erstatte brød.. Syns det ikke er særlig godt, bare praktisk. Salat kan jeg lage til kwells, men frokost er noe herk. Har 5 min på meg til å mekke sammen noe, og kommer aldri på noe fornuftig annet enn smoothie.. Går ikke lange tiden før jeg blir lei Så foreløbig har jeg ikke vært en flink lindberg elev

__________________


scartz er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Bedre uten brød - Lutz Svar med sitat
Gammel 03-12-08, 01:55   #8
Runegutt
Seniormedlem
 
Runegutt sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2008
Hvor: Nordland
Alder: 58
Innlegg: 1.818
Runegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlysRunegutt er et fyrlys

Sv: Kan noen forklare meg GB?

Lag ferdig omelett kvelden før, eller spis grønnfor med 1/2bx cc, eller kesam med fun

__________________


Runegutt er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Lindberg. Svar med sitat
Gammel 03-12-08, 12:12   #9
scartz
Seniormedlem
 
scartz sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2008
Hvor: Sandnes (Stavanger)
Alder: 38
Innlegg: 1.293
scartz er ny på veien

Sv: Kan noen forklare meg GB?

Men jeg tenkte på vita hjertego grovbrød, den har 29 karbs per 100 gr, med sammalt hvete og uten sukker. Den burde vel gå å spise på lindberg i små porsjoner?

__________________


scartz er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Bedre uten brød - Lutz Svar med sitat
Svar


Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester)
 

Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum

Lignende tråder
Tråd Trådstarter Forum Svar Siste innlegg
kan noen forklare meg dette? Tuppen Lavkarbo generelt 6 05-09-07 20:39
Kan noen forklare meg hva som skjer med umettet fett som varmes opp? Iset Generell ernæringsdebatt 11 30-11-06 10:57
Nettokarber??? Kan noen forklare? Imse Lavkarbo generelt 14 07-05-06 21:03
Noen som kan forklare meg dette???? Silja Atkins kosthold 2 28-05-05 22:15
Kanskje noen kan forklare.... uhan Lavkarbo generelt 4 14-04-05 09:55


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 12:45.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no