Søk i lavkarbosidene:
Tilpasset søk
Gå tilbake   Lavkarbo.no :: Karbojunkie > Kosthold og helse > Kostholdsfilosofier > Ketolysekuren

Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker

Del denne siden:

Svar
 
Trådverktøy
Gammel 16-07-11, 09:45   #1
Yrla
Seniormedlem
 
Yrla sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 4.612
Yrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt av

Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker

Jeg har lest i boka av Ola Lauritzen "ti uker-10 kg" noe jeg vil dele. Han sier det er forskjell på innholdet av fruktose og glukose(druesukker) i frukt, bær og grønnsaker. Innhold av fruktose gir lavere GI enn glukose/druesukker.

I appelsin, eple, jordbær, kirsebær og pære er det mest fruktose og dermed lavere GI enn

banan, ananas, kiwi, druer, melon og litchi som inneholder større andel druesukker som gir høyere GI.

Fersken og svisker har langsomme karbohydrater.

Grapefrukt og sitron (yoghurt også)har lavt karbohydratnivå og lav PH. Lav PH påvrker også GI, nemlig.

Mango har mange karbohydrater.

Fruktose finnes i grønnsaker. Mindre i kokte fordi stivelsen omdannes til resistent stivelse. Men GI er høyere i kokte grønnsaker. Rå gulrot har GI på 16 og som kokt 58.

Potet 98 i GI, men som kokt, avkjølt og oppvarmet er den nede på 23 i GI!! Kålrot rå: 72. Men yamsrot bare 37. Kikerter 28, men hummus kun 6.

Jo lavere sukkerinnhold og større fettinnhold jo lavere GI i sjokolade. I mørk 60% er det GI 22. M&M er også relativt lav pga nøttene inni: 33.

I søtstoffer som sorbitol,xylitol, mannitol og maltitol er det fruktose og lav GI. Dette fant jeg hos lommelegen.

Yrla er avlogget   Min kostholdsfilosofi: lavkarbo Svar med sitat
Gammel 16-07-11, 13:56   #2
Nerthus
Seniormedlem
 
Nerthus sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2009
Hvor: Østlandet
Alder: 54
Innlegg: 6.244
Nerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastisk

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker.

Nyere forskning advarer sterkt mot fruktose. Mer hos espen rostrup om akkurat fruktose bla konkluderes med:

Sitat:

Sammenlignet med glukose, ga fruktose med andre ord en mye farligere form for vektøkning og en alvorlig dyslipidemi med økt sykdomsrisiko.

Nerthus er avlogget   Min kostholdsfilosofi: På sukkerkjøret etter røykeslutt :/ Svar med sitat
Gammel 16-07-11, 18:01   #3
nellie
Seniormedlem
 
nellie sin avatar
 
Medlem siden: Jul 2007
Hvor: Sarpsborg
Alder: 39
Innlegg: 14.496
nellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisknellie er bare helt fantastisk

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker.

Glad jeg liker å leve farlig.

__________________
nellie er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Moderat lavkarbo Svar med sitat
Gammel 16-07-11, 19:51   #4
Yrla
Seniormedlem
 
Yrla sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 4.612
Yrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt av

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker.

Opprinnelig lagt inn av Nerthus, her.

Nyere forskning advarer sterkt mot fruktose. Mer hos espen rostrup om akkurat fruktose bla konkluderes med:

Litt interessant, men det var i forsøket brukt flytende ren fruktose. Det vil selvsagt bli noe annet å fordøye enn i form av grønnsaker/bær, så undersøkelsen er ikke nyttig i praksis.

Yrla er avlogget   Min kostholdsfilosofi: lavkarbo Svar med sitat
Gammel 16-07-11, 20:16   #5
lifejack
Seniormedlem
 
Medlem siden: Nov 2009
Hvor: Oslo
Innlegg: 968
lifejack er en juvellifejack er en juvellifejack er en juvel

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker

Opprinnelig lagt inn av Yrla, her.

Fruktose finnes i grønnsaker. Mindre i kokte fordi stivelsen omdannes til resistent stivelse.

Stod dette i boken?
Dette skjønte jeg ikke helt, for stivelse består jo av glukose, så hvorfor skulle det være mindre fruktose i kokte grønnsaker hvor noe av stivelsen er omdannet til resistent stivelse når stivelsen ikke har noe med fruktosen å gjøre?
Opplys meg!

lifejack er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Dag Viljen Poleszynski er en bra mann:) Svar med sitat
Gammel 16-07-11, 21:34   #6
Yrla
Seniormedlem
 
Yrla sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 4.612
Yrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt av

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker

Ja. Nei, jeg er ikke ekspert, dessverre. Skulle likt å skjønt mer av dette selv, det er derfor jeg lager en tråd om det. Men det handler om at stivelsen blir resistent, tenker jeg, og at det er det som gir en lavere GI. Hva resistent betyr vet jeg ikke.

Yrla er avlogget   Min kostholdsfilosofi: lavkarbo Svar med sitat
Gammel 16-07-11, 22:37   #7
Kitt
Seniormedlem
 
Kitt sin avatar
 
Medlem siden: Jan 2008
Hvor: Asker
Alder: 57
Innlegg: 18.153
Kitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastiskKitt er bare helt fantastisk

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker

Opprinnelig lagt inn av Yrla, her.

Ja. Nei, jeg er ikke ekspert, dessverre. Skulle likt å skjønt mer av dette selv, det er derfor jeg lager en tråd om det. Men det handler om at stivelsen blir resistent, tenker jeg, og at det er det som gir en lavere GI. Hva resistent betyr vet jeg ikke.

Står en del her!

__________________
Kitt er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Syns "Less carbs" høres fornuftig ut! ;) Svar med sitat
Gammel 17-07-11, 00:59   #8
lifejack
Seniormedlem
 
Medlem siden: Nov 2009
Hvor: Oslo
Innlegg: 968
lifejack er en juvellifejack er en juvellifejack er en juvel

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker

Opprinnelig lagt inn av Yrla, her.

Ja. Nei, jeg er ikke ekspert, dessverre. Skulle likt å skjønt mer av dette selv, det er derfor jeg lager en tråd om det. Men det handler om at stivelsen blir resistent, tenker jeg, og at det er det som gir en lavere GI. Hva resistent betyr vet jeg ikke.

Resistent stivelse betyr litt enkelt at stivelsen blir vanskelig å ta opp i tarmen, og fungerer heller som fiber i stedenfor altså å bli brutt ned til glukosemolekyler.
Jeg stusset bare over det med å blande inn fruktosen i akkurat det, så hvis det faktisk stod akkurat sånn i boken, er det jo en ganske forvirrende feil de har latt gå i trykken


Sist redigert av lifejack : 18-07-11 kl 15:15. Årsak: skriveleif
lifejack er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Dag Viljen Poleszynski er en bra mann:) Svar med sitat
Gammel 17-07-11, 12:30   #9
Nerthus
Seniormedlem
 
Nerthus sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2009
Hvor: Østlandet
Alder: 54
Innlegg: 6.244
Nerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastisk

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker.

Opprinnelig lagt inn av Yrla, her.

Litt interessant, men det var i forsøket brukt flytende ren fruktose. Det vil selvsagt bli noe annet å fordøye enn i form av grønnsaker/bær, så undersøkelsen er ikke nyttig i praksis.

Vil gjerne høre dine argumenter for hvorfor undersøkelsen ikke er nyttig i praksis og hvorfor du mener at det er noe annet og fordøye ren fruktose i forhold til fruktose i frukt/grønnsaker.
Kroppen behandler vel fruktosen og glukosen likt om man spiser matvarer som inneholder de respektive som når man inntar de i ren form? Eller?

Undersøkelsen er vel viktig for de som spiser etter Fedon, siden han anbefaler og bruke fruktose ( i krystaller) som søtningsmiddel...

Nerthus er avlogget   Min kostholdsfilosofi: På sukkerkjøret etter røykeslutt :/ Svar med sitat
Gammel 17-07-11, 13:06   #10
Yrla
Seniormedlem
 
Yrla sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 4.612
Yrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt av

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker.

Opprinnelig lagt inn av Nerthus, her.

Vil gjerne høre dine argumenter for hvorfor undersøkelsen ikke er nyttig i praksis og hvorfor du mener at det er noe annet og fordøye ren fruktose i forhold til fruktose i frukt/grønnsaker.
Kroppen behandler vel fruktosen og glukosen likt om man spiser matvarer som inneholder de respektive som når man inntar de i ren form? Eller?

Undersøkelsen er vel viktig for de som spiser etter Fedon, siden han anbefaler og bruke fruktose ( i krystaller) som søtningsmiddel...

For de som bruker fruktose strøsukker,ja. Men jeg er på strengt lavkarbo og bruker det ikke. Jeg får altså fruktose via grønnsaker bare og da opptaes fruktosen ikke like raskt som i undersøkelsen.

Yrla er avlogget   Min kostholdsfilosofi: lavkarbo Svar med sitat
Gammel 17-07-11, 13:17   #11
Nerthus
Seniormedlem
 
Nerthus sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2009
Hvor: Østlandet
Alder: 54
Innlegg: 6.244
Nerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastiskNerthus er bare helt fantastisk

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker.

Opprinnelig lagt inn av Yrla, her.

For de som bruker fruktose strøsukker,ja. Men jeg er på strengt lavkarbo og bruker det ikke. Jeg får altså fruktose via grønnsaker bare og da opptaes fruktosen ikke like raskt som i undersøkelsen.

Hvordan vet du det? Jeg er bare nysgjerrig etter og lære mer

Nerthus er avlogget   Min kostholdsfilosofi: På sukkerkjøret etter røykeslutt :/ Svar med sitat
Gammel 17-07-11, 17:50   #12
Yrla
Seniormedlem
 
Yrla sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Innlegg: 4.612
Yrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt avYrla har veldig mye å være stolt av

Sv: Fruktose og glukose i frukt, bær og grønnsaker

Grønnsaker må fordøyes. Derfor blir det ikke like raskt og like mye sukker i blodet på en gang ved inntak av fruktose i grønnsaker som ved fruktose oppløst i vann. Frukt fordøyes raskt siden det bare består av fruktose og vann nesten men det også må løses opp før det kommer i blodet. Det kan ta fra 15 min hvis det inntaes alene på tom mage. Rå grønnsaker har noen vanskelig for å fordøye. Hva som er vanskelig vet jeg ikke. Kanskje noen andre vet?

Yrla er avlogget   Min kostholdsfilosofi: lavkarbo Svar med sitat
Svar


Aktive brukere som ser på denne tråden: 1 (0 medlemmer 1 gjester)
 

Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum

Lignende tråder
Tråd Trådstarter Forum Svar Siste innlegg
Frukt og grønnsaker ... Junibrud Ketolysekuren 19 05-04-10 21:57
Frukt og grønnsaker sara Generell ernæringsdebatt 27 04-05-09 20:50
frukt og grønnsaker mammapusen Oppskrifter 1 24-03-09 08:18
Grønnsaker og frukt anca-77 Spørsmål og svar 3 25-08-08 15:35


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 22:43.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no